Primăvara în ochii copiilor
februarie 26, 2014 | Administrator
“Primăvara este o sărbătoare imensă la care participă toate elementele naturii”
– Victor Hugo, 1802 – 1885, scriitor francez
De ani şi ani, la început de primăvară, 1 Martie ne readuce credinţa în mai bine. De fiecare dată, la români, izbânda renaşterii naturii a fost invocată cel mai bine prin “mărţişorul” dăruit celor dragi, în semn de gratitudine şi de noroc. De aceea, mărţişorul este considerat, din moşi-strămoşi, simbolul primăverii. Acest obicei s-a transmis din generaţie în generaţie, constituindu-se într-o tradiţie de netăgăduit.
Cândva, mărţişorul era un ban de aur sau de argint, legat cu şnur de lână împletit în culorile alb şi roşu, terminat la capete cu ciucuri. Acum el are o altă “constituţie” şi multiple forme de prezentare, în concordanţă cu imaginaţia, cu priceperea şi cu posibilităţile materiale ale confecţionarilor. Totuşi, valoarea sentimentală, precum şi cea educativă a mărţişorului trebuie să fie într-o relaţie continuă cu valorile informative şi formative din societatea noastră, mai ales din învăţământ. Păstrarea tradiţiilor este o componentă esenţială a dezvoltării morale, sociale, culturale şi spirituale, copiii fiind educaţi de mici să respecte şi să păstreze tradiţiile.
În acest context, la Şcoala Gimnazială “Silvania” din Şimleu Silvaniei s-a implementat proiectul educativ “Primăvara în ochii copiilor”, care a ajuns la cea de-a patra ediţie. Coordonatoarea proiectului este prof. înv. primar Cristina Georgeta Teieru, iar din echipa de proiect fac parte 20 de învăţătoare de la trei clase pregătitoare şi de la 17 clase I-IV.
Îndrumaţi de învăţătoare şi sprijiniţi de părinţi, copiii şi-au dat frâu liber imaginaţiei, realizând originale mărţişoare şi felicitări. În toate activităţile s-a urmărit îmbinarea utilului cu plăcutul, dezvoltarea abilităţilor practice, consolidându-se semnificaţiile zilelor “Mărţişorului” şi “8 Martie”.
Sutele de mărţişoare şi de felicitări au fost realizate cu tehnici şi cu materiale diferite (aţă, hârtie, textile, lemn, ceramică, mărgele, paiete etc.), aşezate pe suport de hârtie sau material textil. Proiectul s-a materializat, din nou, printr-o expoziţie cu vânzare a “operelor” copiilor, deschisă de doamna Teieru, care a spus, printre altele:
“Îi felicit pe elevii şcolii noastre, care, prin iscusinţa şi devotamentul lor, au adus primăvara în şcoala şi în sufletele noastre. Mulţumesc conducerii şcolii, învăţătoarelor şi părinţilor pentru implicarea cu atâta dăruire în realizarea acestui proiect. Avem datoria şi onoarea de a continua aceste obiceiuri, care reînvie şi împrospătează spiritul românesc”.
La expoziţia din 26 februarie 2014, au participat elevi, părinţi şi cadre didactice, urmând ca aceasta să fie vizitată în zilele următoare de copiii şi elevii din oraşul nostru. Fondurile băneşti strânse din vânzarea mărţişoarelor şi a felicitărilor îi vor ajuta pe elevi să-şi organizeze alte activităţi extraşcolare.