Báthory Fest – Festivalul medieval al oraşului Şimleu Silvaniei
septembrie 21, 2017 | Administrator
Miercuri, 20 septembrie 2017, la Centrul de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) din Şimleu Silvaniei, a avut loc a doua conferinţă de presă, cea privind desfăşurarea ediţiei a II-a a Festivalului „Báthory Fest”. Această manifestare, cu un caracter festiv, unul de spectacol, reconstituie, oarecum, perioada medievală a oraşului Şimleu Silvaniei, bazată pe istoria castelului şi a fortăreţei în care a domnit Báthory István – principe al Transilvaniei şi rege al Poloniei şi al Lituaniei, în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
După salutul de „bun venit!”, adresat celor prezenţi, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei a arătat scopul acestei conferinţe de presă şi, în această conjunctură, l-a invitat pe Daniel Stejerean – director al CNIPT Şimleu Silvaniei, să vorbească despre festival.
Printre altele, Daniel Stejerean declara deschisă cea de-a doua ediţie a „Báthory Fest”, întărind prezenţa reprezentanţilor din oraşele înfrăţite cu Şimleu Silvaniei. De asemenea, a spus că acest festival promovează şi obiectivele cultural- turistice ale oraşului, cele cuprinse în circuitul local, regional şi naţional, având şi o componentă internaţională dată de rezonanţa numelui Báthory în România, Ungaria şi Polonia. A evidenţiat sprijinul substanţial din partea colegilor din Primăria şimleuană, precum şi implicarea activă a grupului de voluntari de la CNIPT, care s-a mărit de la o zi la alta. S-a referit la extinderea parteneriatului cu Ministerul Apărării din Polonia, care a acceptat susţinerea financiară a peste 80 de actori polonezi specializaţi în reconstituire istorică. Conform programului făcut cunoscut mai demult, printre activităţi se vor regăsi: parada costumelor medievale; asediul Cetăţii; concerte de muzică medievală, folk şi rock; lupte libere; prezentare de armuri şi arme medievale, tehnică de luptă şi exerciţii de apărare; simpozion ştiinţific; film artistic; concursuri; tombole; ateliere de distracţie şi pictură pe faţă; expoziţie şi ateliere de pictură; teatru de păpuşi; călărie şi plimbare cu trăsura; meşteşugari; producători tradiţionali şi food court. În plus, Daniel Stejerean a anunţat câteva schimbări ale unor locaţii de desfăşurare a activităţilor din programul festivalului (orele de desfăşurare vor fi aceleaşi), astfel: joi, 21 septembrie a.c., concertul de muzică medievală şi filmul artistic „Cetatea Báthory” se vor desfăşura la Casa de Cultură a oraşului; vineri, 22 septembrie a.c., dacă va ploua, programul majoretelor din Nyírbátor va avea loc la Casa de Cultură, iar concertul fanfarei oraşului Nyírbátor şi Corul „Tinódi” la Biserica Reformată. În acest context, pe tot parcursul festivalului, grupul de voluntari se va implica în coordonarea/dirijarea celor interesaţi să participe la diferite activităţi. De asemena, Daniel Stejerean a mulţumit presei sălăjene pentru promovarea acestui festival. În plus, a spus că s-au iniţiat numeroase acţiuni de informare, aşteptându-se la un număr foarte mare de participanţi, care depinde, totuşi, şi de cum va evolua vremea în această perioadă. A anunţat şi faptul că, s-au făcut şi se vor face „demersuri” pentru înfrăţirea oraşului Şimleu Silvaniei cu un oraş polonez, alături de cele existente din Republica Moldova, Ungaria şi Israel.
Dr. Széman Péter –președinte al Fundației „Báthory István” a relatat despre modul în care s-au „născut” Zille Báthory” în Şimleu Silvaniei, în urmă cu 25 de ani, evidenţiind un număr mai mare de activităţi la această ediţie jubiliară, cu participarea reprzentanţilor oraşelor din Ungaria: Szarvas, Albertirsa şi Nyírbátor. Va fi un program cultural-artistic bine adaptat, cu atracţia principală de vineri, 23 septembrie 2017, când va evolua Fanfara din Albertirsa. A menţionat faptul că la desfăşurarea simpozionului ştiinţific vor exista traduceri, atât din limba română în limba maghiară, cât şi invers. În plus, a mulţumit Primăriei şimleuane pentru organizarea şi dsfăşurarea acestui festival, timp de cinci zile.
În discursul său, Septimiu Cătălin Ţurcaş a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizare, cu menţiuni speciale pentru voluntari. Apoi, a vorbit despre modul de realizare a actului de înfrăţire cu oraşul maghiar Nyírbátor, acum 20 de ani, precum şi despre diversitatea activităţilor desfăşurate împreună, mai ales în ultimii 14 ani. A scos în evidenţă bunele relaţii în domeniul sportului, educaţiei şi turismului, dar s-a referit şi la cele ale oamenilor de afaceri şi la cele de prietenie. A arătat că acestea vor continua, spunând:
„Vom parafa această relaţie a celor 20 de ani printr-o convenţie pe care o vom încheia, din nou, între cele două oraşe, duminică. Cu această ocazie, evident, oamenii care au contribuit de-a lungul anilor la păstrarea acestei legături vor fi menţionaţi şi vor fi răsplătiţi prin gesturi simbolice”.
A menţionat şi faptul că la festival, vor fi, oficial, peste 200 de participanţi (peste 80 din Polonia şi 120 din Ungaria).
Au fost nominalizaţi următorii organizatori ai festivalului: Primăria şi Consiliul Local Şimleu Silvaniei, CNIPT Şimleu Silvaniei, Fundaţiile „Hussar” din Polonia şi „Báthory István” din Şimleu Silvaniei, Centrul Cultural „Silvan Art” Șimleu Silvaniei, Asociaţia „Joi la 5” Şimleu Silvaniei, Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, A.D.I. Sălaj Plus din Zalău, Asociaţia Profesioniştilor din Centrele de Informare Turistică din România, instituţiile de învăţământ din Şimleu Silvaniei, SC „Simex” SA Şimleu Silvaniei şi Podgoria „Silvania” Şimleu Silvaniei.
În continuare, cei prezenţi au fost invitaţi la Casa de Cultură, la vizionarea programului oraşului maghiar Szarvas: Formaţia de dansuri populare „Tessedik”, interpreţii Teatrului „Cervinus Teatrum” şi soliştii de la „Szarvasi Harmonika együttes”.
Prof. Marin ŞTEFAN,
Publicist, Şimleu Silvaniei