Comunitatea evreiască din Sălaj sărbătoreşte “Hanuka”

decembrie 8, 2015 | Administrator

Comunitatea Evreilor din întreg judeţul Sălaj sărbătoreşte în această perioadă “Hanuka”. Este vorba despre o sărbătoare specifică poporului iudaic denumită şi “Sărbătoarea Luminilor” care se desfăşoară la Sinagoga din Şimleu Silvaniei.

După cum a explicat Dan Has, preşedintele comunităţii evreieşti din Sălaj, evenimentul care se va desfăşura pe parcursul a opt zile, a debutat la finalul săptămânii trecute, sâmbătă – 5 decembrie, la Sinagoga din Şimleu, unde a fost aprinsă prima cadelă – lumânare. Hanuka celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment petrecut cu mai bine de 2.000 de ani în urmă. În fiecare seară de Hanuka se aprinde o lumânare specială destinată acestei sărbători, care justifică atributul de “Sărbătoarea luminilor”.

Talmudul, Vechiul Testament, spune că obiceiul aprinderii are scopul să amintească public minunea. În timpul revoltei împotriva elenilor, lumânarea a fost aprinsă opt zile – miracolul de Hanuka – iar această tradiţie este perpetuată prin aprinderea a opt lumânări într-un sfeşnic special. Lumânarea se aprinde o dată cu lăsarea nopţii, cu circa jumătate de ceas înainte de asfinţit şi, potrivit tradiţiei, trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi să fie amplasată într-un loc foarte vizibil. Lumânarea poate continua să ardă în noapte oricât de târziu. Obiceiul de Hanuka este de a aprinde o singură lumină în prima seară, o alta în a doua seara, o alta în a treia seara şi tot aşa de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminiţele sunt aprinse. Această sărbătoare a căpătat în ultima vreme o importanţă mult mai mare, devenind un substituit al Crăciunului pentru copiii evrei crescuţi într-un mediu creştin. Hanuka se sărbătoreşte în special acasă, în familie, dar și în sinagogi.

Astfel, pe parcursul celor opt zile, de Hanuka, evreii din Sălaj care ajung la Sinagoga din Şimleu, dar şi cei care sărbătoresc în familie acest eveniment, vor recita din liturghia Al Ha-Nissim (“Pentru minuni”) — o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului evreu din vremea lui Matatia Hasmoneul. Printre obiecurile de Hanuka se numără: jocul cu titirezul tradițional – “dreidelul”, jocurile de cărți, dar şi organizarea unor serbări cu cântece. De asemenea, în familiile evreieşti pe tot parcursul “Sărbătorii Luminilor” se pregătesc mâncăruri specifice, în special preparate prăjite în ulei: gogoși umplute cu dulceață “sufganiot” și chifteluțe de cartofi “latkes” sau “evivot”.

La Zalău va fi construită o sinagogă. Potrivit lui Dan Has, comunitatea evreiască din judeţul Sălaj, care în prezent adună 180 de membri, intenţionează construcţia unei sinagogi, cel mai probabil pe strada 22 Decembrie – fostă Crasnei.

“În municipiul Zalău a existat o astfel de sinagogă pe strada Gheorghe Doja, vizavi de actuala Galerie de Artă “Ioan Sima”, care a fost demolată în timpul comunismului. Pe vremuri în judeţul Sălaj comunitatea evreiască a fost una prosperă. Intenţionăm reconstrucţia unei astfel de sinagogi, lăcaş de rugăciune, într-o casă care aparţine comunităţii evreieşti. Comunitatea noastră are astfel de case pe strada Crasnei, pe strada Andrei Şaguna şi pe strada Crasnei. Cel mai probabil sinagoga va fi construită într-o astfel de casă, situată chiar la intrare pe strada Crasnei”,

a precizat preşedintele comunităţii evreieşti din Sălaj.

Sursa: www.magazinsalajean.ro