Cultura Şimleuană
Şimleu Silvaniei este un spaţiu cultural deschis ce se află situat la confluenţa dintre est şi vest, fiind un model de convieţuire armonioasă între numeroasele grupuri etnice care îl compun.
Instituţiile culturale existente în oraș sunt:
- Casa Orăşenească de Cultură;
- Biblioteca Orăşenească „Alexandru Șterca Suluțiu”;
- Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord;
- Clubul Copiiilor Şimleu Silvaniei.
Această ofertă culturală este întregită prin activitatea profesorilor şi a oamenilor de cultură şimleuani dar şi prin asociaţiile şi fundaţiile culturale din oraş:
- Fundaţia „Bathory Istvan”, str. Argeșului, nr. 8;
- Fundaţia Cultural-Istorică „Iuliu Maniu”, str. 1 Dec. 1918, nr. 19;
- Fundaţia pentru răspândirea cărţii creştine, str. Argeşului, nr. 21.
Importante manifestări artistice organizate la nivelul oraşului:
La Fântâna Dorului
Festival folcloric internaţional al românilor de pretutindeni la care participă formații artistice din țară (Alba, Brăila, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Satu Mare, Vrancea şi Sălaj) și de peste hotare (Ucraina, Republica Moldova, Serbia), precum și ansamblul folcloric „Barcăul” al Clubului Copiilor Șimleu Silvaniei.
Festivalul cuprinde activități diverse: paradă a portului, jocului şi cântecului popular, reprezentând o tradiție, un eveniment cultural și o modalitate de socializare, și închegare a comunității șimleuane.
Organizatori: Clubul Elevilor, Primăria și Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar Județean Sălaj.
Festivalul „Tânăr și liber”
Un festival de muzică folk aflat în 2018 la prima ediție, organizat de Primărie cu ajutorul voluntarilor C.N.I.P.T., cu un succes deosebit în rândul tinerilor. Scopul Festivalului este de a identifica și promova tinerele talente locale prin muzică românească.
Ziua SilvanIEI
Eveniment organizat cu scopul readucerii pentru o zi a culturii, istoriei și tradiției la un loc prin marcarea Zilei Universale a Iei Românești.
În cadrul acestui eveniment se organizează o expoziție de Ii din toate zonele țării, degustare de produse tradiționale, șezători și program artistic, dar și activități pentru copii.
Organizatori: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Biblioteca Orăşenească „Alexandru Șterca Suluțiu” prin Primăria și Consiliul Local, alături de voluntarii CNIPT și ai Crucii Roșii Sălaj.
Báthory Fest
Organizat anual, Festivalul de reconstituire medievală cuprinde activități sociale, culturale, dar și istorice: parada costumelor medievale, prezentare de armuri și arme medievale, asediul Cetății Bathory, expoziție de pictură, concertul „Tânăr și liber” susținut de tinerii din oraș și concerte de muzică medievală. La eveniment participă și mesteșugari și producători tradiționali.
Báthory Fest reunește de fiecare dată cel puţin trei naţiuni: naţiunea română, aici s-a născut Ștefan Báthory; naţiunea maghiară (există conexiuni pe care oraşul nostru le are cu oraşe unde familia Báthory a făcut istorie, spre exemplu: Nyirbátor), şi, nu în ultimul rând, naţiunea polonă, acolo unde Báthory a fost cel mai iubit rege.
O, ce veste minunată!
Festival de colinzi, organizat anual în luna decembrie, la care participă toate formaţiile corale din oraş (a tuturor confesiunilor religioase, ale şcolilor etc.). Organizatori: Casa de Cultură şi bisericile din oraş.