În sfârșit, Casa Memorială „Iuliu Maniu” are proprietar. Testamentul lui Iuliu Maniu a fost respectat

septembrie 5, 2016 | Administrator

Casa_Iuliu_Maniu_Badacin_Salaj_5-450x338 (1)La începutul lunii august au fost emise documentele funciare care atestă intarea în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

„Nu mi-am pierdut speranța că la un moment dat lucrurile se vor rezolva. Țin să mulțumesc, în mod special, domnului Claudiu Balog, care a intocmit toată documentaţia necesară la O.C.P.I. oferind-o ca donație personală în această campanie”,

a transmis parohul Cristian Borz.

În ceea ce privește terenul de sub casă, el este, în continuare, în proprietatea Primăriei Pericei. În luna iunie a fost semnat un Contract de Comodat între Primăria Pericei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este reprezentantul legal al imobilului, prin care Primăria dă în folosință gratuită terenul de sub Casa Memorială „Iuliu Maniu”, pe un termen de 49 de ani.

În acest moment, scuza des folosită de autoritățile locale, județene și chiar de Guvern nu mai ține. Imobilul are proprietar, deci cadrul „și mai legal” de a face donații. Acum putem testa, cu adevărat, voința autorităților de a contribui de reabilitarea acestei case. Ne-am dori ca promisiunile să vină însoțite de fapte, altfel ne vedem siliți să confirmăm ipoteza unei rele intenții născută pe fondul micimii morale a politicienilor de azi, care nu văd în Iuliu Maniu decât un ghimpe simbolic în buna desfășurare a comportamentului politic actual, al învârtelilor și al intereselor de partid. Ca subiect de meditație pentru cei care ar trebui să se simtă atinși de aceste cuvinte, amintim principiul lui Iuliu Maniu: „Ca oameni politici putem fi oricând adversari, dar niciodată dușmani”.

Clădirea, de-a lungul timpului

De la arestarea lui Iuliu Maniu, în anul 1947, și până în prezent, Casa Memorială a fost pasată din stânga în dreapta, de la un proprietar la altul, timp în care s-a degradat continuu. Pe rând, a fost folosită ca depozit de îngrășăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În jurul clădirii funcţionează astăzi, „Căminul pentru copii cu handicap sever”, care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţi severe.După 69 de ani de tărăgănări, în sfârșit, monumentul istoric intră în proprietatea Episcopiei, conform testamentului lui Iuliu Maniu. Conform aceluiași testament, se urmărește realizarea unui muzeu în incinta Casei și crearea unui spațiu adecvat inițierii unor activități prin care să se instruiască tineri.

Situația donațiilor și a plății datoriei către firma constructoare

Pentru a duce la bun sfârșit dorința lui Iuliu Maniu, în urmă cu mai bine de un an și jumătate, a luat naștere Campania publică „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”. Prin intermediul ei s-a creat un canal prin care ne-am propus să ajungem la oamenii care au simțit că au o datorie morală față de Iuliu Maniu și față de realizările lui. Ei sunt cei care au contribuit, în cea mai mare măsură, la salvarea imobilului de la prăbușire. Recent, a fost virată suma de 10.000 lei, adunată din donațiile oamenilor cărora le pasă de destinul acestei case, către firma care s-a ocupat de reabilitarea fundației și a pereților. În urma achitării acestei tranșe, a mai rămas o datorie de 18.000 lei. Reamintim că nefinalizarea lucrărilor pune în pericol intervențiile deja efectuate. Acoperișul se află, în continuare, într-o stare critică, iar o ploaie sau un vânt mai puternic poate lăsa casa descoperită. Cei care doresc să se implice în acest proiect, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro