Sălăjeanca Bianca Crişan, una dintre cele mai bune rugbyiste din România!
iulie 25, 2016 | Administrator
Născută pe meleagurile sălăjene, în Şimleu Silvaniei, tânăra sportivă face performanţă într-un sport dur, aparent dominat de către bărbaţi. În ciuda faptului că a început să practice din întâmplare acest sport, jucătoarea de la “U” Cluj este în momentul de faţă una dintre cele mai bine cotate rugbyiste din ţară
Atunci când ne referim la rugby, gândul ne zboară cu uşurinţă la nişte bărbaţi uriaşi, masivi şi cu o privire dură. Totuşi, acest mit poate fi cu uşurinţă combătut în momentul în care privim înspre fetele care compun Naţionala feminină de rugby a României.
Cu siguranţă dacă le-am întâlni în viaţa de zi cu zi nu am putea crede că acestea luptă pe terenul de joc cu toate forţele pentru a deţine supremaţia balonului oval. Originară din Şimleu Silvaniei, Bianca nu şi-ar fi imaginat nicodată că va fi rugbyistă de performanţă, deşi după cum ea însăşi spune era pasionată de sport de mic copil:
“Fac sport de când mă ştiu. Am început să joc fotbal de mică cu băieții în faţa blocului”.
Adolescentă fiind, Bianca a oscilat între mai multe tipuri de sport:
“În liceu am făcut atletism, am luat locul întâi pe județ la ONSS în proba de triatlon şi locul zece pe ţară. Tot în liceu am făcut şi volei timp de 3 ani, cu domnul Dorian Faur”.
Bianca Crişan, rugbyistă din “greşeală”!?
Pasionată de sport, şimleuanca a ales să îşi urmeze această pasiune şi mai ales să o aprofundeze şi prin studii de specialitate, astfel că s-a înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii “Babeş – Bolyai”. După absolvirea facultăţii, sportiva a dorit să îşi perfecţioneze mai mult cunoştinţele în domeniu şi a optat pentru un masterat tot în cadrul aceleiaşi facultăţi.
Revenind la momentul zero şi anume cel în care Bianca a decis să practice rugby, putem spune doar că a fost unul care şi acum îi aduce zâmbetul pe buze. Mica păţanie îşi are începutul pe terenul de sport în timpul unei partide de volei în primul an de facultate.
Bianca a fost observată de către antrenorul echipei de rugby în timp ce se juca alături de colegele sale volei.Impresionat de jocul făcut de Bianca, antrenorul Octavian Chihaia i-a înaintat propunerea de a participa la un antrenament dar fără să stipuleze faptul că era vorba de un antrenament pentru rugby. Ajunsă la ora de antrenament, mare i-a fost mirarea când în loc de fileu, aceasta a văzut un teren pentru…rugby.
Curiozitatea a fost cea care în prima fază a facut-o pe sălăjeancă să rămână la antrenament şi apoi să şi continue:
”Primele antrenamente nu mi-au placut deloc. Era o vreme mohorâtă, frig şi noroi. Când am prins prima oară mingea în brațe îmi venea să o las jos şi să merg să mă spăl pe mâini. Dar cumva tot am continuat să mă duc deși nu era cel mai frumos sport pe care îl ştiam”.
De la acest fapt şi până la semnarea contractul cu echipa Universitatea Cluj nu a fost decât un pas, astfel că în prezent sportiva face parte din lotul formaţiei clujene.
De la o simplă pasiune… la convocarea la Naţionala de Rugby!
Primele rezultate nu au încetat să apară, astfel că Bianca a ajuns repede să îndragească acest sport:
“Rugby-ul pentru mine este mult mai mult decât cel mai frumos sport”.
Şimleuanca a avut o ascensiune rapidă iar recunoaşterea meritelor sale sportive a venit în momentul în care a fost convocată să participe la meciurile Naţionalei:
“După primul turneu la care am participat, am fost luată în vizor pentru o posibilă convocare la echipa națională iar gândul la performanță m-a determinat să continui.”
În cadrul Naţionalei Feminine de Rugby, Bianca s-a făcut rapid remarcată, iar în prezent este una dintre cele mai bune rugby-iste. “Cele mai mari satisfacții le am la meciurile câştigate cu echipa națională”, afirmă sportiva.
Calităţi pentru a practica rugby
Un sport dur atât în aparenţă cât şi în esenţă, rugby-ul necesită un cumul de calităţi, dar mai ales un caracter puternic şi un strop de nebunie, după cum şi Bianca spune:
”În primul rând ai nevoie de mult curaj, o doză de nebunie şi caracter puternic”.
În ciuda faptului că nu este un sport tocmai facil, sportiva originară din Şimleu îndeamnă fetele să practice rugby:
“Este un sport care te întărește nu doar fizic. Creează caractere puternice, legături strânse, prietenii şi te ajută să treci prin viaţă mai usor. Rugby-ul este a doua mea familie”.
De multe ori, rugby-ista s-a confruntat cu diferite păreri dar şi reacţii de tot felul în ceea ce priveşte sportul pe care îl practică:
”Unii bufnesc în râs, iar altora nu le vine să creadă şi mă roagă să mai repet o dată. Alţii mă întreabă dacă vorbesc serios şi dacă chiar există rugby feminin, iar alte persoane mă încurajează şi îmi spun că e foarte tare ceea ce fac. La Şimleu de exemplu aproape nimeni nu știe că există aşa ceva, dar şi prin marile oraşe oamenii se miră atunci câd aud de echipe de rugby feminin”.
Planuri de viitor: titlul de campioană naţională cu “U” Cluj!
Componentă de bază a echipei Universitatea Cluj, dar şi a echipei naţionale a României, Bianca îşi vede următorii ani tot pe terenul de rugby.
“Îmi doresc să fiu sănătoasă şi să pot practica acest sport şi la 80 de ani”,
spune amuzată sportiva.
În ceea ce priveşte lista cu obiective, Bianca spune ferm că îşi doreşte cu ardoare să câştige campionatul alături de “U” Cluj, iar echipa naţională să fie inclusă în top 12. Nouă nu ne rămâne decât să îi urăm succes în tot ceea ce îşi propune să realize şi să continue în acelaşi mod, pentru că o face foarte bine!
Sursa: www.sportulsalajean.ro