Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

februarie 5, 2016 | Administrator

Potrivit statisticii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este cea mai teribilă boală din lumea întreagă, fiind o cauză principală de deces. De peste 16 ani, data de 4 februarie este „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, fapt stipulat în Carta de la Paris (4 februarie 2000). În acest document se menţionează necesitatea unei colaborări mondiale prin cercetători, medici, industria farmaceutică, pacienţi şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

În acest context, joia trecută (4 februarie 2016), la Spitalul Orăşenesc „Prof. Dr. Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei s-a desfăşurat, în premieră, o conferinţă medicală tematică, la care au participat reprezentanţi ai: medicilor spitalului, medicilor de familie, pacienţilor, precum şi ai Primăriei şi Consiliului Local Şimleu Silvaniei. De remarcat că, această întrunire a fost iniţiată de un grup de pacienţi afectaţi de cumplita boală.

Întreaga activitate a fost monitorizată de dr.chim. Marcela Coltău – manager al prestigioasei instituţii medicale şimleuane, care, după salutul de „Bun venit !”, a anunţat scopul acestei reuniuni, scoţând în evidenţă importanţa şi necesitatea unor astfel de acţiuni referitoare la prevenirea, depistarea şi abordarea terapeutică a acestei grave maladii.

În această conjunctură, în mod argumentat, cu o coroborare între subiectul tematic şi statutul fiecăruia, şi-au spus punctul de vedere domnii: prof. Angela Maria Lipo – directoare a Şcolii Gimnaziale „Silvania” şi consilier local, dr. Iuliana Carmen Puşcaş – medic primar medicină internă şi gastro-enterologie, dr. Doru Mircioiu – medic primar anestezie şi terapie intensivă, dr. Dumitru Bozdog – medic şef secţie obstetrică-ginecologie, dr. Daniela Datcu – medic de familie, Mariana Măerean – pacientă şi ing.

Septimiu Cătălin Ţurcaş – primar al oraşului Şimleu Silvaniei. Toţi au avut cuvântări elocvente, fiind urmăriţi cu atenţie de întreaga asistenţă.

Alocuţiunea doamnei Mariana Măerean a fost plină de sensibilitate, arătând cum a ieşit învingătoare în lupta cu cancerul. Printre altele, a spus:

„ […] Sănătatea este cel mai preţios dar din partea lui Dumnezeu, însă, din păcate, nu-i cunoaştem adevărata valoare decât după ce am pierdut-o.[…] Atunci, la doar 21 de ani, viaţa pentru mine, parcă, se încheiase la aflarea diagnosticului de cancer. Acesta este greu de primit, de acceptat şi, iniţial, simţi că nu eşti pregătit pentru a începe o astfel de luptă. Dar, după ce şocul este depăşit şi furtuna de sentimente de la aflarea veştii trece, constaţi că eşti mai puternic decât crezi. […] A fost nevoie de multă muncă, de responsabilitate şi de perseverenţă ca să ajung învingătoare, iar eforturile continuă. […] Acum, văzându-ne cu aceste funde colorate la piept, care reprezintă simbolul luptei împotriva cancerului, un simbol al speranţei, mi se confirmă, încă o dată, faptul că nu suntem singuri pe acest drum dureros şi vă mulţumesc tuturor. […] Aş dori să ne întâlnim şi cu alte ocazii, să ne cunoaştem mai bine, să ne sprijinim moral, pentru că împreună suntem mai puternici.[…]”.

De asemenea, în pledoaria sa, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, spunea:

„[…] Mă bucur foarte mult că această zi este marcată şi la Şimleu Silvaniei. După ce doamna Măerean a venit la mine cu propunerea, ne-am gândit că cel mai bine este ca această acţiune să se desfăşoare la Spitalul Orăşenesc şi, în acest caz, vă mulţumesc – tuturor – pentru că sunteţi prezenţi la desfăşurarea acestei iniţiative.[…] N-am să vorbesc despre cancer, sunt un profan, dar cel mai important lucru este educaţia. Ziua de 4 februarie din acest an se focusează pe sloganul „eu pot, tu poţi, noi putem”. De aceea, aş vrea ca această acţiune să se ducă spre educaţie, să ducem acest mesaj, în special, în şcoli şi să-l extindem, astfel încât cea mai importantă etapă, aceea de a cunoaşte ce se poate întâmpla când eşti bolnav, să fie depăşită. […] Am convingerea că şi dumneavoastră puteţi sprijini acest lucru, prin diferite întâlniri şi în şcolile din oraşul nostru. Dacă doamna Măerean n-avea această iniţiativă, cu siguranţă nu ne-am fi întâlnit aici. […] Le doresc tuturor acelora care sunt bolnavi să se însănătoşească, să aibă încredere în forţa Divină. În plus, pregătirea medicilor şi stilul de viaţă al fiecărui bolnav pot să conducă la un rezultat fericit.[…]”.

În încheiere, doamna Marcela Coltău, remarca, printre altele:

„[…] În oncologie, diagnosticul trebuie să fie precoce, de la primele semne de alarmă, pentru a anticipa evoluţia bolii şi selectarea celui mai bun tratament. Markerii tumorali sunt substanţe cu concentraţii crescute în diferite tipuri de cancer şi pot fi măsuraţi în sânge sau în secreţii, dar, deoarece sunt nespecifici, diagnosticul de cancer nu poate fi pus doar pe seama creşterii unui marker tumoral, însă măsurarea lui poate contribui la susţinerea diagnosticului. […] Nu rataţi, anual, analizele uzuale. Depistate în faza incipientă, afecţiunile grave pot fi diagnosticate şi tratate. În cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului nostru se pot efectua analize pentru mai multe tipuri de markeri tumorali, analize care sunt făcute şi în cadrul unor laboratoare acreditate, precum TODY şi SANTE, cu care avem încheiate contracte.[…] Totodată, aş dori ca această manifestare să constituie începutul unui şir de actvităţi care să se desfăşoare cu o anumită ritmicitate în cadrul spitalului nostru şi care să contribuie la reînvierea tradiţiei şcolii medicale şimleuane.[…]”.

Prof. Marin ŞTEFAN
Publicist, Şimleu Silvaniei