Lansare de carte – TĂCERI de la margine
februarie 2, 2012 | Administrator
Săptămâna trecută, joi, 2 februarie 2012, tocmai când prăznuiam Întâmpinarea Domnului, la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, s-a organizat un important eveniment cultural, sub genericul “lecturi publice”. Activităţile s-au desfăşurat într-un frumos cadru organizatoric, în prezenţa multor elevi din clasele IX-XII şi a unor cadre didactice, toţi iubitori de literatură prin valoarea cuvântului scris, pentru că – ştim cu toţii – “la început a fost CUVÂNTUL”!
Este vorba de lansarea cărţii “TĂCERI de la margine”, scrisă de poetul, eseistul şi filozoful sălăjean Ioan F. POP, cu sprijinul editurilor: GALAXIA GUTENBERG, Târgu Lăpuş – 2011 şi DACIA XXI, Cluj-Napoca – 2011. Aceasta este cea de-a opta carte care poartă semnătura acestui autor.
Protagonistul activităţii, Ioan F. Pop, s-a născut în urmă cu 53 de ani în localitatea sălăjeană Valcău de Sus, locuind – apoi – în satul Fizeş, până la vârsta de 16 ani. Este licenţiat în Teologie-Istorie, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi doctor în filozofie al aceleeaşi prestigioase universităţi clujene, având stagii de cercetare la Roma şi Paris. Este muzeograf la Muzeul Memorial “Iosif Vulcan” din Oradea, fiind – pentru o vreme – profesor universitar în Oradea. Este prezent cu poeme, texte literare, studii şi eseuri în cele mai importante reviste din ţară, figurând în multe antologii de poezie. De asemenea, Ioan F. Pop, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Rafturile cu cărţile despre cultura şi spiritualitatea românească din bibliotecile publice şi cele familiale vor fi, de-acum, mai bogate cu acest volum, al cărui titlu inedit îndeamnă cititorul spre o lectură atentă, pentru a înţelege “tăcerile de la margine” ale scriitorului, etalate în cele 332 de pagini, prin 22 de texte (capitole), unele cu statut de eseu, altele cu un profund caracter al profesiunilor de credinţă. Iată câteva titluri: “Scriu cu credinţa că Dumnezeu ştie citi”, “Celălalt eu”, “Literatura ca provocare”, “Cearta culturală cu istoria”, “Creştinismul ca bun-simţ”, “Singurătăţile unui filozof”, “La ce mai e bun Eminescu ?”, “Tăceri de la margine”, “Prostia ca paradigmă”, “Despre înţelepciunea senectuţii”, “Despre lene”, “Moartea ca trăire”. Acest volum este unul complex, cu teme desfăşurate pe arii filozofice, reliefând, atât cunoaşterea realităţii lumii înconjurătoare, cât şi priceperea scriitorului în a-l provoca pe cititor să găsească substratul anumitor… “tăceri de la margine” !
Cartea a fost prezentată de către profesorul de limba şi literatura română Octavian Guţu, care – prin intermediul autorului şi a operei sale – a reuşit să aducă literatura printre cei prezenţi, dorind “demitizarea scriitorilor, pentru că – prin manualele şcolare şi prin modul de prezentare – de multe ori se mitizează, fiindcă scriitorul este un om care trăieşte, care gândeşte şi care vrea să sporească zestrea spirituală a lumii”. În acest context, profesorul Guţu a evidenţiat stilul scrisului lui Ioan F. Pop, cel cu predilecţie pentru fraza scurtă, clară, având, în acelaşi timp, “greutatea” vorbelor/cuvintelor esenţiale, amintind şi de statutul de “pamflet mascat”, cu iz arghezian, prin profunzimea ironiei. Autorul iubeşte exprimarea corectă, scrisul frumos şi clar, curat, într-o perioadă în care prea balcanizăm limbajul, prea îl ducem în derizoriu.
De asemenea, moderatorul Guţu reliefa că, în toate textele, autorul nu politizează, ci meditează, ca un om lucid, asupra unor realităţi ale fiinţei sale, stând de vorbă cu el însuşi, realizând un autoportret într-o oglindă foarte curată, fără a suferi de narcisism. Mai spunea că aceasta este o carte de înţelepciune, având la bază nu numai o experienţă de-o viaţă trăită nemijlocit de scriitor, ci şi parcurgerea a câtorva mii de texte fundamentale, plăcându-i să citească autorii şi gânditorii profunzi, cei cu un mare tezaur de înţelepciune. De aceea, din ea s-ar putea alcătui un volum de maxime, de cugetări, pentru că este scrisă în stil gnomic, cel cu exprimare în maniera proverbelor şi zicătorilor.
Despre personalitatea şi opera lui Ioan F. Pop au vorbit, de asemenea: prof. Teodor Crişan – directorul C.N. “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, dr. Liviu Gârbea – şeful Secţiei Reumatologie a Spitalului Judeţean din Zalău (consătean cu autorul cărţii şi fost elev al liceului şimleuan, promoţia 1966, iniţiatorul acestei întâlniri spirituale !), ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, preoţii greco-catolici Gheorghe Ţurcaş şi Nicolae Bodea. În continuare, scriitorul Ioan F. Pop şi-a argumentat demersul său pe tărâmul artei scrisului, în general şi apariţia acestui volum, în particular, scris în memoria celui care a fost Radu Enescu, un mare om de cultură şi un adevărat prieten. A răspuns, apoi, cu multe amănunte la întrebările pertinente puse de elevi (câţiva din Valcău de Sus şi Fizeş !), îndemnându-i la citit şi scris, prilej şi pentru a reflecta în alegerea unui “model” de viaţă, compatibil cu “eul” fiecăruia.
Aşadar, în acest mod s-au desfăşurat activităţile privind lansarea publică a cărţii “TĂCERI de la margine”, a scriitorului Ioan F. Pop, un om inteligent, rafinat şi erudit, interesat de dezvăluirea unor “fapte” ale realităţii înconjurătoare şi, mai ales, de felul de percepere a acestora de către semenii lui.