Tradiţii româneşti pe meleaguri sălăjene !

mai 28, 2011 | Administrator

La Şimleu Silvaniei, oraş reprezentativ al culturii şi spiritualităţii sălăjene, s-a desfăşurat, sâmbătă şi duminică (28-29 mai a.c.), ediţia a II-a a Concursului Naţional de Interpretare a Muzicii Populare Româneşti “TRADIŢII”, sub patronajul Inspectoratului Şcolar Sălaj, al Primăriei Şimleu Silvaniei, al Societăţii Cultural-Artistice “La Fântâna Dorului” şi al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei.

Menit să păstreze, să valorifice şi să promoveze adevăratele valori ale cântecului şi portului popular românesc, concursul din acest an a reunit la întrecere 26 de participanţi din judeţele: Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea şi Sălaj, precum şi din Republica Moldova – reuniţi în celebrul ansamblu folcloric “Moştenitorii” din Chişinău, condus de prof. Valeriu Chiper.

8Regulamentul concursului a cerut interpreţilor să prezinte o doină/baladă/cântec doinit fără acompaniament, un cântec cu acompaniament orchestral şi costumul popular pe care-l poartă. În acest context, juriul – format din specialişti în acest sector artistic – a apreciat concurenţii în funcţie de autenticitatea repertoriului, de calităţile vocale, de ţinuta scenică şi artistică, dar şi de valoarea şi modul de prezentare a costumului popular.
În etapa de preselecţie, au “picat” şase participanţi, iar cei 20 “admişi” în concurs au evoluat la două secţiuni: categoriile de vârstă 15-18 ani şi 19-23 de ani. Juriul de concurs, condus de prof. Gelu Furdui – realizator de emisiuni folclorice la “Radio-Cluj”, a acordat celor mai buni şi talentaţi interpreţi de muzică populară românească menţiuni, premii speciale, premii I, II şi III, precum şi Marele Premiu.

Cu acest prilej, domnia sa, reliefa:

“Mi-a făcut mare plăcere să revăd Şimleu Silvaniei după 45 de ani, un oraş nu prea mare, dar cu o aşezare frumoasă şi curată, cu oameni buni şi harnici, care ţin la urbea lor. Juriul a avut mult de lucru în evaluarea concurenţilor, mulţi dintre ei fiind foarte buni. Pentru mine, acest lucru este o mare bucurie, pentru că, iată, vine o generaţie talentată de copii, care va păstra neîntinată această mare avere românească, cea care se numeşte tradiţia populară”.

3Printre premiaţi s-au numărat şi următorii sălăjeni: Ioana Unguraş (18 ani) din Jibou – Premiul Special, cu doina “Pentru badea care-mi place” şi cântecul de joc “Pomuţ verde împănat”; Bianca Temeş (16 ani) din Jibou – Premiul Special, cu cântecul doinit “Mândră-i horea secerii” şi cântecul de joc “S-o-nceput danţul la şură”; Paul Ionuţ Gal (18 ani) din Giurtelecul Şimleului – Premiul II, pentru cântecul doinit “Creşti, pădure, şi te-ndeasă” şi cântecul de joc “Sâmbătă seara, m-am dus”.
Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Orchestra “Porolissum” din Zalău, condusă de maestrul Ionuţ Dârjan. În plus, ei şi-au prezentat frumoasele şi autenticele costume populare specifice zonelor folclorice din care provin.

Marele Premiu al concursului a fost câştigat de Lorena Pascu (16 ani) din Orăştie, judeţul Hunedoara, cu doina “Suie-mă, Doamne, la cer”, cu cântecul de joc “Colo, jos, peste părău” şi cu o inedită prezentare a costumului popular.

Întregul program al celor două zile de activităţi a fost coordonat de cunoscuţii şi recunoscuţii interpreţi şimleuani de muzică populară românească, Vlăduţa Lupău şi Daniel Pop – multipli câştigători la diferite concursuri şi festivaluri naţionale de folclor.
Prezent la acest adevărat festival al etalării tradiţiei cântecului şi portului popular românesc, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, remarca:
“Sunt bucuros că acest concurs de valoare, cu caracter internaţional, aflat la cea de-a doua ediţie, se desfăşoară în oraşul nostru, loc cu o bogată tradiţie a cântecului şi portului popular românesc, fapt pentru care aceste activităţi sunt trecute pe calendarele naţionale. Viitorii artişti ai României sunt pentru prima sau a doua oară în competiţie în Şimleu Silvaniei, oraş a cărui caracteristică principală este ospitalitatea. Sunt convins că se vor afla printre câştigători, cei mai buni şi mai talentaţi interpreţi ai cântecului popular. Îi felicit pe toţi concurenţii şi, în numele organizatorilor, le mulţumesc sponsorilor pentru sprijinul material şi financiar acordat”.