Gest lăudabil! Militarii din Şimleu SIlvaniei se implică în campania „Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”
aprilie 14, 2016 | Administrator
Militarii din Şimleu Silvaniei au dat dovadă de un gest lăudabil. Au donat sânge, iar tichetele obţinute le-au donat celor care se ocupă de reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin.
În data de 13 aprilie 2016, în cazarma situată la poalele Măgurii, artileriștii din Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu”, la inițiativa comandantului Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu”, colonel Digi Dumbravă, a avut loc o acțiune de donare de sânge pentru o cauză nobilă.
Militarii din garnizoană au hotărât să se implice în proiectul de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu din localitatea Bădăcin, județul Sălaj, dar și în memoria fostului lor camarad, locotenentul ing. Traian Rareș Hațegan, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc zilele acestea doi ani. Făcând dovada faptului că vin în sprijinul semenilor și al urbei de la poalele Măgurii Șimleului, un număr de 50 de cadre militare, soldați gradați profesioniști și personal civil contractual au trecut repede la fapte, cu ajutorul medicilor și asistentelor de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Zalău.
Totodată, gestul a fost dublat și de o altă faptă bună – donatorii voluntari s-au oferit ca tichetele de masă cuvenite să fie donate preotului Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu, pentru a cumpăra produse alimentare necesare muncitorilor ce lucrează la reabilitarea acestei case. Gestul lăudabil a fost apreciat de preotul Cristian Borz:
„este un gest pe care îl apreciem şi le mulţumim celor din armată”.
Vrem să reamintim cu această ocazie faptul că Iuliu Maniu a fost ofițer de artilerie în Regimentul 26 Artilerie al armatei austro-ungare. Cei drept, este un exemplu atipic, deoarece „intersectarea” cu artileria s-a produs în cadrul armatei austro-ungare.
Iuliu Maniu, ca sublocotenent de artilerie, a participat la lupte atât pe frontul rusesc, cât și pe cel italian. Astfel, cu Regimentul 13 austro – ungar, în calitate de comandant de baterie, a participat la luptele de pe frontul italian, inclusiv cele de la râul Piave din Italia, un punct de cotitură în istoria modernă a Italiei. S-a impus în scurt timp ca lider al românilor din regiment și mai apoi al tuturor celor din armata austro – ungară, fiind catalizatorul constituirii armatei naționale în Transilvania din ofițeri și soldați români ce până atunci au făcut parte din armata imperială.
Sursa: www.salajeanul.ro