“Ridentem dicere verum” cu scriitorul Cornel Udrea şi invitaţii săi
februarie 12, 2009 | Administrator
Zilele trecute Cercul Militar Şimleu Silvaniei a devenit neîncapator la întâlnirea cu umorul de calitate. Iubitorii de literatură, elevi ai Colegiului Naţional “Simion Barnuţiu”, profesori, pensionari, cadre militare, şi mulţi şimleuani dornici de o clipa de umor şi adevăr s-au întalnit cu binecunoscutul scriitor Cornel Udrea, conf. univ. dr. Cristian Cheşuţ, şeful secţiei design de la Universitatea clujeană, cel care semnează grafică cărţilor şi cunoscutul umorist sătmarean Sorin Tănase. Întreaga întâlnire s-a desfaşurat sub semnul umorului, a bunei dispoziţii, deschiderii spre adevăr, cele peste două ore trecând parca într-o clipă. Despre viaţa şi activitatea celui care a ridicat umorul la rang de adevăr axiomatic, a vorbit prof. Dumitru Corbeanu, directorul Centrului Cultural, iniţiatorul manifestării, care a subliniat că, la cei 62 de ani pe care îi va implini pe 27 martie, Cornel Udrea a devenit, aşa cum remarca mass-media “un bun naţional”. Cele 64 de cărţi, , teatru rodiofonic şi de televiziune, peste 40 piese de teatru, 10 monografii, albume radio, autor-coordonator de lucrări, coautor şi “tată” de producţii scenice, îi conferă cu prisosinţă acest apelativ.
Scriitorul este în acelaşi timp un remarcabil poet, prozator, dramaturg, om de radio şi de televiziune, dând mereu dovada deplinei maturităţi creatoare şi a unei energii debordante cu care reuşeşte să-i contamineze pe toţi cei din jur. El este ca o boală contagioasă, oriunde merge îmbolnaveşte pe cei din jur cu virusul umorului.
Deşi , scrie cu peniţa înmuiata în acid sulfuric pe sufletul omului, el nu răneşte, te face să te identifici, să te recunoşti în personajele sale, să-ţi recunoşti propriile “perle” din vocabular. Umoristul confirmă din plin adevarul celebrei expresii a lui Horaţiu din Satirae : “Ridentem dicere verum – să spui adevarul râzând” Uzitează de un umor spontan, nu căutat, nu forţat, care curge pur şi simplu , ca la Caragiale, comicul de situaţie, limbaj, nume, etc., abundă la tot pasul. Adeptul titlurilor oximoronice, Cornel Udrea şochează înca de la primul contact cu cititorul. Cine nu işi mai aminteşte cum circula in urma cu 30 ani volumul “Obiceiuri de nuntă la cangurii şchiopi”?
Iată câteva titluri care vorbesc de la sine : Verişorii siamezi, Marele zid chinezesc german, Clepsidra cu minutare ( volum de proză umoristică editat în premieră universală în limbajul Braile pentru nevăzători), Reproducerea la bufniţele împăiate, De serviciu la clepsidră, Lebada mahmură, Privighetoarea ciocuşă, Ciroza la ţânţari, Umflaţi-l pe Mozart, pianul rămâne, Românul brusc, Dincolo, pe malul acesta, Aut Caesar, ofsaid nihil, Cufărul Pandorei, Transsiberianul de Feteşti, La pas cu deltaplanul, Duminica de luni, Salina de cărbune, Românie dragă, Elveţia mea, Aminteşte-mi să te uit…, Cu peştele-n lesă, Fericiţi cu procură, Vişinata de afine, Muşte cu cearcăne, Bocancul de paraşutist al Cenuşeresei, Recurs la judecata de apoi, Pygmalion cu termen redus, Noaptea la lumina zilei, Capra cu trei nurori, Impozit la sentimente, Raiul, prima pe dreapta, etc.
De remarcat că cele 40 piese de teatru sunt jucate pe toate scenele ţării şi pe scenele teatrelor din Franţa, Serbia, Ungaria, Danemarca, Suedia, Spania, Croaţia. Profesorul Octavian Guţu, fost coleg de facultate cu maestrul Cornel Udrea, a facut an amplu şi pertinent tablou al scriitorului clujean şi a condus discutiile purtate între participanţi şi invitaţi, a semnalat apariţia “calda – editia 2009” a celor doua volume ale lui Cornel Udrea “Oameni de unică folosinţa – teatru la vedere” şi “Ciuperci potabile – metafizică la purtător”, periodic pigmentate cu snoave, bancuri si umor de calitate mult gustate de asistenţă, la care şi-au adus din plin contribuîţa cei trei invitaţi.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, rector al Academiei de umor “Răzeşu” Suceava şi membru al Asociaţiei Ziariştilor Profesionişti din România, Cornel Udrea are un impresionant palmares de titluri, premii, distincţii şi diplome fiind prezent în toate dicţionarele şi cărţile de referinţă ale tuturor bibliotecilor.
“O lume fără umor ar fi ca o baladă tristă de greier şchiop pe care-l doare o măsea. Avem lângă noi un mare enervant de cunoscut, Cornel Udrea. Toţi nechemaţii fac din umor bici de foc, iar domnia sa continuă să facă din umor declaraţie de dragoste faţă de oameni. Elevii şi toţi cei prezenţi aici, vor savura un sâmbure de artă adevărată, semnată Cornel Udrea, cel care nu şi-a uitat umorul din facultate”
a spus prof. Octavian Guţu.
Întreaga activitate s-a transformat într-un veritabil “show-umoristic”, la care şi-au adus contribuţia şi conf.univ.dr. Cristian Cheşuţ, precum şi umoristul Sorin Tănase, (cel care-l însoţeşte pe maestrul Cornel Udrea la lansările de carte).
Despre literatul Cornel Udrea, despre generoasa sa creaţie şi, mai ales, despre beneficul efect reverberatic pe care-l are aceasta asupra cititorilor, au vorbit: ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, umoristul sălăjean Ioan Seleşi şi prof. Sanda Chirică, de la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu”. Iar întrebările punctuale ale elevilor şi răspunsurile, pe cât de pertinente, pe atât de moralizatoare ale prodigiosului “om de litere”, au conturat un “medalion-literar” de excepţie.
În ceea ce-l priveşte, în expozeul domniei sale, maestrul Cornel Udrea s-a întrecut pe sine, etalând calităţi incontestabile, menite să demonstreze valoarea educativă a umorului în configuraţia complexă a literaturii române contemporane. “Prin prezenţa dumneavoastră aici, s-a îngropat o prejudecată, aceea că pe tineri nu-i poţi atrage cu umorul! Sunt bucuros să fim împreună, să dezbatem un tratat de umor real şi nu numai. Cei care doriţi un sfat, un sprijin, o colaborare din partea mea, o puteţi face oricând. Şi, în acest
context şi cadru organizatoric, sper să ne mai întâlnim, în folosul tuturor” a mai spus Cornel Udrea.
Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş a mulţumit invitaţilor pentru clipele de destindere, onoarea de a fi oaspeţii oraşului şi a reiterat invitaţia de a veni şi cu alte ocazii. A fost o întalnire de suflet, cei prezenţi apreciind în cuvinte superlative atât iniţiativa aducerii invitaţilor la Şimleu, cât şi înalta şi superba lor prestaţie
Partea a doua a zilei s-a desfăşurat la recent renovata cabana “Brădet” invitaţii fiind oaspeţii domnului ing. Cristian Bilţ, directorul general al grupului de firme Simex, unde în prezenţa colectivului managerial, oameni de afaceri, intreprinzători particulari şi personalităţi şimleuane ale vieţii economice, sociale şi politice, s-a reluat prezentarea celor trei, s-a purtat un dialog vesel având ca protagonist debordanta personalitate a comicului sătmărean Sorin Tănase. Subliniind faptul că în persoana lui Cornel Udrea întâlnim scriitorul şi omul de televiziune care nu a făcut niciodată rabat de la ora exactă a conştiinţei sale şi a sufletului său, domnul prof. Dumitru Corbeanu, i-a conferit acestuia Diploma de excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă la cultivarea şi păstrarea nealterată a umorului la români, iar umoristului Sorin Tănase Diploma de onoare pentru nobila pasiune de a culege, păstra şi transmite generaţiilor viitoare valorile inestimabile ale umorului românesc strămoşesc