La 1 Decembrie, cu inima şi cu fruntea sus !

decembrie 2, 2015 | Administrator

În urmă cu 97 de ani, prin voinţa întregii naţiuni, s-a înfăptuit cel mai măreţ act politic al românilor, MAREA UNIRE! Atunci, la 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, a triumfat idealul naţional al tuturor românilor. De 25 de ani, şimleuanii, ca întreaga ţară, aniversează – cu respect – Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie (Legea nr. 10 din 31 iulie 1990). Cu acest minunat prilej, se rememorează jertfa înaintaşilor noştri şi lupta pentru constituirea statului naţional român, cinstindu-se cum se cuvine…

În acest context, în săptămâna trecută, s-au organizat activităţi tematice în şcoli şi în licee. În Garnizoana oraşului s-au desfăşurat simpozioane tematice, iar două detaşamente de câte 50 de militari fiecare, au plecat la Alba Iulia, pentru a participa la desfăşurarea festivităţilor de acolo. Detaşamentul Batalionului 315 Artilerie Mixtă „Silvania”, cu Drapelul de Luptă, a fost condus de lt.col. Ionel Mangiurea (participant la operaţiile militare din Afghanistan), iar Detaşamentul Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău” şi Drapelul de Luptă, a fost condus de mr. Florin Burghelea. De asemenea, Garnizoana a fost prezentă şi la Zalău, la defilarea cu tehnică militară de artilerie, prin Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.
Ca în fiecare an, Biblioteca Orăşenească „Alexandru Şuluţiu-Sterca” a amenajat o expoziţie de carte şi de documente despre cele două mari evenimente istorice ale poporului român: Marea Unire şi Ziua Naţională. Tot în această conjunctură, duminică seara (29 noiembrie 2015), la pitorescul Complex Turistic „Cabana Brădet” din urbea de la poalele Măgurii Şimleului, cantautorul Cristofor Aldea-Teodorovici şi complexa sa orchestră din Chişinău (Republica Moldova), au prezentat un pilduitor program artistic. A fost mai mult decât un potpuriu al „zestrei” lor muzicale.

A fost un spectacol plin de energie şi de mesaj, unul cu „ o doză de bucurie pentru şimleuanii care ne-au primit cu drag, ca urmare a invitaţiei Primăriei şi a primarului Septimiu Cătălin Ţurcaş, pentru că sprijină proiectele noastre cultural-artistice, spre binele tuturor românilor”(Cristofor Aldea-Teodorovici). Cu vocea melodioasă şi cu o chitară fermecată, fiul regretaţilor artişti, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, şi acompaniatorii săi muzicali, au încântat întreaga asistenţă. Printre cântecele patriotice şi melodiile de muzică uşoară, presărate cu aluzii şi comentarii pertinente, s-au regăsit: Floarea soarelui; Trei culori şi-o singură iubire, românească; Răsai; Eminescu; Reaprindeţi candela în căscioare; Iartă-mă; Transilvania; Zboară clipele; Sentimente, sentimente; La morişca cea din jos; N-am să mor de dorul ei; Din nou. De remarcat îndemnul lui Cristofor Aldea-Teodorovici la un moment de reculegere, în memoria celor plecaţi – sus, în Cer, în dreapta Domnului – în urma tragicului eveniment de la blestematul Club „Colectiv” din Bucureşti !

Luni, 30 noiembrie 2015, în Bisericile Ortodoxe şi în cea Greco-Catolică a fost sărbătoare creştină, prin săvârşirea Marelui Praznic al Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Da, pentru că unirea românilor s-a înfăptuit cu vrerea Bunului Dumnezeu… Atunci, la Alba Iulia, Domnul a iubit şi blândul popor român, făcând ca faptele de vitejie ale eroilor neamului nostru din Primul Război Mondial, să aibă un final fericit: România Mare!

Marţi, 1 Decembrie 2015, începând cu ora 10:00, activităţile au continuat într-o splendidă şi îmbietoare adunare comemorativă, cu mulţi participanţi (în ciuda vremii, cu cer înnorat şi cu vânt), în jurul Sfintei Troiţe din faţa Bisericii Ortodoxe nr. 1 şi a Parcului Central al oraşului, cu un program festiv. Întregul ceremonial militar, religios şi civic, cu depuneri de coroane de flori, cu discursuri, cu distincţii şi cu defilarea Gărzii de Onoare, a fost monitorizat de lt.col. Tudor Şimon, cel care a evidenţiat istoricul şi importanţa Zilei de 1 Decembrie pentru toţi românii.

Manifestaţia a fost deschisă de ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului şi de col. Ştefan Toader – comandantul Garnizoanei, care – primind onorul – au salutat Drapelul de Luptă şi au trecut în revistă Garda de Onoare a Comandamentului Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, condusă de mr. Ioan Suciu – militar veteran în „teatrele” de luptă din Iraq şi din Bosnia. Despre semnificaţia celor două mari evenimente istorice ale României, în dubla lor dimensiune – Marea Unire şi Ziua Naţională – au vorbit: Septimiu Cătălin Ţurcaş şi col. Ştefan Toader. Apoi, lt.col. Maricel Băruţ a dat citire ordinelor şi medaliilor de onoare obţinute de militarii Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”: lt.col. Ştefan Cotae, plt.maj. Adrian Petrescu şi caporal clasa a III-a Ovidiu Berar. Înmânarea acestora a fost oficiată de Septimiu Cătălin Ţurcaş şi de col. Ştefan Toader.

A urmat un program cultural-artistic, prezentat de elevi, sub coordonarea prof. Traian Albu (Şcoala Gimnazială „Horea”) şi în acompaniamentul orchestral al cantautorului Petre Gliguţa (Cercul Militar Şimleu Silvaniei). Recitările: O Zi Sfântă Mare; 1 Decembrie 1918; Uniţi suntem şi Unirea Sfântă, precum şi cântecele: Cântul Unirii; Uniţi am fost; Sunt copil de Românie; Când am plecat de-acasă şi Ai grijă, Doamne Sfinte!, i-au încântat pe participanţi, aplaudându-i pe micii artişti, cu inima şi cu fruntea sus!!

În aceleaşi aplauze s-a încheiat frumoasa festivitate, în timp ce defila Garda de Onoare, pe strada principală a oraşului Şimleu Silvaniei, 1 Decembrie 1918, sub faldurile, unduite semeţ, ale TRICOLORULUI ROMÂNESC !!

La Mulţi Ani, ROMÂNIA !

Prof. Marin ŞTEFAN,
Publicist, Şimleu Silvaniei