Respect pentru Armata României!

octombrie 27, 2014 | Administrator

admin-ajax.php_Oraşul Şimleu Silvaniei, ca întreaga ţară, a sărbătorit Armata României, cea care, în urmă cu 70 de ani, la 25 Octombrie 1944, elibera oraşele Carei şi Satu Mare din Transilvania de Nord de sub ocupaţia horthystă vremelnică, ca urmare a odiosului Dictat de la Viena, din 30 august 1940. Iată, s-au împlinit 55 de ani de când, la 25 Octombrie, sărbătorim, cu respect, Armata României, conform Decretului 381 din 1 octombrie 1959. O zi memorabilă, fixată – în mintea şi în conştiinţa românilor de pretutindeni – ca dată în care România îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei. Această dată se constituie într-un simbol al luptelor şi al eroilor neamului nostru pentru păstrarea unităţii, independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale!

În această conjunctură, sâmbătă, 25 Octombrie 2014, la ora prânzului, într-o zi destul de prielnică a sfârşitului lunii lui Brumărel, cu un soare generos dimineaţa şi după-amiază, în preajma Sfintei Troiţe dinaintea Bisericii Ortodoxe nr.1 au venit câteva sute de şimleuani şi nu numai, pentru a fi părtaşi la activităţile de sărbătorire a Armatei României. Programul acestora a cuprins ceremonialul tradiţional: intonarea Imnului Naţional al României de către Fanfara „Promenada” din Zalău, oficierea serviciului religios de un sobor de preoţi reprezentând Bisericile Ortodoxe şi pe cea Greco-Catolică, depunerea de coroane de flori şi de jerbe, alocuţiuni, program cultural-artistic şi defilarea Gărzii de Onoare şi a Fanfarei.

Festivitatea a fost dechisă prin primirea onorului de către ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei şi de col. Ştefan Toader – comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, din partea Gărzii de Onoare a Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu”, condusă de mr. Marius Pop.

După Te Deum şi expozeul tematic al lt.col. Tudor Şimon – coordonatorul întregii activităţi, despre Armata României, în contextul importanţei istorice a evenimentului sărbătorit, au vorbit:

Septimiu Cătălin Ţurcaş:

„[…] Am ales să fiu astăzi aici, deşi motivele politice mă duceau în altă parte, dintr-un motiv foarte simplu, acela că trebuie să fiu alături de instituţia creditată cel mai bine de către poporul român, respectiv Armata României, a cărei zi o sărbătorim azi.[…] Din punctul meu de vedere, fiind convins că-mi exprim gândul majorităţii oamenilor din Şimleu Silvaniei, prezenţa reprezentanţilor unităţilor militare ale Garnizoanei aici, ne dă încredere şi ne dă pace, pentru că, aşa cum se întâmplă la nivel naţional, şi aici – pe plan local – armata din Şimleu este cotată cu cea mai mare încredere. Mă aplec cu multă recunoştinţă şi respect pentru toţi eroii neamului românesc, întrucât datorită lor suntem astăzi liberi. […] Mă bucur că România are o armată care este competentă pe plan european şi mondial, în structurile euro-atlantice. În acelaşi timp, mă bucur că există o siguranţă în oraşul nostru şi, în numele tuturor şimleuanilor pe car-i reprezint, vă doresc, în această zi importantă, dumneavoastră, familiilor dumneavoastră şi tuturor celor dragi, multă sănătate! Dumnezeu să binecuvânteze Armata României!”.

Col. (r) Liviu Alexandru Şerban – preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Sălaj:

[…] Este o zi frumoasă, ziua în care acum 70 de ani, la Carei, militarii din Divizia 9 Infanterie au îndeplinit obiectivul strategic fundamental al României şi al armatei sale, acela de reîntregire şi de readucere în hotarele fireşti a părţii de nord-vest a Ardealului. Iată de ce, astăzi, printr-un imbold pe care doar inima noastră îl ştie, îl simte şi-l trăieşte, suntem cu toţii prezenţi aici. […] Trebuie să respectăm armata şi biserica, cei doi stâlpi pe care se sprijină neamul românesc. […] Să nu ne uităm eroii, pentru că dacă noi suntem azi şi aici, acest lucru se datorează şi înverşunării şi încleştării cu care ei au luptat imediat după 23 August 1944, respectiv până la eliberarea Careilor. […] Toţi militarii de aici (…) sunt vrednici de toată admiraţia. Recent, am văzut performanţele lor la Cincu, care este cel de-al doilea poligon ca mărime din Europa, din structurile NATO. Ei au tras foarte bine, fiind asistaţi de specialişti din Statele Unite ale Americii. Militarii noştri, în frunte cu col. Ştefan Toader, n-au fost cu nimic mai prejos. […] Mulţumesc Consiliului Local Şimleu, domnului primar Septimiu Cătălin Ţurcaş, pentru că, receptând – aşa cum face de fiecare dată – necesitatea de a cinsti eroii neamului, într-o şedinţă din luna trecută, au fost –  în unanimitate –  de acord ca una dintre străzile din Şimleu Silvaniei să poarte numele generalului Stelian Popescu, cel care,  în anii ’60,  a fost comandant de regimant la Şimleu, ulterior comandant al Armatei a 4-a Transilvania şi, în partea finală a activităţii sale, a lucrat în Ministerul Apărării Naţionale, implicându-se şi în revigorarea activităţii „cultul eroilor”. […] Înmânez trei Diplome de Excelenţă pentru trei personalităţi şimleuane, care s-au evidenţiat,  în mod deosebit,  în activităţile de comemorare a faptelor înaintaşilor noştri: Septimiu Cătălin Ţurcaş, col. Ştefan Toader şi col.(r) Vasile Pascu – preşedintele subfilialei „Cultul Eroilor” din Şimleu Silvaniei.[…]”.

Ştefan Toader:

„[…] Comandantul Armatei a 4-a Române, generalul Gheorghe Avramescu, a adresat trupelor de sub comanda sa ordinul de zi nr.302 bis din 29 octombrie 1944, în care, printre altele, se arăta: La chemarea ţării pentru eliberarea Ardealului, răpit prin Dictatul de la Viena, aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru. Tineri şi bătrâni, aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi, cu piepturile voastre, aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să  ajungă la Carpaţi (…). Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi înscris în cartea de aur a poporului român. […] Prin profundele sale semnificaţii, ziua de 25 Octombrie 1944 a proiectat, atât în faţa opiniei publice naţionale, cât şi în a celei mondiale, imaginea unei oştiri şi a unei naţiuni hotărâte să-şi apere, cu preţul sacrificiului suprem, integritatea teritorilă a ţării, unitatea naţional-statală, independenţa şi suveranitatea. […] Ştafeta Veteranilor de Război a fost purtată în cursul nopţii de militarii regimentului pe raza judeţului Sălaj, de către Grupul de alergători „Invictus România”, sub mesajul „sacrificiul impune respect” şi,  în aceste momente,  ea este predată ministrului apărării naţionale, în Garnizoana Carei.[…]”.

Depunerile de coroane de flori şi de jerbe, în acompaniamentul solemn al Fanfarei, au constituit un moment înălţător, plin de evlavie, pentru toţi participanţii.   

Ca de obicei, un cor format din elevi ai şcolilor şimleuane, sub conducerea prof. Traian Albu şi în acompaniamentul cantautorului Petre Gliguţa (Cercul Militar Şimleu Silvaniei), a prezentat un frumos şi autentic program cultural-artistic, cu recitări şi cu cântece adecvate, entuziasmând întreaga asistenţă.

A urmat un moment, pe cât de sensibil, pe atât de semnificativ, prin care doamna Doina Cociş – directoare a Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Sălaj, Liviu Alexandru Şerban şi Septimiu Cătălin Ţurcaş au depus o jerbă la bustul lui Corneliu Coposucampionul moral al ţării noastre, pentru că „Seniorul” a fost şi rămâne un personaj emblematic pentru judeţul Sălaj şi pentru România!

Festivitatea comemorativă s-a încheiat într-o notă vibrantă, prin admirabila defilare a Gărzii de Onoare şi a Fanfarei, în aplauzele participanţilor postaţi solemn de o parte şi de alta a străzii 1 Decembrie 1918, în faţa Parcului Central al oraşului Şimleu Silvaniei.

De remarcat faptul că, de Ziua Armatei României, în sala mare a Primăriei şimleuane, în faţa unei asistenţe distinse (militari activi şi în rezervă, preoţi ortodocşi şi greco-catolici, profesori, elevi şi invitaţi de seamă – toţi iubitori de poezie), Liviu Alexandru Şerban şi-a lansat două volume de poezii, intitulate: „Simfonia iubirii” şi „Valsul Şoaptelor”, semnificând cadoul de suflet al domniei sale pentru „Armata României! Cu acest prilej,  poetul Şerban a înmânat aceleaşi „Diplome de Excelenţă” doamnei Doina Cociş şi profesorilor Octavian Guţu şi Ioan Piţoiu Dragomir – trei oameni sălăjeni de cultură, implicaţi şi în activităţile de omagiere a eroilor noştri. În plus, 180 de militari ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, sub comanda col. Lucian Hudrea, au participat la marea sărbătoare a Armatei României de la Carei, constituindu-se în Garda Drapelului de Luptă, în două detaşamente şi în patru standuri de prezentare a tehnicii de artilerie.

Aşadar, în acest mod s-a sărbătorit, în urbea de la poalele Măgurii Şimleului, oastea ţării.

La mulţi ani, ARMATA ROMÂNIEI!

 

Prof. Marin ŞTEFAN,   Publicist, Şimleu Silvaniei