Șimleuanii vor avea de luna viitoare drum forestier pe Măgura
octombrie 1, 2015 | Administrator
Lucrările la drumul forestier de pe dealul Măgura din Șimleu Silvaniei sunt aproape de final, susține primarul orașului, Septimiu Țurcaș.
“Dacă condițiile meteo ne vor permite, drumul va fi gata în luna octombrie”,
spune primarul.
Drumul începe de la capătul străzii Cehei, se întinde pe o lungime de peste șase kilometri, și se termină la Bădăcin. Lucrările la drum au început în primăvara acestui an, iar costurile de aproximativ 900.000 de euro sunt finanțate în întregime din fonduri europene. Momentan se lucrează la construirea unor ziduri de sprijin, pentru ca drumul să fie unul bine făcut și sigur.
Scopul lucrărilor la acest drum este, potrivit primarului, este facilitarea accesului pentru localnicii care au proprietăți în zonă sau suprafețe de păduri și doresc să le exploateze conform legii. Un “efect secundar” important va fi însă maximizarea potențialului turistic al zonei, de îndată ce drumul va fi gata, pentru că Măgura Șimleului a fost întotdeauna un punct de atracție.
Dealul Măgura – simbolul orașului Șimleu Silvaniei
Dealul Măgura (596 metri) este un simbol al orașului Șimleu Silvaniei. De-a lungul timpului s-au vehiculat legende potrivit cărora dacii au ascuns în Măgura Șimleului comori importante. Chiar pe porțiunea drumului forestier se află aproximativ 400 de metri de sit arheologic. În zonă au fost descoperite opt – noua tezaure de monede și podoabe dacice din argint.
În vârful dealului cu “sâmbure de munte” se înălța cândva cetatea construită la 1258 de voievodul Miklós, fiul lui Meggyesi Moric, pe un teren aflat în proprietatea familiei Meggyesi. Cetatea este consemnată în acte la 1319 și ajunge în proprietatea ramurii din Șimleu a familiei Báthory în 1351. A fost distrusă în secolul al XVI-lea, probabil de turci. Astăzi se mai zăresc doar două ziduri din vechea cetate.
“Piatra Șoimului” de pe Măgura este recunoscut ca unul dintre locurile care oferă o priveliște superbă a orașului și împrejurimilor celor care se încumetă să escaladeze versantul aproape vertical.
“Cetatea Dacidava” este un alt loc misterios foarte des vizitat de curioșii și împătimiții de drumeții.
Sursa: www.graiulsalajului.ro