Să nu uităm niciodată!
martie 23, 2015 |
Aproximativ 300 de invitaţi sunt aşteptaţi la evenimentul „Să nu uităm niciodată!”, ce va avea loc joi, 29 mai, la Şimleu Silvaniei, cu prilejul comemorării a 70 de ani de la deportările evreilor din Transilvania de Nord la Auschwitz. Este pentru prima dată când în oraşul de sub Măgura este organizat o astfel de acţiune, susţine Daniel Stejean, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord.
Organizatorii evenimentului au pregătit o serie de acţiuni pentru a evoca, împreună cu supravieţuitori ai Holocaustului, profesori, studenţi, elevi, reprezentanţi ai ambasadelor, ai Guvernului şi ai Parlamentului, dispariţia nefirească în lagărele de exterminare a 7.500 de evrei din judeţul Sălaj.
Potrivit lui Stejean, la Şimleu Silvaniei vor fi prezenţi doi supravieţuitori ai Holocaustului – Elly Brekovits Gross şi Vera Hecht, dar şi urmaşi ai unor supravieţuitori, veniţi din Statele Unite, Israel şi Franţa. „În 1940, comunitatea evreiască din Sălaj numără 14.000 de membri. Circa 6.000 dintre aceştia au fost deportaţi în 1942-1943, în Batalionul de muncă forţată. Ceilalţi 7.851 de evrei, în principal femei, copii, bătrâni şi bolnavi, au fost deportaţi, acum 70 de ani, din Ghetoul Cehei, la Auschwitz. Mai puţin de 10 la sută dintre aceştia au supravieţuit”, a precizat oficialul Muzeului Holocaustului.
Programul manifestărilor include rugăciuni pentre cei morţi (kaddish), rostite atât la Sinagoga din localitate, cât şi la Ghetoul Cehei, dar şi dezvelirea unei plăci comemorative în Gara Şimleu, în memoria membrilor comunităţii evreieşti din Sălaj deportaţi la Auschwitz. Un alt moment îl va constitui „marşul vieţii”, ce se va derula pe traseul dintre Ghetoul Cehei şi Sinagogă, „un marş-simbol al revenirii la viaţă a celor care au supravieţuit ororilor din lagărele de exterminare şi a comunităţii evreieşti din Sălaj, formată, în prezent, din 50 de membri”, după cum susţine directorul Muzeului Holocaustului.
Secţiunea activităţilor culturale şi comemorative va cuprinde ceremonia de rededicare a sulurilor Torei, o ceremonie specific evreiască, un interviu cu Elly Brekovits Gross, originară din Şimleu şi deportată în 1944 la Auschwitz, precum şi un recital de poezii semnate de aceasta şi susţinut de elevii implicaţi în Proiectul de înfrăţire dintre Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei şi Liceul Brener din Petach Tikva, Israel.
„Să nu uităm niciodată!” este organizat de către Muzeul Holocaustului, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şimleu Silvaniei, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Jewiah Arhitectural Heritage Foudation New York, Comunitatea Evreilor din Sălaj, Ministerul Transporturilor şi Elly Brekovits Gross.