Emoţionant şi înălţător omagiu adus eroilor la Şimleu Silvaniei
mai 9, 2012 | Administrator
La fel ca în anii precedenţi, şimleuanii, şi ceea ce este de remarcat, de la cei mici de grădiniţă şi până la respectabilii veterani de război sau cei care cu umerii gârboviţi abia îşi mai duc povara anilor, au fost prezenţi, miercuri, 9 mai la festivităţile prilejuite de omagierea zilei de 9 Mai.
Ca de fiecare dată când este vorba de marcarea unor date importante pentru istoria noastră, participanţii s-au adunat în faţa Troiţei de lângă Parcul Central, unde după ceremonialul religios oficiat de un sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici, a urmat ceremonialul militar la care au participat militarii din Garnizoana Şimleu şi cadrele ISU Sălaj.
Despre evenimentele care s-au omagiat la Şimleu, semnificaţii şi însemnătate pentru istoria românilor, au vorbit participanţilor profesorul Dumitru Corbeanu – directorul Centrului Cultural Şimleu, colonelul Florentin Buhoş – comandantul Garnizoanei Şimleu, colonelul (R) Alexandru Şerban – consilier judeţean şi primarul oraşului, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş.
Iată câteva idei forţă spicuite din alocuţiunile vorbitorilor:
- Cu toate greutăţile, vicisitudinile şi urgiile care au trecut de-a lungul veacurilor peste acest trudnic popor român, un singur lucru nu s-a putut şterge din fiinţa sa, şi anume cultul, dragostea şi respectul pentru eroii neamului. Dintotdeauna poporul român a fost recunoscut pentru deosebitul cult al eroilor. Şi dacă vreun popor a dat eroi, poporul român este acela. Ca în fiecare an, şi astăzi, adunaţi la sfânta troiţă ne vom pleca cu veneraţie frunţile, vom vărsa o lacrimă şi vom depune o jerbă în memoria celor care au pierit pentru glia străbună, chemaţi, vorba poetului “din câmp, de-acasa de la plug” pentru a scăpa ţara de jugul otoman. La 9 mai 1877, deci, acum 135 de ani, Sesiunea Extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României. “Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare, suntem o naţiune liberă şi independentă”, declara atunci, în faţa Adunării, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu. Este cunoscut uriaşul tribut de sânge cu care a fost plătită această declaraţie pe câmpurile de luptă de la Rahova, Vidin, Griviţa, Turtucaia şi alte locuri în care se odihnesc eroii libertaţii şi independenţei noastre.
- 9 Mai reprezintă ziua când în 1945, popoarele lumii şi în primul rînd cele de pe bătrânul continent comemoreaza 67 de ani de la încheierea ostilităţilor celei mai sîngeroase conflagraţii din istoria omenirii, când declanşatorul celui de-al II-lea război mondial, nazismul fascist german, cel mai odios duşman al civilizaţiei umane, a fost învins, zdrobit şi desfiinţat. Tuturor acestor eroi, care îşi dorm somnul de veci în glia strămoşească, aprindem astăzi în suflete candela recunoştinţei şi neuitării pentru jertfa lor, ei, cei mulţi, ştiuţi şi neştiuţi, care îşi odihnesc osemintele în glia străbună, în pământuri străine sau în adâncul apelor, unii fără morminte şi cruci la căpătii.
- La 9 mai 1950, Robert Schuman şi-a prezentat propunerea privind crearea unei Europe organizate, indispensabilă pentru menţinerea relaţiilor de pace, cunoscută sub numele de “Declaraţia Schuman”, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi, această zi fiind declarată la Sumitul de la Milano din 1985 ca “Ziua Europei”.
“Chiar dacă în alte localităţi ale judeţului sau ţării, preocupaţi de febra alegerilor, unii au uitat de această zi cu triple semnificaţii în istoria neamului românesc, sunt mândru de faptul că în număr atât de mare aţi răspuns invitaţiei noastre de a fi alături de noi la omagierea acestei măreţe zile. Sunt mândru că sunt primarul Dumneavoastră, că sunt primarul unei colectivităţi care, indiferent de etnie sau religie, ştie să-şi cinstească eroii şi să le onoreze jerfelnicia cu sfânta neuitare, omagiu şi recunoştinţă veşnică”
a subliniat în alocuţiunea sa Primarul oraşului, domnul ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş.
Şi de această dată, profesorul Traian Albu, împreună cu elevii şcolilor gimnaziale din oraş au fost prezenţi şi au prezentat un frumos program artistic dedicat evenimentelor omagiate. Alături de copii a fost prezent şi Corul Bisericii Ortodoxe nr. 2 din Şimleu Silvaniei.
Defilarea Gărzii de Onoare, în ropotele de aplauze ale participanţilor, a încheiat manifestarea de suflet din oraşul de la poalele bătrânei Măguri.
A fost frumos, a fost emoţionant, a fost înălţător. Felicitări organizatorilor!