Eroul de la Şimleu promovează cursurile de prim ajutor
iulie 25, 2016 | Administrator
Medicul Adrian Man, una dintre persoanele care au intervenit pentru a salva victimele accidentului de circulaţie din 5 iulie propune demararea unor cursuri de prim ajutor în şcoli, firme şi instituţii ale statului, argumentând necesitatea acestora pentru a interveni în situaţii limită.
Astfel, Adrian Man susţine importanţa implicării cadrelor medicale în crearea unui mediu competitiv care asigură accesul cetăţenilor la informaţii care privesc viaţa medicală românească, precum şi prevenirea şi tratarea problemelor de sănătate.
În acest sens, medicul a vorbit despre importanţa stabilirii unei cooperări durabile între cadrele medicale şi societatea civilă care să rezulte între o mai bună înţelegere a nevoilor pacienţilor din partea medicilor, dar şi valificarea rolului medicilor în ceea ce priveşte bunul mers al societăţii.
Promovarea cursurilor de prim-ajutor în şcoli, instituţii ale statului şi companii private este văzută de Adrian Man ca un prim pas înspre îmbunătăţirea relaţiei de comunicare între cadrele medicale şi societatea civilă. Totodată, Adrian Man a argumentează că abilitatea de a acorda prim ajutor poate face diferenţa între viaţă şi moarte într-o situaţie critică:
“Diferenţa dintre viaţă şi moarte o poate face oricare dintre noi, în cazul unui accident , prin acordarea de prim ajutor. Cred că, pentru început, ar fi foarte important să demarăm proiecte în şcoli, firme şi instituţii ale statului prin cursuri de prim ajutor, cât şi cursuri de prevenire a unor boli”,
a punctat Adrian Man.
Medicul a explicat astfel că implicarea administraţiei şi a comunităţii în demararea acestor proiecte ar asigura succesul unui astfel de demers, atât de necesar pentru întărirea capacităţii fiecărui cetăţean de a interveni în cazul unui accident. “Împreună, cu paşi mici, putem reuşi”, conchide medicul.
Propunerea medicului este primită cu entuziasm de Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei. În această privinţă, edilul afirmă că dezvoltarea competenţelor de prim ajutor, dar şi însuşirea unor cunoştinţe de bază referitor la prevenirea unor boli în rândul elevilor sunt binevenite:
“Sigur că este foarte important a şti interveni în momentele cheie, iar ideea dumneavoastră de a dezvolta prin anumite asociaţii aceste competenţe în şcoli cred că este foarte binevenită”,
a adăugat Septimiu Ţurcaş.
Precizăm că în situaţii limită, succesul manevrelor de prim ajutor depinde în mare măsură de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Prin urmare, nu este recomandat ca o persoană să intervină în întrajutorarea unei persoane accidentate dacă nu cunoaşte măsurile de bază în acordarea primului ajutor, având în vedere că modificarea poziţiei celui accidentat poate în unele momente înrăutaţi starea acestuia.
Sursa: www.salajeanul.ro