Marius Cuteanu
Personalitate complexă, om de o rară erudiţie, puternic legat de oraşul Şimleu Silvaniei, Marius Cuteanu, s-a născut la 4 noiembrie 1917, în localitatea Lemniu, comuna Letca, din judeţul Sălaj, dintr-o familie de intelectuali, tatăl, Virgil, fiind preot, iar mama, Cornelia, funcţionară de bancă. Încă din fragedă pruncie creşte într-un climat intelectual, unde muzica era la ea acasă, bunicul său Procopie având solide studii muzicale. Asistă de mic la numeroase momente muzicale în casa părintească unde pe lângă doine şi balade se interpretau lucrări ale valoroşilor compozitori români sau străini.
După şcoala primară şi liceul „Gh. Bariţiu” urmate în Cluj-Napoca, în 1936 îl întâlnim printre studenţii Facultăţii de Drept, iar începând cu anul 1938 urmează în paralel şi cursurile Conservatorului, unde se impune ca unul dintre cei mai talentaţi şi sârguincioşi studenţi. Din cauza războiului îşi întrerupe studiile la ambele facultăţi, urmând a relua şi termina Conservatorul între anii 1945 – 1947. De remarcat faptul că încă din liceu va forma un cor bărbătesc cu care înregistrează primele succese răsunătoare. În perioada refugiului, nu va părăsi Clujul, iar la propunerea distinsului profesor universitar şi rector al Universităţii „Regele Ferdinand”, domnul Haţieganu, în anul 1942 se mută la Şimleu, pentru numai 3 luni, cum i se propusese, pentru a înfiinţa un cor. Aici, Şimleul îi va oferi cu bogatele tradiţii culturale şi spirituale un câmp propice etalării talentului său debordant, va găsi un mediu prielnic pentru ca neobosita sa muncă și capacitatea organizatorică să poată fi puse în valoare.
În anul 1942 înfiinţează „Corul mixt al Reuniunii Mariane” din cadrul Bisericii Greco-Catolice, care pe data de 25 martie 1943, de „Buna Vestire” va avea prima reprezentaţie cu cântece bisericeşti, mai apoi corul lărgindu-şi şi diversificându-şi repertoriul cu cântece patriotice, muzică din folclorul local, romanţe, dar şi muzică clasică şi universală. Va face deplasări în împrejurimile orașului, bucurându-se de un uriaş succes, corul numărând peste 100 de persoane.
Deşi este arestat de autorităţile hortyste pentru activitatea sa, începând cu toamna anului 1944 ca profesor de muzică la Liceul „Simion Bărnuţiu” va fi şi mai activ şi doar reforma învăţământului din anul 1948 îi va întrerupe temporar activitatea în Şimleu, mutându-se la liceul cu acelaşi nume din Zalău, unde va funcţiona până în anul 1951 când se reîntoarce la Cluj.
Dirijor, compozitor de excepţie, pedagog, muzicolog şi mai ales un mare caracter şi mare OM, Marius Cuteanu a fost un punct luminos, un moment de excepţie în istoria oraşului nostru, legându-şi indisolubil numele de urbea noastră, locuitorii, tradiţiile şi idealurile sale.
La împlinirea vârstei nonagenare, ca un simbol al recunoştinţei cetăţenilor oraşului Şimleu Silvaniei, pentru neobosita sa activitate desfăşurată în trecerea sa prin oraşul nostru, Consiliul Local i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Şimleu Silvaniei” domnului Marius Cuteanu, personalitate de excepţie a culturii şi spiritualităţii româneşti.