Volei: meci internaţional la Şimleu Silvaniei !
august 24, 2012 | Administrator
Volei: meci internaţional la Şimleu Silvaniei !
România – Ungaria = 3 – 0 ( 27, 16, 18 )
Pentru prima dată în istoria sportului sălăjean, pitorescul oraş de la poalele Măgurii, Şimleu Silvaniei, a fost gazda unui important eveniment: organizarea şi desfăşurarea unui meci între echipele reprezentative a două ţări. Este vorba de jocul de volei masculin dintre echipele naţionale ale României şi Ungariei !
Ambele ţări vor participa la turneele preliminare pentru Campionatul European de Volei din anul 2013, care se va desfăşura în Polonia şi Danemarca. Echipa României face parte din grupa “D”, alături de naţionalele din Finlanda, Grecia şi Muntenegru, iar cea a Ungariei din grupa “F”, împreună cu reprezentativele Franţei, Spaniei şi Letoniei.
Turneele preliminare se vor desfăşura în perioadele: 6-9 septembrie 2012 (turneul nr.1) şi 13-16 septembrie 2012 (turneul nr.2).România se va deplasa în Grecia, pentru primul turneu şi în Finlanda, la cel de-al doilea. Ungaria va juca acasă (la Szeged) în primul turneu şi, apoi, în Letonia, la cel de-al doilea. Amândouă echipele au nevoie de antrenamente pe măsură şi de meciuri de verificare. Consiliul Director al Federaţiei Române de Volei a hotărât reunirea lotului naţional de volei al României la Zalău şi pentru faptul că şapte jucători ai naţionalei noastre sunt sălăjeni: şase de la Remat Zalău şi unul de la CS Phoenix Şimleu Silvaniei (!). Prin “demersuri organizatorice”, având în vedere faptul că lucrările de reabilitare la Sala de Sport din Zalău n-au fost terminate, s-a hotărât ca meciurile de volei dintre cele două ţări (trei jocuri) să se dispute în noua sală de sport “Silvania” din Şimleu Silvaniei. Tot din “demersuri organizatorice”, s-a disputat un singur meci, vineri, 24 august a.c. ! …
Cum era de aşteptat, acest meci de volei internaţional, pe cât de amical, pe atât de important sub aspectul palmaresului şi prestigiului sportiv al celor două ţări vecine şi prietene, a trezit un interes deosebit în rândul şimleuanilor şi al sălăjenilor, ca pe vremurile bune ( sportive, desigur !), când echipa şimleuană de volei “Silvania” – câştigătoarea “Cupei Balcanice” în anul 1983 şi locul III în Campionatul Naţional de Volei precedent, juca acasă şi învingea echipe renumite: Dinamo, Steaua, Rapid, Calculatorul (toate patru din Bucureşti), Universitatea Timişoara, Tractorul Braşov, Universitatea Craiova, Explorări Baia Mare, Alumina Oradea etc.
Din nou, ca la turneul de promovare în Divizia Naţională de Volei A1, cu reuşita echipei CS Phoenix din Şimleu Silvaniei, în Sala de Sport “Silvania”, cei aproape 400 de spectatori s-au bucurat pentru faptul că au fost martori la un astfel de eveniment sportiv, aplaudându-i pe protagonişti, chiar dacă au aşteptat 45 de minute începerea meciului !! Motive “obiective”… din cauza întârzierii echipei maghiare.
A fost un meci bine organizat sub toate aspectele, într-o sală sportivă cochetă, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local din Şimleu Silvaniei, cu implicarea directă a ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului. S-au intonat Imnurile de Stat ale Ungariei şi României, în prezenţa Drapelelor Naţionale ale celor două ţări şi cel al oraşului Şimleu Silvaniei, cu respectul cuvenit din partea tuturor celor prezenţi.
Meciul, în general, a avut destule momente de joc tehnic şi spectacular, dar nu la nivelul aşteptat de iubitorii voleiului, având în vedere “gradul” reprezentativ al celor două echipe. Au fost 30 de servicii greşite (!): 17 la echipa Ungariei şi 13 la cea a României… Tricolorii români au avut un debut surprinzător de slab, revenindu-şi spre finalul primului set, graţie şi celor cinci schimbări de jucători efectuate de antrenori (!). În continuare, Stoian a fost un inspirat coordonator al acţiunilor de atac. Gontariu, Bala şi Stancu au arătat în multe ocazii că sunt trăgători eficienţi, iar Feher s-a descurcat bine ca “libero”. Aceştia, cu sprijinul celorlalţi coechipieri, s-au impus cu scorul de 3-0 la seturi, după aproape o oră şi jumătate de la fluierul de începere a partidei (85 de minute). Maghiarii au jucat cu multă ambiţie, mai ales în primul set, când au realizat un joc combinativ şi sigur la fileu, cu multă forţă în atac, cu precădere Baroti şi Szalay, destul de bine ordonaţi de ridicătorul Kaszab, putând să-şi adjudece acest act cu un pic de noroc. Din păcate pentru ei, echipa n-a putut ţine acelaşi ritm în ultimele două seturi, întrucât izbânda românilor şi prestaţia lor superioară a diminuat “elanul” maghiarilor.
În primul set, după scorul de 3-3, maghiarii s-au distanţat la trei-cinci puncte ( 6-3, 11-6, 19-15. De la 17-21, românii au punctat de trei ori consecutiv (20-21), când la serviciu era Matei, iar în linia întâi acţionau: Gontariu, Bala şi Stancu. După egalitatea de 22-22, s-a intrat într-un final de set “incandescent”. Maghiarii au avut patru (!) mingi de set ( 24-23, 25-24, 26-25 şi 27-26), dar zeiţa Fortuna le-a surâs românilor, care au câştigat în prelungiri (29-27, prin atacul lui Gontariu, servit bine de Stancu.), după o serie de trei puncte, timp în care servea Mihalcea, iar la fileu se aflau: Gontariu, Birău şi Stancu. Actul al doilea a fost la discreţia românilor (11-6, 15-9, 20-12, 24-15), după ce au reuşit patru puncte la rând: de la 7-6 au ajuns la 11-6. Atunci servea Bala, iar la plasă se găseau: Stancu, Stoian şi Tofan. Aşa s-au impus românii cu scorul de 25-16, în urma blocajului reuşit de Stoian şi Mihalcea, la atacul în forţă al lui David Csanad. Setul al treilea a avut aproape acelaşi istoric ca precedentul, pentru că de la 3-3, tricolorii români au ajuns la: 6-3, 11-5, 14-6, 16-7, 17-9, 19-10, 21-13, cu desprinderi de două-patru puncte realizate consecutiv, cum a fost cea de la scorul de 7-5, când ai noştri au ajuns la 11-5, cu Matei la serviciu şi cu: Bala, Gheorghiţă şi Stoian în prima linie. Ultimul set a revenit românilor cu scorul de 25-18, când Szabo n-a putut bloca eficient atacul puternic al lui Tofan.
După meci, au făcut declaraţii:
Kelemen Istvan – antrenorul echipei Ungariei (traducător: prof. Berek Ştefan – viceprimar al Şimleului):
“Echipa României este mai valoroasă decât a noastră, este mai sudată, mai în vervă, cu preluări foarte bune. Cum s-a văzut, echipa noastră este deficitară la preluări, mai ales în zona patru. Baroti Arpad, numărul 14, are peste doi metri, este un foarte bun trăgător, dar este slab la preluare.[…]. Jucătorii maghiari care joacă în străinătate nu vin la convocări pentru că sunt pur şi simplu şantajaţi de cluburi cu neplata salariilor. Necazul este că în Ungaria voleiul este sub orice critică acum, iar după juniorat, jucătorii pleacă în străinătate. Am mulţi jucători crescuţi de mine care joacă în România.[…]. Primul set a fost a fost echilibrat şi am avut şansa câştigării lui, dar cred că nu puteam câştiga şi meciul.[…]. Avem nevoie de jocuri şi noi şi dumneavoastră. Echipa României poate prinde locul II în grupă, poate chiar locul I, pentru că a avut o tragere la sorţi bună. Noi am prins o grupă grea cu francezii, spaniolii şi letonienii.[…]. Am mai fost în România acum şapte ani, când am jucat la Oradea. N-am avut timp să văd oraşul Şimleu Silvaniei, dar mi-au plăcut oamenii şi faptul că s-au intonat Imnurile Naţionale ale celor două ţări. Ne-am simţit bine aici, într-o atmosferă de sportivitate”.
