A sunat, din nou, clopotelul la liceul Tehnologic “Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei!
septembrie 10, 2019 | Administrator
Motto : „Școala să te învețe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru”.
Nicolae IORGA (1871-1940), istoric, scriitor, publicist și om politic
Iată, imediat după sărbătorirea Nașterii Maicii Domnului, a început anul școlar 2019 – 2020. Acesta cuprinde 35 de săptămâni, structurate în două semestre. Primul semestru se va termina în 20 decembrie 2019, iar semestrul al doilea se va desfășura în perioada 13 ianuarie – 12 iunie 2020. Elevii claselor a XII-a vor termina cursurile în 20 mai 2020, iar cei ai claselor a VIII-a, în 5 iunie 2020. Vacanțele elevilor vor avea loc în perioadele: 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020 (vacanța de iarnă), 4 – 21 aprilie 2020 (vacanța de primăvară) și 13 iunie – data începerii anului școlar 2020 – 2021 (vacanța de vară). În plus, elevii din clasele învățământului primar și cei din grupele învățământului preșcolar vor avea și o vacanță de o săptămână (26 octombrie – 3 noiembrie 2019).
În acest context, luni, 9 septembrie 2019, ora 9:00, și la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din orașul Șimleu Silvaniei a sunat, din nou, clopoțelul! Această instituție este o prestigioasă școală a învățământului șimleuan, sălăjean și național. Liceul poartă numele renumitului profesor Ioan Ossian, cel care, în anul 1902, a sprijinit înființarea primei Școli Inferioare de Agricultură din nord-vestul Transilvaniei. Profesorul Ossian a pus și bazele înființării primului liceu românesc pe meleaguri sălăjene, la 1 octombrie 1919, chiar în această clădire, devenind cel dintâi director al Liceului „Simion Bărnuțiu”. Deviza Liceului Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei este: „Alege o școală cu tradiție și continuă-ți studiile, pentru viitorul tău”. Liceul are 14 clase cu 312 elevi, la care predau 35 de cadre didactice, șapte salariați în cadrul personalului auxiliar, iar în cel nedidactic, nouă persoane. Acum, în școală funcționează: biblioteca, un internat, clădirea laboratoarelor, sala de sport, terenul de handbal/minifotbal, cantina și o fermă didactică pentru pregătirea elevilor pe profile agricole.
Festivitatea de deschidere a anului școlar 2019-2020 s-a desfășurat în Sala Festivă a liceului. După urarea de „bun început!” a noului an școlar , rostită de către profesoara Mike Gyöngyvér – consilier educativ, s-a intonat Imnul Național al României. Apoi, domnia sa, coordonând întreaga activitate, a vorbit succint și pertinent despre acest evenimet important al învățământului românesc. În continuare, profesoara Viorela Gabriela Nechita – directoarea liceului, a avut un discurs adecvat despre oferta educațională în noul an școlar, amintindu-le celor prezenți (profesori, elevi, părinți și invitați) importanța educației și rolurile pe care aceștia le au și le vor avea în societatea românească, prin prisma drepturilor și îndatoririlor fiecăruia. Ca urmare, a citit Mesajul inspectorului școlar general al Sălajului, profesoara Maria Pop:
„Dragi elevi, stimați părinți și colegi! În mod simbolic, luna septembrie devine, pentru noi toți, sinonimă cu începutul unui nou an școlar, cu emoțiile unui nou drum în universul școlii. Școala este spațiul în care se adună energii, speranțe, visuri, în care se formează, cu migală, tenacitate și pricepere, mintea și sufletul celor care constituie cea mai mare avuție a unui neam. De aceea, școlile nu sunt doar clădiri cu o destinație comună, ci devin valoroase prin modul unic în care interacționează elevii, profesorii, părinții și comunitatea. În noul an școlar care tocmai începe, avem nevoie de implicare și de coerență, astfel încât fiecare școală din județul nostru să fie locul unde se împlinesc destinele elevilor, dar și ale profesorilor, locul unde energia, inteligența, potențialul copiilor noștri sunt puse în valoare și canalizate spre realizarea de sine. De noi depinde, în mare măsură, să transformăm cerințele și provocările noului an școlar într-o reușită. Dragi elevi, sunteți invitați să faceți din școala voastră o a doua casă, să descoperiți calea de a învăța cu drag, respectându-vă profesorii, să realizați că doar educația vă oferă șanse reale de reușită în viață. Celor mai mici școlari le dorim integrare rapidă și multe bucurii în lumea în care au intrat. Stimați colegi, vă adresăm, pe această cale, mulțumiri pentru activitatea desfășurată în anul școlar precedent și vă felicităm pentru rezultatele elevilor dumneavoastră la examenele naționale, precum și la concursurile și olimpiadele școlare. Colegilor debutanți le urăm bun venit alături de noi și îi asigurăm de tot sprijinul nostru. Le mulțumim și celor care și-au încheiat activitatea didactică, asigurându-i că tot ceea ce s-a clădit temeinic, rămâne. Stimați părinți, vă adresăm îndemnul să fiți partenerii noștri în actul de formare, deoarece numai împreună putem reuși să asigurăm educația tinerei generații și să creștem calitatea și exigențele formării școlare și profesionale. Ca să transformăm niște copii în oameni adevărați, avem nevoie de înțelegerea, sprijinul și colaborarea dumneavoastră. Un gând bun îl îndreptăm și spre reprezentanții comunităților locale, care ne-au sprijinit în eforturile noastre în anul școlar precedent și suntem convinși că, pe viitor, vom găsi și mai multe căi de a acționa împreună. În numele echipei Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, vă doresc multă sănătate și putere de muncă, iar anul școlar 2019 – 2020 să ne aducă tuturor stabilitate, unitate și împliniri profesionale!”.
În această circumstanță, doamna directoare Nechita și-a continuat discursul, unul destul de potrivit cu întregul proces instructiv-educativ din liceu, menit să ducă la atingerea obiectivelor asumate. În școală se deruleză un Proiectul Rose „Ne pregătim pentru viitorul nostru”, finanțat, la nivel național, prin Banca Mondială. În cadrul acestui proiect, liceul a obținut 100.000 de euro, pe o perioadă de patru ani ( 2018-2022), cu ajutorul cărora se vor desfășura activități importante, în vederea pregătirii elevilor pentru obținerea de rezultate bune la bacalaureat. A precizat că, în ceea ce privește finanțarea proiectelor de reabilitare a clădirilor, liceul va fi preluat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. A amintit profilul claselor de elevi și, nominalizând diriginții acestora, i-a prezentat în termeni elogioși, pentru realizările din anul școlar precedent. De asemenea, a vorbit despre implicarea elevilor, a personalului auxiliar și nedidactic, precum și a părinților în bunul mers al școlii. Printre altele, i-a rugat pe părinți să aibă încredere în ceea ce școala poate să ofere în privința practicii la ferma didactică a liceului. Pentru ceea ce s-a realizat bine, n-a uitat să adreseze mulțumiri și felicitări personalizate, în cadrul fiecărui sector de activitate.
După ce doamna consilier Mike s-a adresat asistenței și în limba maghiară, m-a invitat pe mine să prezint „surpriza” acestei adunări festive. Este vorba despre Premiul Special acordat de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) elevei Teodora Vulturar – clasa a IX-a, în cadrul concursului interjudețean de jurnalism „Un mediu curat – rețeta sănătății noastre”. Concusul a fost inițiat de către ziaristul hunedorean Ioan Vlad, în luna mai 2019, cu sprijinul domnului Doru Dinu Glăvan – președinte al UZPR, în cadrul activităților de sărbătorire a Centenarului acestei uniuni, înființată în anul 1919. Cu acest prilej, ca fost dascăl al liceului și în virtutea funcțiilor pe care le-am avut pe plan local, regional/județean și național, am vorbit și eu despre învățământ și educație, despre necesitatea depunerii unor eforturi susținute din partea elevilor și a profesorilor, pentru obținerea unor rezultate bune și foarte bune, pe măsura așteptărilor fiecăruia.
În continuare, discursul profesorului inginer Teodor Pocola – coordonator de proiecte și programe europene, în paralel cu o proiecție video, a fost urmărit cu deosebit interes. Domnia sa a scos în evidență faptul că liceul a beneficiat, în anul 2019, de al doilea Proiect ERASMUS+, cel cu titlul „Oportunități de instruire în exploatarea automobilului pentru mecanicii auto”, în valoare de 26.619 euro. Sub coordonarea acestuia, 10 elevi de la profilul „mecanic auto” au efectuat o deplasare în orașul Paphos din Cipru, unde au făcut trei săptămâni din stagiul de pregătire practică (27 mai – 15 iunie 2019). Elevii au avut ocazia să lucreze într-un modern atelier de reparații auto, acumulând cunoștințe și abilități în domeniul pregătirii profesionale, mecanic auto. Cu această ocazie, lucrând în echipă, a crescut motivația pentru învățare a elevilor, s-au îmbunătățit competențele lor lingvistice, cele de comunicare în limba engleză și folosirea acesteia în citirea documentațiilor tehnice din domeniu. A spus că, în viitor, liceul va implica mai mulți elevi de la toate profilele existente, întrucât asemenea proiecte au scopul de a realiza o bună tranziție de la școală la locul de muncă și de a crea o forță de muncă bine calificată, competitivă.
În alocuțiunea sa, domnul Ștefan Vancea – președintele Comitetului de Părinți din școală, membru în Consiliul de Administrație al liceului și reprezentant al agenților economici și-a dorit un an școlar cu rezultate foarte bune, asigurându-i pe cei prezenți de tot sprijinul și în continuare.
Festivitatea s-a încheiat cu invitația la ora de dirigenție. Fie ca întreaga activitate să se desfășoare în spiritul motto-ului ales și în convingerea lui Comenius (Jan Amos Komensky, 1692-1760) – mare umanist și pedagog ceh: „Școala să nu fie nimic altceva, decât ateliere pline de activitate. Numai astfel vor putea să probeze toți, în propria lor practică, adevărul că, învățând pe alții ne învățăm pe noi înșine”.
Tuturor, multă sănătate și succes!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei