NUNTA DE AUR – prețuind seniorii!
aprilie 15, 2019 | Administrator
Motto: „Familia este biserica de acasă”.
Sfântul Ioan Gură de Aur (c. 344-407), Patriarh al Constantinopolului
La împlinirea a 50 de ani de căsătorie se sărbătorește Nunta de Aur. Aceasta simbolizează atașamentul, încrederea și iubirea dintre mirele și mireasa care și-au unit destinele în urmă cu o jumătate de veac, în mod legal și liber consimțit. Este o ocazie ideală pentru sărbătorirea unei jumătăți de secol petrecute împreună, depășind cu „brio” necazurile întâmpinate de-a lungul acestor ani. Frumosul și așteptatul eveniment familial, cu amintiri de tot felul din viața trăită împreună, se desfășoară de către fiecare pereche, alături de cei dragi.
Joi, 11 aprilie 2019, Primăria și Consiliul Local, împreună cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) din Șimleu Silvaniei, au organizat „Nunta de Aur”, ediția a XIII-a, pentru 30 de cupluri care locuiesc în urbea de la poalele Măgurii Țării Silvaniei și care, în acest an, au împlinit sau vor împlini 50 de ani de căsătorie.
Festivitatea s-a desfășurat la Pensiunea Agroturistică „Castle Inn” din Șimleu Silvaniei. Deschiderea oficială a fost făcută de către Elena Alexandra Trif Cocoru – agent turism la CNIPT Șimleu Silvaniei, care, după salutul de „bun venit!”, a vorbit despre iubirea care caracterizează o bună căsnicie, despre „învățătura” celor 50 de ani petrecuți împreună. A continuat cu un citat al scriitorului englez Mark Twain:
„Nu e timp, atât de scurtă e viața, pentru ciorovăieli, scuze, ranchiune, reproșuri. E timp doar pentru iubire și nici pentru ea nu e decât o clipă, ca să spun așa.”
A încheiat cu urarea:
„La mulți ani sănătoși și plini de bucurii, vă doresc tuturor!”.
În discursul său, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Simleu Silvaniei zicea:
„Dragii noștri, de fiecare dată când avem acest eveniment în ultimii ani, mă simt mai încărcat de emoție ca și de altă dată, pentru faptul că realizez că astăzi, aici, sau în alți ani, stăm alături de niște oameni deosebiți, niște oameni care și-au făcut viața împreună, astfel încât să treacă 50 de ani și, după 50 de ani, să fie găsiți în aceeași formație. Emoțiile mele sunt mai mari, pentru că mă gândesc că este prima dată când particip la o astfel de întâlnire în care, în anul în care dumneavoastră v-ați căsătorit, era un an în care existam și eu. (…) Vreau, în primul rând, să vă mulțumesc tuturor, sunteți cea mai numeroasă formație, s-o numesc așa, dintre cele mai multe familii din orașul nostru de când avem această sărbătoare, care reușesc cu ajutorul lui Dumnezeu și, de ce nu?, cu ajutorul dumneavoastră, pentru că viața dumneavoastră de cuplu, viața cumpătată și iubirea pe care ați avut-o și, cu siguranță, o aveți și în ziua de astăzi, a făcut ca acești 50 de ani să zboare. Probabil că dacă vă uitați puțin în spate, vă amintiți cu multă bucurie anul 1969 și toate evenimentele care vi s-au întâmplat din 1969 până astăzi. Eu vreau să vă mulțumesc tuturor, în primul rând, pentru ceea ce ați făcut pentru acest oraș. (…) Cunosc mai mulți oameni astăzi, în sensul că mă simt mult mai apropiat de multe familii care sunt astăzi în această sală. Vă mulțumesc din suflet, pentru că fiecare, în domeniul de activitate pe care l-ați avut, sper să conștientizați lucrul acesta, ați pus câte o cărămidă la formarea acestui oraș.(…) În acest moment, mă bucur să vă văd și vă simt ca și pe părinții mei. Eu vă doresc să aveți tot binele din lume, să vă bucurați de ceea ce ați clădit, de ceea ce ați clădit, mă refer în special la partea spirituală, pentru că, nu-i așa?, partea materială nu cred că este cea mai importantă. Îl rog pe Dumnezeu să vă dea sănătate, să vă puteți întâlni încă mulți ani, să vă bucurați de copiii dumneavoastră, să vă bucurați de nepoții dumneavoastră, să vă bucurați de orășelul nostru și să vă bucurați, dumneavoastră, împreună. (…)”.
Apoi, primarul Șimleului a citit conținutul „Diplomei de Recunoștință” conferită fiecărui cuplu, cu dedicația:
„la împlinirea a 50 de ani de căsătorie, ca semn de onoare și prețuire din partea comunității șimleuane pentru modelul de încredere și respect reciproc, pentru valorile morale pe care familia dumneavoastră le-a păstrat și promovat”.
Diplomele, însoțite de o plachetă comemorativă, un plic cu 400 de lei și o sticlă cu șampanie „Silvania” au fost înmânate de către Septimiu Cătălin Țurcaș, în mod protocolar, fotografiindu-se cu fiecare pereche sărbătorită: Jurcău Victor și Floare, Pop Vasile și Emilia, Pădurean Teofil și Floare, Bob Virgil și Maria, Haiduc Avram și Maria, Baciu Petru și Floare, Hosu Valentin și Ileana, Bucur Grigore și Dorina, Silaghi Valentin și Maria, Tegzeș Lucian-Petru și Maria, Sârbe Traian și Gabriela, Silaghi Gheorghe și Steluța, Kovács József și Éva, Radu Teodor și Maria, Pop Vasile și Aurelia, Mânzatu Valentin și Viorica, Cherecheș Iosif și Floarea, Ștefan Marin și Elena, Bonczidai István și Viorica, Leopold Ștefan și Iudita Ana, Sabău Nicolae și Florița, Pașca Ioan și Elena, Albert Vasile și Melinda, Oiegar Vasile și Maria, Ciatarâș Traian și Viorica, Kiss András și Viorica, Maghiar Ioan și Maria, Koncz Ladislau și Rozalia, Lupău Victor și Ana, Maghiar Iosif și Veronica.
La invitația primarului Țurcaș, au vorbit: Marin Ștefan, Gabriela Sârbe, Traian Sârbe, Maria Maghiar, Vasile Oiegar și Teofil Pădurean. Aceștia au reliefat, în mod adecvat, aspecte din viața trăită lângă aleasa/ alesul inimii sale de acum 50 de ani, referindu-se și la oraș, cu oamenii săi buni, harnici și toleranți. De asemenea, au vorbit despre „famila extinsă/ compusă” și despre activitatea defășurată în slujba comunității locale, cea prin care au contribuit la propășirea orașului. În plus, au fost evocate scurte „trăiri” personale și a fost scoasă în evidență necesitatea încrederii, comunicării, respectului reciproc și a dragostei, precum și a iubirii întru Domnul, cel care ocrotește și binecuvântează familia.
În continuare, printre altele, Septimiu Cătălin Țurcaș a evidențiat faptul că este primarul unui oraș în care sunt șimleuani, oameni deosebiți, care s-au înțeles și se înțeleg foarte bine. După ce le-a urat sărbătoriților multă sănătate, s-a cântat „Mulți Ani Trăiască!”.
A urmat o masă comună, într-o atmosferă agreabilă, pe fondul muzical asigurat de către dl. Romeo Oltean (de la Primăria șimleuană), cel care a realizat toată sonorizarea ceremoniei. În acest timp, la fiecare masă, pe la care au trecut Septimiu Cătălin Țurcaș și Szabó Ernö-Csaba, administrator public al orașului Șimleu Silvaniei, s-au depănat amintiri, s-a etalat o parte din realizările fiecăruia, iar sărbătoriții și-au reînnoit jurămintele făcute acum 50 de ani și, închinând un pahar cu vin de Șimleu Silvaniei, și-au urat multă sănătate și bucurii nenumărate, cu gândul la… „Nunta de Diamant”!
Festivitatea s-a încheiat cu o nelipsită și binevenită „fotografie de grup”.
La mulți ani, tuturor!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei