Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – 26 Ianuarie 2014
ianuarie 26, 2014 | Administrator
Excelenţa Sa Ambasador al Statului Israel la Bucureşti, domnul Dan Ben-Eliezer, împreună cu Excelenţa Sa Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, domnul Marek Szczygiel au fost prezenţi Duminică 26 Ianuarie 2014 la Şimleu Silvaniei pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Evenimentul organizat de Primăria şi Consiliul Local Şimleu Silvaniei împreună cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a avut ca scop conştientizarea tinerei generaţii despre ceea ce a reprezentat fenomenul numit Holocaust şi suferinţele îndurate de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul activităţilor evenimentului E.S. Ambasadorul Statului Israel, domnul Dan Ben-Eliezer a înmânat un certificat de onoare ca DREPT ÎNTRE POPOARE, emis de către YAD VASHEM – Autoritatea pentru Memoria Eroilor şi Martirilor Holocaustului din Ierusalim, Israel – fiului d-nei Magdalena Kopelovici (născută Lehoczki), pentru actul său curajos, care a salvat viaţa unor evrei din ghetoul din Satu Mare care au scăpat din grupul celor deportaţi spre Austria. Fiul doamnei Magdalena Kopelovici, Erwin Kapelovici a primit cu emoţie acest titlu mulţumind E.S. Ambasadorului Dan Ben-Eliezer şi celor care au făcut posibilă recunoaşterea mamei sale ca “Drept între Popoare” şi a mai adăugat importanţa reamintirii celor care au reuşit să salveze alte vieţi.
În cadrul discursului E.S. Domnul Ambasador Dan Ben-Eliezer declara printre altele:
“Astăzi ne amintim şi plângem cele şase milioane de evrei, din care un milion şi jumătate au fost copii, ale căror vieti s-au încheiat brusc în cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a formei cele mai violente de ură din Europa – Antisemitismul. Noi nu trebuie să uităm Holocaustul din Transilvania şi din alte părţi ale României. Trebuie să ne amintim, de asemenea, şi de acele persoane curajoase, care şi-au riscat viaţa lor în timpul Holocaustului pentru a salva evrei de la pedeapsa cu moartea, aşa cum a făcut d-na Magdalena Kopelovici cu şaizeci şi nouă de ani în urmă. În prezent, suntem conştienţi de o renaştere a tendinţelor naţionaliste în diferite ţări europene, care se exprimă în încercările de extremism în cercurile politice de dreapta şi care încurajează rasismul şi antisemitismul. Acesta este motivul pentru care trebuie mai mult decât oricând să luptăm din greu pentru a păstra memoria despre ce s-a întâmplat in timpul Holocaustului din generaţie în generaţie.”
În acelaşi context E.S. Ambasador al Poloniei la Bucureşti, domnul Marek Szczygiel, a subliniat faptul că:
“Luni 27 Ianuarie 2014 va fi organizată o ceremonie specială care să marcheze cei 69 de ani de la eliberarea lagărului german de concentrare şi exterminare nazist Auschwitz-Birkenau. Patronajul onorific peste eveniment va fi asumat de către Preşedintele Republicii Polonia, Bronislaw Komorowski. Până la eliberarea lagărului, naziştii au ucis aproximativ 1,1 milioane de oameni în Auschwitz, majoritatea evrei şi polonezi, dar, de asemenea, romi şi persoanele de alte naţionalităţi. Astăzi, lumea vede Auschwitz ca un simbol al Holocaustului şi atrocităţilor comise din istoria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Istoria Holocaustului este o parte integrantă a istoriei Poloniei. Din cele şase milioane de victime ale Holocaustului, trei milioane au fost cetăţeni polonezi. Acesta s-a întâmplat pe teritoriul ocupat al Poloniei, unde autorităţile germane şi-au stabilit industria lor de exterminare. Protejarea şi conservarea acestor situri memoriale este responsabilitatea şi datoria noastră comună.”
Ceilalţi participanţi la eveniment au reîntărit ideea că acest fenomen nu trebuie uitat, iar educaţia în privinţa problematicii Holocaustului trebuie să rămână o prioritate în sistemul de învăţâmânt şi prin intermediul muzeelor, a materialor didactice să se asigure o cunoaştere cât mai bună a celor întâmplate.
Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, domnul Septimiu Ţurcaş şi-a exprimat emoţia care îl cuprinde de fiecare dată atunci când trebuie să vorbească despre Holocaust şi victimele lui, deoarece atât în Şimleu Silvaniei ca şi în alte părţi din Transilvania şi Europa suferinţa prin care au fost nevoiţi să treacă evreii este de neimaginat. Aceste eforturi deosebite pe care echipa Primăriei din Şimleu Silvaniei le face în fiecare an trebuie să fie răsplătite în ceea ce înseamnă accesul tinerilor, elevilor şi studenţilor la informaţia actualizată şi la cunoaşterea istoriei ca factor determinant în construcţia viitorului. De altfel a fost subliniată şi istoria comună a oraşului Şimleu Silvaniei cu Polonia, nu numai prin faptul că în Şimleu s-a născut primul rege al Poloniei, Stephan Bathory, dar şi prin faptul că din ghetoul Cehei au fost deportaţi evreii în lagărele naziste din Polonia ocupată de germani.
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din 26 ianuarie 2014 de la Şimleu Silvanei a încercat să reconstituie o parte din istoria comunităţilor evreieşti din Transilvania, să aducă un omagiu tuturor celor care au suferit sau au fost ucişi cu cruzime şi să evoce importanţa implicării elevilor şi tinerilor în organizarea unui astfel de eveniment. Programul prezentat a fost conceput împreună cu elevi şi profesori de la şcolile şi liceele din Şimleu Silvaniei, tineri ambasadori ai viitorului care şi-au adus contribuţia la succesul acestei întâlniri. Prin intermediul picturii, a poeziei, a artelor în general s-a rememorat trecutul şi s-a comemorat amintirea celor aflaţi în suferinţă în timpul HOLOCAUSTULUI.
Vizitele celor doi ambasadori, ai Poloniei şi Israelului, vin să întărească ideea că acest fel de activităţi trebuie să continue în oraşul de sub Măgură, dar şi să deschidă calea unor noi proiecte comune, a parteneriatelor bilaterale şi a relaţiilor de înfrăţire în viitorul cel mai apropiat.