ȘTIȚI DE CE SEPTIMIU ȚURCAȘ A FOST ALES PENTRU A CINCEA OARĂ PRIMAR AL ORAȘULUI ȘIMLEU SILVANIEI?

octombrie 7, 2020 | Administrator

MOTTO: “ Făcătorii de bine îmbogățesc și înfrumusețează lumea. Răutăcioșii o urâțesc și o înveninează.” (OCTAV DÂNGEANU)

          Aceasta este o performanță.Valoarea unei performanțe depinde și de contextul în care ai înregstrat-o. Șimleu Silvaniei, orașul de la poalele Măgurii și nu de sub Măgura, nu este o urbe oarecare. Are doar 16-17 mii de locuitori. Este un oraș al școlilor , dar și cu oameni școliți, versați, înrădăcinați ai locului, înzestrați și cu plăcerea științei de carte, dar și cu spirit gospodăresc.

          Deci, de ce Septimiu Țurcaș a fost reales a cincea oară primar al Șimleului Silvaniei? Pentru simplul motiv că a știut și știe ce vor șimleuanii de la un primar și s-a străduit să împlinească aceste așteptări. Pe toate n-are cum, ține de domeniul imposibilului. Un primar trebuie să cunoască bine care sunt problemele nerezolvate într-o comunitate și să găsească soluții rezolvatoare. Ele nu vin de la sine. Vechiul- noul edil șimleuan este unul dintre miile de elevi pe care i-am avut ca dascăl de citire și simțire românească. L-am reținut  încă de-acum aproape patru decenii ca pe un adolescent ce are un zâmbet aparte prin care îți transmite esența stărilor pe care le trăiește, dar și sugerează interlocutorului ceea ce simte pemtru el. Chipeș, sociabil, altruist, dotat cu o inteligență practică, bun communicator, a reușit de-a lungul anilor să organizeze întâlniri periodice cu aproape toți componenții clasei sale, una cum tot aș fi vrut să am în cariera mea. Regretatul său diriginte, profesorul Trandafir Popeț, și-a pus amprenta asupra personalității elevilor săi. Un om cu așa har persuasiv cum avea acest profesor, unul dintre cei mai prețioși prieteni pe care i-am avut, eu nu prea am întâlnit.

În anul 2000, am fost amândoi candidați pentru funcția de primar al Șimleului. Am câștigat eu. De ce? Eram mai cunoscut și recunoscut decât Septimiu. Aveam la active 12 ani de director al Colegiului “SIMION BĂRNUȚIU”și aproape 7 ani la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Septimiu era la început de carieră profesională, începea să-și facă o carte de vizită.

După alegeri, am băut o bere cu el și staful său. Ca între prieteni, cum am și rămas până în anul de grație 2020.

Din 2000 și până în 2004 eu am fost primarul acestui oraș. N-am reușit să conving în această ipostază. Nu puteam să fac nimic de unul singur.Nici măcar consilierii pesediști ce-i aveam nu votau proiectele propuse de mine, iar la nivelul județului,  nu aveam nici o mână de ajutor. N-ai cum să faci investiții într-un oraș majoritar de bugetari fără fonduri din alte surse.

În 2004 am candidat din nou. A fost o candidature aproape la indigo precum cea a personajului SPIRACHE din comedia “TITANIC VALS ” a lui Tudor Mușatescu, pe care eu îl numesc Caragiale Redivivus.

Pe Spirache îl dorea parlamentar familia. Pe mine PSD-ul. În data de 1 mai 2004, am fost invitat de profesorul CONSTANTIN-NICOLAE PUȘCAȘ la un pahar de pălincă, și la o clisă friptă. Nu puteam refuza o asfel de invitație. Când eram la al doilea pahar de pălincă primesc un telefon surpriză: doamna ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. M-a rugat să-l primesc în acea după-amiază  în audiență pe domnul VALER DORNEANU, președintele Camerei Deputaților. Cum puteam  refuza așa ceva. Am avut cu domnul Valer Dorneanu o întrevedere de vreo două ceasuri. A venit să mă convingă să candidez pentru a doua oară de primar al Șimleului. Un om atât de fin și de elegant într-un dialog, eu nu am întâlnit. Mi-a fost pur și simplu rușine să-l refuz , deși nu mai doream să fiu primar.M-am convins că această funcție administrativă nu-i pentru mine. N-am reușit.

Ceea ce am mărturisit în prezentele rânduri le pot dovedi profesorul PUȘCAȘ, dar mai ales economistul IOAN GHILEA, pe atunci consilier local și participant la excelenta întrevedere cu actualul președinte al Curții Constituționale a României, domnul VALER DORNEANU.

          Anii au trecut, în 2019, când Septimiu era la a patrulea mandat de primar, tot la o bere, cu prilejul acordării titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE AL ȘIMLEULUI”, i-am sugerat ideea de a merge mai departe, de a ajunge parlamentar; fără să ezite , mi-a răspuns : Tavi dragă , eu vreau să duc la capăt ce-am început în urbea noastră. După aceea, mai vedem. Timpul i-a dat dreptate , a fost ales pentru a cincea oară primar al Șimleului.

Să nu uităm de titlul articolului. Mulți vor să ajungă primari. Ei nu știu care-i locul și rolul acestui demnitar local. Aceștia cred că primarul stă într-un fotoliu și are în față un pupitru de comandă prin care toți și toate îi execută dispozițiile. Este exact invers. Primarul este la dispoziția comunității. El este în slujba ei. Aceasta îl solicită, îl “mână-n luptă” și rareori e mulțumită. Un primar adevărat este un om fără odihnă. Primarul nu poate dormi într-un fotoliu precum o fac unii în parlament.

          Septimiu Țurcaș a dovedit că are vocație de primar. Vocația nu se învață, o ai sau nu o ai. În viață reușesc îndeosebi oamenii care știu să-și depisteze vocația. Personajul prețuit al articolului meu are vocația de edil de la tatăl său preotul greco-catolic  Ghiță Țurcaș. După luni în care își ținea slujba duminicală în parc sau în Casa de Cultură, domnia sa prin eforturi și sacrificii  sisifice a reușit să construiască biserica greco-catolică , o adevărată catedrală.

Vocația este necesară, dar nu suficientă pentru un primar.Un primar este organ executiv, iar consiliul local este organul legislativ. Septimiu Țurcaș a reușit să-și promoveze ideile constructive pentru urbe și pentru că a știut săși aleagă colaboratorii. El a înțeles perfect că e bine să fii singur în două situații, dar nu în cea de primar. A reușit să aibă în fiecare mandat numărul cel mai mare de consilieri locali din partidul său.

          Un alt aspect care cred că a dus la  a cincea reușită a lui Septimiu Țurcaș  faptul că , în viziunea mea, el este un om de tip renascentist. Da, pentru că prețuiește și pe cel din școli, din terenul de sport, din șantier, din scena artistică și pentru fiecare dintre domeniile enumerate primarul Septimiu Țurcaș a făcut ceva în cei 16 ani de când este primarul orașului.

Atunci, stimați cititori ai ziarului, nu de astfel de oameni avem nevoie în rândul întâi? Pentru mine, un adevărat primar este O EMBLEMĂ/SIMBOL a comunității!

Așadar, Septimiu Țurcaș a dovedit că este un om al faptelor aceasta este cheia reușitei sale!

Deci Septimiu Țurcaș este un primar al șimleuanilor și pentru toți șimleuanii.

                                                                               OCTAVIAN GUȚU,

                                                       dascăl de cetire și de simțire românească.