Septimiu Ţurcaş face punte din Şimleu până în Polonia
martie 26, 2013 | Administrator
Primarul Şimleului, Septimiu Ţurcaş, s-a întâlnit vineri, la Bucureşti cu ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel. Discuţiile dintre cei doi au vizat aspecte turistice, economice şi culturale, care ar putea interesa atât oraşul Şimleu, cât şi partea poloneză.
“Am făcut o prezentare a oraşului, Ambasadorul nu ştia de proiectul nostru de reabilitare a Cetăţii Bathory, edificiu care ne uneşte din punct de vedere istoric cu polonezii. Avea câteva informaţii despre Şimleu de la ambasadorul Israelului în ţara noastră. Acesta cunoaşte oraşul nostru şi este bun prieten cu el. Am discutat depre noi ca şi oraş şi ce proiecte comune am putea demara împreună. Nu am solicitat finanţare, cum greşit au înţeles unii, dar ambasadorul a spus că se va implica pentru ca noi să obţinem o finanţare de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului din România. Se va întâlni în viitor cu ministrul Dezvoltării şi va aborda problema finanţării începând cu 2014, când România poate accesa iar programe din fonduri europene”
a declarat Septimiu Ţurcaş.
“Proiectul de colaborare presupune şi înfrăţirea unui oraş din Polonia cu Şimleu Silvaniei. De la intenţie, se va ajunge şi la faptă. Lucrurile nu rămân pe loc”
a mai spus primarul Şimleului.
Cetatea Bathory, declarată în prezent monument istoric, a fost reşedinta bathoreştilor, familie princiară care a influenţat hotărâtor istoria oraşului Şimleu, începând cu anul 1351. Din vechea cetate se mai pastrează azi pavilionul porţii pentru trăsuri, deasupra gangului boltit, două turnuri, un bastion şi o parte din zidurile de apărare. Ştefan Bathory, cel mai renumit descendent al familiei Bathory, a fost Principe al Transilvaniei între anii 1571-1575 şi rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa, în 1586. Ştefan Bathory s-a născut în 1533 la Şimleu Silvaniei. La Zilele Cetăţii Bathory de la Şimleu Silvaniei de anul acesta, programate în toamnă, va participa şi ambasadorul Poloniei. Se va încerca o programare concomitentă a Zilelor Bathory şi a concursului interjudeţean de matematică, ce va avea loc în octombrie sau noiembrie la Şimleu.
“Am invitat să participe şi câteva şcoli din Polonia, vrem să dăm o formă internaţională concursului de matematică şi să sărbătorim tot atunci şi Zilele Cetăţii Bathory. Avem toate semnele pozitive ale unei viitoare colaborări”
a spus edilul Şimleului.
Intenţia de reabilitare a Cetaţii Bathory a existat încă din 2006. Un an mai tarziu s-au făcut săpături arheologice în vederea restaurării şi a punerii în valoare a sitului arheologic. Închiderea programelor de finanţare vizate pentru a fi accesate de Primaria Şimleu prin programul operaţional regional (POR) Axa 5-“Dezvoltarea Durabilă şi Promovarea Turismului” a făcut ca lucrările de reabilitare să fie amânate. Finanţarea prin programe europene va fi reluată din 2014.