Prima zi de școală
septembrie 15, 2008 | Administrator
Odată cu frunzele ruginii, toamna aduce cu ea și sunetul clopoțelului. În ziua de 15 septembrie febra și nerăbdarea sărbătorii de începere a noului an școloar îi cuprinde atât pe cei mici cât și pe cei mari. Ca în toată țara și în orașul de sub Măgura părinți și copii s-au îndreptat cu emoție și bucurie spre școlile care îi așteaptă cu porțile larg deschise. Orașul a forfotit de lume: părinți agitați, cadre didactice și elevi cu flori în mâini. În curtea școlilor părinții și bunicii pentru care nerăbdarea de a începe școala, de a sta în bancă alături de colegul sau colega de bancă, emoția necunoscutului, catalogul care însoțea mereu profesorii, au dispărut, sunt năpădiți de amintirile primelor zile de școală în timp ce elevii ascultă cu emoție discursurile de deschidere.
La “Școala Gimnazială Silvania”, deschiderea oficială a noului an școlar a avut loc în dimineața zilei de 15 septembrie, în ciuda vremii nefavorabile curtea școlii dovedind neîncăpătoare pentru elevii și părinții curpinși de fiorul primei zile de școală. D-na director a școlii, prof. Angela Lipo a descris în câteva cuvinte școala, activitatea depusă de către cadrele didactice și proiectele avute în vedere pentru viitor. Din partea oficialităților locale a luat cuvântul primarul orașului, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș, care a felicitat copii, părinții și cadrele didactice cu ocazia începerii noului an școlar.
Ploaia de toamnă n-a reușit să umbrească bucuria primei zile de școală la “Școala Maghiară Bathory” din Șimleu Silvaniei la a cărei festivitate de deschidere au participat elevi și părinți, cadre didactice și oficialități locale și județene.
În calitate de director a Școlii Maghiare Bathory, d-na profesoară Vida Ana Margareta a făcut o prezentare succintă a școlii a cărei clădire a fost proaspăt renovată, acțiune în urma căreia s-a amenajat o minisală de sport, trei săli de clase, o sală de muzică și un cabinet medical. De asemenea în cadrul școlii maghiare există și un centru de documentare și informare a cărui inaugurare va avea loc de “Zilele Bathory”, în ultima zi a lunii septembrie.
“Ne bucură faptul că pe an ce trece mai mulți tineri aleg să urmeze o carieră în învățământ, contribuind la creșterea calității acestuia”
a subliniat d-na Vida.
Oficialitățile județene au fost reprezentate de către domnul senator Fekete Szabo Andras, care a rostit o scurtă cuvântare cu privire la reformele în învățământ și a adresat felicitări tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice cu ocazia începerii noului an școlar.
Din partea Fundației Bathory a fost prezent domnul doctor Szeman Peter, președinte al fundației. Subliniind caracterul festiv al acestei zile, sub îndrumarea învățătoarelor Papp Ildiko și Marton Gabriela, elevii din clasa a IV-a au prezentat un scurt program artistic, executând cu măiestrie dansul denumit “palotas”, care reprezintă o formă rafinată a dansului popular maghiar.
De la vârste mici copii încep un proces important de integrare în societate și în sistemul educațional. Corelat cu vârsta, în România școala începe la 7 ani, iar copiii de șase ani care sunt încă la grădiniță, în general, cunosc literele.
Timpul a trecut repede… Copilul care parcă ieri mergea de-a bușilea a devenit școlar. Tabla, creta, uniforma reprezintă primii pași spre o lume nouă, care se deschide acum în fața lui.
Însoțit de părinți și cu o ușoară teamă, se așează în banca pe care abecedarul îl așteaptă și privește pe furiș în jur la noii colegi. Unele chipuri îi sunt familiare de la grădiniță, altele sunt noi, abia așteaptă să le cunoască.
Cuprins de nerăbdarea de a începe școala și de emoția necunoscutului soarbe cu nesat cuvintele doamnei învățătoare…
La început sunt însoțiți în fiecare an de un buchet de flori pentru doamna învățătoare, apoi la intrarea în ciclul gimnazial deja dispare acea teamă de necunoscut pentru că sunt aceiași colegi, eventual câțiva nou veniți și doamna dirigintă. Pasul major îl reprezintă festivitatea de deschidere a anului la liceu, dar evenimentul în sine începe să contureze un nou înțeles pentru elev: prilejul de a petrece iar timp alături de colegi și de a afla ce au mai făcut în timpul verii…