Conferința de presă
ianuarie 13, 2009 | Administrator
Conferinţă de presă – 13 Ianuarie 2009
I. Obiective propuse pentru anul 2009
1.Primăria oraşului Şimleu Silvaniei va insista, în acest an, pe finalizarea a două blocuri ANL, destinate familiilor tinere. Primul imobil se află, în prezent, în construcţie pe strada Mihail Sadoveanu.
Potrivit proiectului, pe această stradă, şimleuanii vor avea la dispoziţie, în această primăvară, 24 de apartamente ANL, din care 12 apartamente vor fi cu o cameră, iar alte 12 – cu două camere. Investiţia de 2,3 milioane de lei este asigurată de ANL, contribuţia locală urmând să se regăsească în racordarea blocului la reţelele de utilităţi.
Pentru cel de-al doilea bloc ANL, Primăria Şimleu Silvaniei a obţinut o finanţare de 2,488 de milioane de lei de la ANL la finalul anului trecut. Imobilul va fi ridicat pe strada Stadion şi va avea 12 locuinţe, din care nouă vor fi cu două camere (suprafaţa de 55 de metri pătraţi), iar două locuinţe vor avea o singură cameră (suprafaţă de 41 de metri pătraţi).
Ca şi în cazul precedent, aportul Primăriei Şimleu Silvaniei se va regăsi în realizarea accesului în zonă şi în introducerea reţelelor de utilităţi.
2.Un alt obiectiv care este în atenţia autorităţilor locale şimleuane pentru anul 2009 constă în reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din oraş.
Conductele de apă (cu diametre cuprinse între 63 şi 225 mm) vor fi înlocuite pe 9,3 kilometri, iar cele de canalizare (cu diametre cuprinse între 100-500 mm) vor fi reabilitate şi extinse pe aproximativ 13,0 kilomemtri.
De asemenea, în oraş vor fi amplasate şapte staţii de pompare a apei uzate (reabilitare/staţii noi). Acest proiect care se va realiza prin Compania de Apă Someş-Tisa Cluj Napoca are o valoare de 9 milioane de euro. Fondurile sunt obţinute 74% de la UE, 11,3% sunt fonduri guvernamentale, iar 12,8% – împrumut bancar.
Defalcat, din cei 9 milioane de euro care vor trebui investiţi în Şimleu Silvaniei în următorii 5 ani, aproape 850.000 de euro sunt destinaţi extinderii sistemului de distribuţie a apei, iar peste 4,3 milioane de euro – pentru ridicarea unei staţii de epurare noi. Alţi 4 milioane de euro vor fi folosiţi pentru extinderea şi modernizarea sistemului de canalizare menajeră din cartierele oraşului. Investiţiile vor viza reţelele de apă care nu au fost modernizate prin programul SAMTID.
3.Primăria Şimleu Silvaniei va continua, şi în acest an, programul de reabilitare stradală, prin iniţierea de lucrări atât în cartierele cu case ale oraşului, cât şi în cele cu blocuri.
Planul după care străzile din oraş vor fi luate în lucru va fi stabilit în perioada următoare, iar apoi va fi făcut public. Dorinţa autorităţilor locale este de a oferi şimleuanilor condiţii bune de trafic rutier şi pietonal, astfel că se va continua şi modernizarea şi realizarea de trotuare.
Un punct de care se va ţine seama, în derularea acestui program, este constituit de lista de străzi luată în calcul în programul de introducere a sistemului de canalizare, măsura fiind necesară pentru a nu se sparge carosabilul de două ori pe aceeaşi arteră de circulaţie.
4.Întrucât ambulatorul Spitalului Orăşenesc necesită investiţii, Primăria Şimleu Silvaniei a realizat un Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea lui.
Conform acestui Studiu de Fezabilitate, valoarea investiţiei este estimată la 2,7 milioane de euro, TVA inclus (9,7 milioane de lei). Din această sumă, aproximativ 407.000 de euro vor fi asiguraţi din bugetul local şi cel de stat, diferenţa reprezentând finanţarea prin Programul Operaţional Regional.
Se va urmări îmbunătăţirea infrastructurii sociale, reabilitarea şi modernizarea serviciilor de sănătate de care beneficiază populaţia oraşului, fiind prevăzută inclusiv dotarea ambulatoriului spitalului cu echipamente şi aparatură medicală modernă. Studiul de Fezabilitate a fost înaintat Ministerului Sănătăţii, care a avizat documentaţia, astfel că Primăria Şimleu Silvaniei a contractat realizarea Proiectului Tehnic.
5.Primăria Şimleu Silvaniei va demara, în 2009, un program de reabilitare termică a blocurilor din oraş, în parteneriat cu asociaţiile de locatari, dar diferit de cel iniţiat în anii trecuţi, de autorităţile centrale.
Proiectul va avea facilităţi pentru cetăţeni, întrucât finanţarea va putea fi accesată mult mai uşor.
6. În acest an, Parcul Central din Şimleu Silvaniei va fi înfrumuseţat, lucrările urmând să fie demarate în această primăvară. Se vor trasa alei noi, se vor amplasa bănci şi coşuri de gunoi şi se vor planta flori, scopul urmărit de conducerea Primăriei fiind crearea unui loc de relaxare pentru cetăţenii oraşului. De asemenea, reţeaua de iluminat public din zona parcului va fi reabilitată şi modernizată.
7. Un alt obiectiv pe care autorităţile locale vor să îl ducă la bun sfârşit în 2009 este introducerea reţelei de apă şi canalizare în Cehei şi Pustă Vale, în baza Ordonanţei de Guvern nr.7/2006 privind modernizarea zonelor periurbane. Investiţia este realizată în procent de 80-85 %, iar suma necesară pentru a acoperi lucrările a fost acoperită de Guvern în proporţie de 60 %. Potrivit proiectului, sursa de apă a reţelei va fi sistemul centralizat de alimentare cu apă a oraşului. Punctul de racordare a fost prevăzut de proiectant în zona industrială a Şimleului, iar conductele sunt din polietilenă de înaltă densitate. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare menajeră, aceasta va avea o lungime de 6,5 kilometri şi va permite evacuarea apelor uzate inclusiv pentru casele situate mai jos decât canalul colector. Pentru ca acest lucru să poată fi realizat, se vor monta nouă microstraţii de pompare.
II. Taxe şi impozite încasate în procent de 93.67 %
Veniturile proprii ale oraşului Şimleu Silvaniei pentru anul 2008 au fost de 8.774.413,94 din 9.368.260 prognozate , ceea ce reprezinta 93.67% procent de realizare.
La capitolul impozitele şi taxele pe proprietate a fost încasată suma de 1.956.603 lei, din care impozitul pe clădiri reprezintă 1.545.661 lei, în timp ce impozitul pe terenuri – 253.058 lei, diferenţa fiind reprezentată de alte taxe (taxe judiciare de timbru şi alte impozite şi taxe din proprietate).
La capitolul cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, s-au încasat 4.539.370 de lei, din care 4.295.989 de lei reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit, iar 243.381 de lei sunt sume alocate de către Consiliul Judeţean Sălaj.