Profesoara Maria-Uca MARINESCU, oaspete de seamă!
mai 23, 2018 | Administrator
Joi, 24 mai 2018, profesoara Maria-Uca MARINESCU (din București), exploratoare de excepție a României, va fi oaspete de seamă al orașului Șimleu Silvaniei! Acest eveniment inedit este organizat de Primăria și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) din Șimleu Silvaniei, la propunerea mea.
Doamna Uca Marinescu – maestru emerit al sportului, este membră a Societății Române de Geografie și a Asociației Americane de Geografie, colaboratoare a Muzeului de Științe ale Naturii „Grigore Antipa” din București și a Centrului de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Am cunoscut-o în Tabăra Olimpică de la Cabana Diham din Munții Bucegi (lângă Predeal), în anul 2002, unde conduceam/coordonam patru sportivi olimpici ai Sălajului, de la Clubul Sportiv Școlar Zalău : Adriana Holhoș, Alexandru Labo, Silviu Covaciu și Farkas György Sebastian. Directoarea taberei era doamna profesoară Uca Marinescu – consilier al Comitetului Olimpic Român (COR) și vicepreședinte al Comisiei „SPORT ȘI MEDIU” din cadrul Direcției Educație Olimpică a COR. La 23 aprilie 2004, în cadrul Adunării Generale, COR a devenit Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).
Uca Marinescu a monitorizat excelent întreaga activitate din programul taberei. Tot ceea ce a întreprins, a fost făcut cu mult tact psiho-pedagogic, mergând de la pretenție la îngăduință, de la cerință la bunăvoie. În plus, ne-a copleșit de-a binelea cu exemple, fotografii, clipuri video, pilde, documente și povețe. Toate acestea veneau de la marea AMBASADOARE a României, singura femeie din lume care a „cucerit” – pe propriile picioare – în anul 2001, atât Polul Nord Geografic (28 aprilie), cât și Polul Sud Geografic (24 decembrie)!! Domnia sa ne-a purtat prin toată România, dar și pe toate meridianele Pământului, din Carpați în Caucaz, din Balcani în Alpi, din Himalaia în Kilimanjaro, din Groenlanda și Canada în Țara de Foc, acolo unde – dintre români – numai biologul Emil Racoviță, întemeietorul biospeologiei, a mai fost până atunci! Având un cult pentru natură, această DOAMNĂ cu suflet nobil, ne-a învățat multe despre relația „sport-mediu”, făcându-ne cunoscute normele comportamentului pentru protecția mediului înconjurător de care depindem cu toții, norme reunite în „Codul Naturii”. Uca Marinescu ne spunea că „ mediul, ca și sportul, n-are frontiere și nici limite teritoriale și, de aceea, sportivii – în calitatea lor de actori principali ai mișcării sportive – sunt chemați să fie modele”. Ca atare, pentru toți cei prezenți în tabără, profesoara Uca Marinescu, cea care simte, gândește și acționează românește, a fost și a rămas un MODEL.
Pe Maria-Uca Marinescu am mai întâlnit-o în anii 2007 și 2011. În perioada 11-14 octombrie 2007, la Piatra Neamț, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Național „Activ, Sănătos și Util”, la care am fost invitat, împreună cu profesoarele Elena Ștefan – Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei și Maria Radu – Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău. A fost o acțiune interesantă și utilă, dedicată persoanelor de vârsta a II-a și a III-a, organizată de Federația Română „Sportul Pentru Toți” și Direcția pentru Sport a județului Neamț, sub coordonarea doamnei Uca Marinescu. Apoi, ne-am întâlnit, în anul 2011, la Ziua Olimpică Internațională (ediția a XXIX-a, 23 iunie 2011), desfășurată la Șirnea (comuna Fundata, județul Brașov) de către COSR, prin Academia Olimpică Română (AOR) și filiala Brașov a AOR, la care am participat împreună cu elevii Elena Florentina Pop și Dionis Alexandru Oros (ambii de la CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei) și cu profesoara Elena Ștefan, toți membri ai Clubului Olimpic „Gaudeamus” Șimleu Silvaniei.
Profesoara Maria-Uca Marinescu va veni în Șimleu Silvaniei cu un mesaj înălțător: dragostea puternică pentru omenire, credința nezdruncinată în prietenie, unica armă împotriva violenței, urii, alienării și distrugerii mediului înconjurător. Prin „lecția” sa (cu materiale documentare, fotografii, clipuri video și comentarii), profesoara Maria-Uca Marinescu dorește să împărtășească șimleuanilor și nu numai, învățămintele îndelungatei sale experiențe de exploratoare autentică a Planetei Albastre, Pământul.
Așadar, Maria-Uca Marinescu este așteptată cu mare interes în Șimleu Silvaniei, pentru că, între anii 2002-2017, a fost foarte activă. Cutreierând Terra, în lung și în lat, va avea ce să ne arate și ce să ne spună. Intre timp, FEMEIA ANULUI 2002, Maria-Uca Marinescu, a ajuns la Polul Nord Magnetic al Pământului (2007), Polul Sud Magnetic al Pământului (2008) și Polul Frigului (- 71,2 de grade Celsius, Yakutsya-Oymyakon, Rusia, 2015)!!
Evenimentul se va desfășura, joi, 24 mai 2018, începând cu ora 16 :00, în sala de conferințe a CNIPT, strada Stefánus Báthory nr.1, intrarea fiind liberă.
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei