Șah mat cu focuri de arme și salve de tun, la Bathory Fest 2019, în Șimleu Silvaniei
octombrie 24, 2019 | Administrator
O nouă ediție a Bathory Fest, cea de a IV-a, desfășurată în orașul de la poalele Măgurii, la acest sfârșit de săptămână, a readus în Parcul Cetății atmosfera medievală de odinioară, cu șah, cu cavaleri și domnițe, cu tropot de cai, cu bătălii între creștini și otomani, cu focuri de arme, cu salve de tun, cu zăngănit de săbii, cu obiceiuri din acea perioadă și multă culoare.
Cu prilejul acestui festival, în prezența oficialilor români și polonezi, în cadrul unei recepții oficiale a fost semnat acordului de înfrățire dintre orașele Czchow, Polonia și Șimleu Silvaniei, România.
Festivalul și-a deschis porțile tuturor celor care au avut disponibilitatea și curiozitatea de a răsfoi pe viu pagini de istorie medievală, la care și-au dat concursul zeci de actori specializați în reconstituire istorică din România și Ungaria și un contingent de militari de la ministerul Apărării din Polonia care și-au atras simpatia publicului, atât pentru bătălia între trupele creștine și otomane cu focuri răsunătoare de arme, lovituri de tun, lupta corp la corp și luarea ostaticilor din rândul publicului cât și pentru demonstrațiile obiceiurilor medievale. Bathory Fest este până la urmă un festival care are ca scop promovarea patrimoniului existent în oraș, un fel de a readuce istoria și de a o transfera generațiilor viitoare, de a înțelege mai bine trecutul istoric al orașului, după cum a spus Daniel Stejeran directorul CNIPT Șimleu Silvaniei.
Ediția din acest an a festivalului a avut, din nou, o voce prin intermediul lui Andrei Prina, voce, ce a narat în limbile română, engleză și maghiară, povestea a tot ce s-a întâmplat de la luptele dintre trupele creștine și otomane.
Expoziția de pictură de pe zidul cetății, realizată de membrii Clubului Silvan Art, coordonat de pictorul Dumitru Costălaș, activitățile cultural- artistice, parada costumelor medievale, producătorii tradiționali, prezentarea de armuri și arme medievale și a tehnicilor de luptă, concursul de șah, asediul Cetății Báthor, luptele libere, cabina foto tematică, dresajul de șoimi, concertul Tânăr și liber dat de tinerii din oraș și concertul tematic oferit de trupa Corbu, alături de Ovidiu Gorgan și Tudor Bonta de la Mierla Neagră, au făcut din cele trei zile de festival niște zile pline, sâmbăta fiind ziua de referință, în care Cetatea Bathory a fost punctul de atracție.
Și cum fiecare eveniment de acest gen, pe lângă partea de reconstituire istorică, în care bucăți din ce a fost atunci se transpun în prezent are și poveștile lui, știute sau mai puțin știute, în acest an a fost despre jocul de șah, plusul venind din organizarea unui joc de șah demonstrativ în cetatea Báthory, pe o tablă de șah de mari dimensiuni dar și a unui concurs internațional de șah.
Cea de a patra ediție a Bathory Fest s-a încheiat cu concertul trupei Corbu care a adus în cetate muzică medievală inspirată din folclorul românesc și a oferit celor prezenți un spectacol deosebit, alături de cei doi șimleuani de la Mierla Neagră, Ovidiu Gordan și Tudor Bonta.
Duminică, 29 septembrie, oficialitățile locale s-au întâlnit cu reprezentanții orașelor infrățite, după care cei prezenți au participat la slujba religioasă de la Biserica Romano Catolică, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Stephanus Bathory și încheierea festivalului.
Un eveniment de genul Bathory Fest nu face decât să promoveze valorile culturale și turistice ale locului și regiunii în care se desfășoară, iar pentru cei ce locuiesc în Șimleu Silvaniei este o modalitate de a transmite generațiilor care acum se formează elemente importante de istorie, care dau greutate atât de mare unui loc atât de mic. Organizatorii evenimentului au fost: Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică cu sprijinul voluntarilor, Fundația Hussar.
La fel ca și în ceilalți ani, dincolo de toate astea a fost vorba despre socializare și despre prietenie, o atmosferă în care români, maghiari și polonezi și-au dat mâna, au schimbat impresii, păreri, au petrecut trei zile împreună, zile în care s-au făcut mii de fotografii și s-au legat prietenii pe viață. O atmosferă în care oficiali, voluntari, privitori, copii, tineri, părinți, bunici și artiști s-au bucurat și au ovaționat împreună, ca într-o familie mai mare cu care te vezi doar la evenimente special.
Sursa articol: www.salajulpursisimplu.ro
Sursa foto: Ovidiu Teieru