Șah: competiție – Cupa „UNIRII”
ianuarie 22, 2019 | Administrator
Motto: „Șahul este una dintre izbânzile omenirii asupra sa însăși. Pentru unii șahul este muzică, pentru alții pictură. Pentru mine șahul este poezie, poezia luptei, a minții și a voinței”.
Pablo NERUDA (1904-1973), poet chilian, Premiul Nobel pentru literatură în anul 1971
Șimleu Silvaniei este numit și Orașul Școlilor. Așa a fost „botezat” de către academicianul Mircea Augustin Malița – fost ministru al Educației și Învățământului, în urmă cu aproape 50 de ani. Această afirmație a fost făcută în vara anului 1972, când domnia sa a vizitat urbea de la poalele Măgurii Țării Silvaniei, împreună cu prof. Ioan Kunst Ghermănescu – șeful catedrei de handbal de la Institutul de Educație Fizică și Sport din București. Această denumire este valabilă și acum, având în vedere numărul elevilor din instituțiile șimleuane de învățământ, raportat la numărul locuitorilor orașului. De-a lungul timpului, sportul a fost o realitate în urbea șimleuană, fiind iubit și practicat de către elevi. În acest sens, aceștia au acordat o parte din timpul lor liber practicării jocului de șah. În primul rând, pentru că „sportul minții” este un mod de recreație intelectuală. Apoi, pentru mulți dintre ei, acest sport a căpătat o semnificație aparte, în care pasiunea asociată cu talentul și, mai ales, cu munca, i-a îndemnat să aspire și la anumite performanțe. Și exemplele sunt multiple, cu elevi șimleuani campioni și clasați pe locuri fruntașe în competițiile șahiste de la nivel local, regional/județean, național și internațional.
În acest context, cu prilejul sărbătoririi a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, au organizat competiția șahistă Cupa „UNIRII”, pentru elevi din școlile gimnaziale. Această întrecere sportivă a devenit, deja, tradițională în urbea șimleuană. Concursul s-a desfășurat, mai devreme (luni, 21 ianuarie 2019), în Centrul de Documentare și Informare al școlii amintite, reunind 68 de elevi (fete și băieți).
La deschiderea oficială a competiției, după salutul de „bun-venit!”, profesoara Marioara Ghile – directoare adjunctă a Școlii Gimnaziale „Silvania”, a spus :
„(…) Văd că de fiecare dată, la fiecare competiție, sunteți cam aceiași elevi pasionați până la extrem de jocul de șah și care aveți o minte sclipitoare. Se știe că șahul este o sclipire a minții, de aceea, vă rog să perseverați, adică să insistați mai mult, să fiți și mai buni, pentru că și prin voi, prin șah, școala pe care o reprezentați va merge un pic, cu o treaptă, mai sus. (…) Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la Unirea cea Mică, de la 24 Ianuarie 1859. Această întâlnire a voastră este un prilej deosebit de a sărbători și prin sport fericitul eveniment din istoria României. (…) Voi luptati, în mod sportiv, pentru un titlu, pentru un premiu, iar cei care veți ieși învingători de aici, să fiți mereu așa. Ceilalți să vă urmeze exemplul. (…) Vă doresc, tuturor, succes deplin !”.
Conform tragerilor la sorți individuale pentru cele trei categorii de întrecere, s-a jucat în „sistem eliminatoriu”, la 20 de mese de șah. Și de această dată s-a văzut interesul elevilor pentru șah, mulți dintre ei etalând evidente cunoștințe șahiste, mai cu seamă în finalurile de partide. Competiția a fost un prilej bun de pregătire și de constituire a echipelor (o fată și trei băieți) pentru etapa județeană a campionatului de șah din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, școli gimnaziale.
Din juriul de concurs au făcut parte : profesoara Mirela Lazăr – Școala Gimnazială „Silvania”, profesorul Barna Krisztián – Școala Gimnazială „Báthory István” și instructorul de șah Iván Vasile – pensionar. Cei mai buni șahiști au fost declarați:
–clasele I-II : locul 1. Raisa Șandor – Școala Gimnazială din Valcău de Jos și Berek David -Școala Gimnazială „Báthory István” ; locul 2. Irina Trincă – Școala Gimnazială „Horea” și Magyar Erik – Școala Gimnazială „Báthory István” ; locul 3. Teodora Cîmpan și Matei Torje – ambii de la Școala Gimnazială „Silvania”;
–clasele III-IV : locul 1. Iulia Vedinaș – Școala Gimnazială „Silvania” și Veres David – Școala Gimnazială „Báthory István” ; locul 2. Magyar Sara – Școala Gimnazială „Báthory István” și David Man – Școala Gimnazială „Silvania” ; locul 3. Maria Vereș și Cristian Loșonți – ambii de la Școala Gimnazială „Silvania”;
–clasele V-VIII : locul 1. Böti Vivien – Școala Gimnazială „Báthory István” și Antonio Bonțe – Școala Gimnazială „Silvania” ; locul 2. Luana Ardelean și Vlad Oros – ambii de la Școala Gimnazială „Silvania ” ; locul 3. Egri Kriszta – Școala Gimnazială „Báthory István” și Tudor Purghe – Școala Gimnazială „Silvania”.
Cel mai tânăr participant a fost Irina Trincă – Școala Gimnazială „Horea” Șimleu Silvaniei.
În cadrul festivităților de premiere, organizatorii au înmânat acestora : diplome, cupe și medalii, însoțite de felicitările și aplauzele meritate ale celor prezenți, printre care se aflau și părinți ai elevilor. În plus, toți elevii au primit dulciuri.
Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR
Publicist Șimleu Silvaniei