Ovidiu Macarie – antrenorul secund al echipei României: “Nu ne-a interesat rezultatul, chiar dacă am câştigat cu scorul de 3-0. La antrenamente, chiar acum şi în meciurile următoare am pus şi vom pune accent pe omogenizare şi acumulare tehnico-tactică. A fost un meci de pregătire, vrând să mai jucăm două seturi în plus, dar am renunţat pentru că s-a făcut foarte târziu (s.n. ora 22:15). Vom juca mâine, la Zalău, cinci seturi. Vom juca, apoi, la ei, la Kecskemet, vinerea şi sâmbăta viitoare. Luni, 3 septembrie a.c., vom pleca la Bucureşti, iar miercuri, 5 septembrie a.c, vom zbura în Grecia, la turneu.[…]. Meciurile cu echipa Remat n-au putut avea loc pentru că şase jucători sunt la lotul naţional, patru în pregătire specială, iar ridicătorul s-a accidentat.[…]. După acest meci, nu remarc pe nimeni, individual, remarc echipa”.
Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei:
“Faptul că naţionala de volei a României a avut un meci în Şimleu Silvaniei, aş putea spune că este un premiu pe care Federaţia Română de Volei l-a acordat Şimleului, în mod special, pentru că Şimleul a fost tot timpul un oraş în care voleiul a fost la el acasă. Cred că, pe lângă această conjunctură, Dumnezeau ne-a ajutat ca şimleuanii să aibă parte de acest premiu. Şimleul a fost oraşul care a adus o cupă voleiului românesc, chiar dacă a fost doar balcanică. Pot spune că, la un moment dat, în urmă cu mulţi ani, Şimleul a fost unul dintre cele trei mari centre ale voleiului românesc. După cum se ştie foarte bine am susţinut şi susţin echipa de volei a oraşului. În urmă cu doi-trei ani am promovat în Divizia A1, acum am intrat din nou, zic eu, cu alte şanse, pentru că avem un lot de jucători relativ bun. M-am bucurat enorm de mult când mi s-a propus ca meciul dintre selecţionatele României şi Ungariei să se desfăşoare la Şimleu. În prima fază trei meciuri, iar în a doua, doar unul, dar eu cred că este suficient ca un meci între două echipe naţionale să se desfăşoare într-un oraş de 14 mii de locuitori, cum este Şimleu Silvaniei. Este un fapt onorant pentru noi. Meciul a fost unul frumos şi ne-am bucurat că cel mai bun jucător din echipa României, după părerea mea, a fost jucătorul cu numărul 9, Marian Bala, care este o achiziţie foarte bună a CS Phoenix Şimleu. Deci, în Campionatul Naţional de Volei 2012-2013, va fi şimleuan. A fost o mare bucurie pentru noi să-l vedem pentru prima dată. Eu l-am mai văzut jucând la Craiova, dar acum l-am văzut jucând la capacitate maximă, aş spune. Prezenţa lui la Şimleu ne dă siguranţa că obiectivul nostru de a nu avea probleme în clasament, va fi îndeplinit”.
La naţionala României, antrenorii Sordyl Mariusz – principal şi Ovidiu Macarie – secund, au aliniat formaţia: Sergiu Stancu (Mihai Gheorghiţă), Andrei Stoian, Lucian Tofan (Mihai Mărieş), Răzvan Mihalcea (Ciprian Matei), Adrian Gontariu – căpitan de echipă, Marian Bala (Fabian Birău) şi Adrian Feher – libero.Au fost prezenţi: Dragoş Pavel, Cristian Bartha şi Rareş Gavril.
La naţionala Ungariei, antrenorul Kelemen Istvan, a utilizat formaţia: Kaszab Tamas (Toth Andras), Szalay Szabolcs (David Csanad), Nagy Jozsef, Baroti Arpad, Gyergye Roland (Nacsa Gabor), Kovacs Zoltan (Szabo David) şi Papai Peter – libero.
Au arbitrat bine: Ionuţ Buciu – principal, Mihai Bujor – secund (ambii din Zalău), Marin Ştefan – scorer (Şimleu Silvaniei), Cristian Boroeanu şi Adrian Pantea – asistenţi (ambii din Zalău). Din partea Comisiei Judeţene de Volei Sălaj, a fost prezent Vasile Duşa – preşedintele Colegiului de Arbitri. întregul protocol de desfăşurare a meciului a fost condus, la microfon, de Nicolae Ilieş – organizator competiţional la CS Phoenix Şimleu Silvaniei.
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei