Lansare de carte a scriitorului clujean Cornel Udrea

februarie 21, 2011 | Administrator

Autoflagelează-mă, Silvestra!” – Lansare de carte a scriitorului clujean Cornel Udrea
“Lui Dumnezeu îi sunt plăcuţi profesioniştii vieţii, nu măsluitorii ei”

Sub această deviză îşi trăieşte viaţa şi îşi desfăşoara întreaga activitate, care nu este deloc puţină, nici de neglijat, scriitorul clujean CORNEL UDREA. În acelaşi timp este poet, prozator, dramaturg, om de teatru, de televiziune sau radio, publicist şi animator cultural, om care scrie monografii, sau organizează spectacole. Nu întâmplător, într-un interviu luat maestrului, ziaristul turdean Ucu Florea spunea: “când vorbim despre Cornel Udrea, vorbim despre un bun naţional.”

197mÎntr-adevăr un asemenea om care are peste 70 volume publicate, peste 40 piese de teatru, numeroase monografii, scenarii de radio şi televiziune, albume radio, emisiuni culturale, antologii, producţii scenice şi mai ales un impresionant palmares de diplome, distincţii şi recunoaşteri pe plan naţional şi internaţional, distins membru al Uniunii Scriitorilor, nu poate fi decât un om deosebit, o valare naţională.

Poate de aceea, sala de spectacole a Cercului Militar Şimleu Silvaniei s-a dovedit din nou neîncăpătoare, atunci când Primăria Oraşului, Centrul Cultural, Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” şi gazda activităţii, au anunţat o întâlnire cu acest munte al creaţiei, profesionist în adevăratul sens al cuvântului. La cei 64 de ani pe care îi va împlini în curând, maestrul slovelor tipărite, este în plină forţă creativă, un adevărat vulcan din care ţâşneşte lava creaţiei, a spiritului, umorului şi bunei dispoziţii. Cornel Udrea dă dovada deplinei maturităţi creatoare, a unei energii debordante cu care reuşeşte să contamineze contemporanii, este omul care aşa cum sublinia în prezentarea făcută, prof. Dumitru Corbeanu, “suferă de o cumplită boală epidemică, numită umor şi mai ales răspândeşte acest virus pretutindeni pe unde trece”. Deşi scrie pe sufletul omului cu peniţa muiată în acid sulfuric, el nu răneşte, te face să te identifici cu personajele sale, să te recunoşti, să-ţi recunoşti propriile “perle” din vocabular, defectele sau calităţile. Scriitorul clujean îşi ia subiectele din viaţă, iubeşte adevărul nud, necosmetizat. Umorul său este spontan, nu fabricat în laborator, nu căutat, care curge pur şi simplu, ca la Caragiale, comicul de situaţie, de limbaj, de nume, etc. abundă la tot pasul. Cornel Udrea redă viaţa aşa cum este ea, cu frumosul şi urâtul cotidian, cu măririle şi micimea omului, este cel mai fidel şi pe fază radiolog al societăţii româneşti contemporane. Autorul “Marelui zid chinezesc german”, “Verişorii siamezi” sau a “Oamenilor cu unică folosinţă”, cultivă un umor spontan, nativ, care pulsează în fiecare fibră şi răsuflare a sa, şi totuşi umorul său este o permanentă declaraţie de dragoste făcută oamenilor, semenilor sau societăţii româneşti.

Cornel Udrea este omul deplin al literaturii române, cel care nu a făcut rabat de la ora exactă a conştiinţei şi sufletului său, este conştiinţa poporului român, străjerul de veghe mereu la viaţa acestuia, popor care în ciuda vicisitudinilor care au trecut peste el, l-au călit, l-au făcut mai rezistent şi care popor a găsit mereu resurse de a merge mai departe având două repere nepieritoare – credinţa în Dumnezeu şi umorul. Adeptul titlurilor oximoronice, Cornel Udrea şochează încă de la primul contact cu cititorul, făcându-l curios să afle ce se poate ascunde în spatele unor tituri ca : “Reproducerea la bufniţele împăiate”, “De serviciu la clepsidră”, “Lebada mahmură”, “Privighetoarea ciocuşă”, “Ciroza la ţânţari”, “Umflaţi-l pe Mozart, pianul rămâne”, “Românul brusc”, “Dincolo, pe malul acesta”, “Aut Caesar, ofsaid nihil”, “Cufărul Pandorei”, “Transsiberianul de Feteşti”, “La pas cu deltaplanul”, “Duminica de luni”, “Salina de cărbune”, “Românie dragă, Elveţia mea”, “Aminteşte-mi să te uit…”, “Cu peştele-n lesă”, “Fericiţi cu procură”, “Vişinata de afine”, “Muşte cu cearcăne”, “Bocancul de paraşutist al Cenuşeresei”, “Recurs la judecata de apoi”, “Pygmalion cu termen redus”, “Noaptea la lumina zilei”, “Capra cu trei nurori”, “Impozit la sentimente”, “Raiul, prima pe dreapta”, “Ciuperci potabile” etc.

Cu ocazia întâlnirii cu cititorii şimleuani, scriitorul a lansat ultima producţie editorială, “Autoflagelează-mă, Silvestra! – Biciuiri vesele, proză la pielea goala”. În cuvinte calde, subliniind ironia şi umorul fin al autorului, profesorul Octavian Guţu, fost coleg de Facultate cu maestrul, a prezentat acest volum, după care autorul a avut un substanţial şi plin de umor dialog cu cei prezenţi, care ar fi făcut orice, numai să nu se termine întâlnirea. Viceprimarul oraşului, ing. Radu Lazăr a subliniat faptul că scriitorul este o prezenţă cunoscută în oraşul de la poalele Măgurii, că este o comoară de spiritualitate din care dăruieşte cu dărnicia nababului tuturor celor cu care vine în contact. Mulţumindu-i pentru clipele de încântare, viceprimarul l-a asigurat că şimleuanii deja îl consideră ca făcând parte din peisajul local. Iată, că societatea românească mai are oameni care îşi onorează statutul de Om, de profesionist, nefăcând rabat de la nici o cerinţă pe care o incumbă aceste noţiuni care se pare că pe zi ce trece se perimează şi îşi pierd din valoare.