Mormântul unei căpetenii şi a unui războinic dac, descoperite de arheologii MJIA Zalău

martie 31, 2016 | Administrator

Importante descoperiri arheologice, în jurul a două morminte dacice, au fost făcute la finele săptămânii trecute, la Meseşenii de Sus, de către arheologii din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău.

Astfel, în perioada 25-26 martie, o echipă de arheologi din Sălaj şi Alba, coordonată de Horea Pop, șeful Secției de Cercetare din cadrul muzeului din Zalău, a descoperit numeroase urme ale civilizaţiei dacice, ce confirmă atât statutul de luptători al dacilor- cuţite, vârfuri de lance, un capăt de toporişcă, catarame de centură, fibule de fixare mantiilor, dar şi pasiunea lor pentru frumos- mărgele colorate şi numeroase verigi.

Cercetarea arheologilor a pornit în urma unor informaţii privind prezenţa în zona unei foste cetăţi dacice a unor căutători de comori.Deplasându-se la faţa locului, echipa de arheologi coordonată de Horea Pop, nu i-a mai găsit pe cei ce căutau ilegal vestigii istorice, în schimb a descoperit întâmplător într-o pădure din apropiere, o cataramă şi fibule, piese ce au determinat echipa să revină pentru cercetări amănunţite. Piesele descoperite, par să fie piese ce făceau parte din inventarul unui mormânt dacic de incineraţie, spun reprezentanţii MJIA Zalău.

„Diagnosticul pentru delimitarea si recuperarea mormintelor dacice s-a incheiat. A debutat pe zăpadă şi s-a finalizat pe ploaie. Locaţia a fost cetatea dacică de la Meseşenii de Sus. Efortul a fost pe măsura descoperirilor care situează situl printre cele mai timpurii dintre cetăţile dacice cunoscute pănă acum. Este vorba despre mijlocul sec. II a. Chr. imediat după alungarea celţilor din Transilvania. Cele două morminte, răvăşite din păcate chiar de către daci, par să aparţină unei capetenii şi unui războinic. Piesele de vestimentaţie sunt un argument în acest sens.“,

transmite arheologul Horea Pop.

Sursa:  www.salajulpursisimplu.ro