La Șimleu Silvaniei s-a dansat „HORA UNIRII”
ianuarie 25, 2021 | Administrator
În urmă cu 162 de ani, la 24 Ianuarie 1859, Moldova s-a unit cu Țara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În istoria României, acest eveniment are o mare însemnătate, fapt pentru care, an de an, în 24 Ianuarie, se celebrează UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE.
În memoria fiecărui român și a națiunii noastre, ziua de 24 Ianuarie 1859 este o zi măreață, una sfântă. Atunci s-au creat premisele politice pentru proclamarea Independenței depline de stat a României la 9 Mai 1877 și, apoi, a MARII UNIRI a românilor din Basarabia, Bucovina, Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș, proclamată solemn și definitiv la 1 Decembrie 1918. În anul acesta, 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, festivitățile de sărbătorire a MICII UNIRI se vor desfășura într-un cadru mai restrâns. De aceea, pentru aducere aminte, redau articolul și o „galerie foto” despre activitățile desfășurate acum 12 ani. Vizionare plăcută! TRĂIASCĂ ROMÂNIA!
De ani și ani, în orașul Șimleu Silvaniei se sărbătorește UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, Moldova și Țara Românească.
În acest an, 2009, toate manifestările desfășurate au atras sute de personae, de diferite vârste și categorii socio-profesionale.
Astfel, la Școala Gimnazială „Silvania”, elevii și cadrele didactice au demarat proiecte educaționale tematice (coordonatoare, profesoara Marioara Ghile – consilier educativ). Într-un mare careu al elevilor și cadrelor didactice, eleva Roxana Pop (clasa a VIII-a B) a vorbit despre Unirea Principatelor. Apoi, s-a recitat, s-a cântat și s-a dansat Hora Unirii. La Biblioteca Orășenească „Alexandru Șterca-Șuluțiu” s-au vizionat expozițiile de carte tematică, iar Cercul Militar s-a transformat, din nou, într-un „teatru de cultură și spiritualitate”. Acolo, despre istoricul „Unirii Mici” și a însemnătății acesteia, au vorbit: locotenent colonel Ștefan Toader (Garnizoana Șimleu Silvaniei) și profesorii de istorie Cornelia Farcău (pensionară) și Ioan Man (Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”). Un grup de elevi de la Școala „Silvania” (condus de profesorul Traian Albu), precum și surorile Lavinia și Ioana Chiș (Ansamblul „Silvania” de la Casa Orășenească de Cultură) au prezentat un inedit program cultural-artistic.
La nivel local, din inițiativa ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului, Primăria și Consiliul Local au organizat și desfășurat o amplă manifestare, în centrul orașului, unde și-au dat întâlnire sute de cetățeni. Despre Unirea Moldovei cu Țara Românească au vorbit: profesorul Vasile Oiegar (Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”), dr. Andrei Barbu – prefectul Sălajului și Septimiu Cătălin Țurcaș.
În final, s-a dansat cu însuflețire și bucurie HORA UNIRII, într-un entuziasm general.
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei