Șimleuanca Crina Pop, câștigătoarea Marelui Premiu și Trofeului Festivalului ”Du-te dor cu Mureșul”

noiembrie 25, 2018 | Administrator

Membră a Ansamblului ”Barcăul” de la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu”, director prof. Bianca Șerban, Crina Pop a căștigat Marele Premiu și Trofeul Festivalului ”Du-te dor cu Mureșul”. Aflat la prima ediție, festivalul, la care au participat tineri talentați și iubitori de folclor, având vârsta cuprinsă între 16-25 de ani, din întreaga țară, s-a desfășurat la Târgu Mureș.

Crina Pop, de mică a iubit cântecul, tradițiile și portul popular românesc, iar de la vârsta de 7 ani participă la activitățile desfășurate în cadrul Cercului de Folclor Muzical condus de doamna profesoară Cornelia Neaga de la instituția noastră.

Preocupată tot timpul de a-și perfecționa stilul de interpretare, de a-și forma un timbru vocal personalizat, tânăra interpretă pune dragoste și pasiune în tot ceea ce face, folclorul fiind pentru ea acel ceva ce-l înnobilează pe om și are dorința nemărginită de a-și face un repertoriu cât mai bogat și mai autentic, contribuind astfel la valorificarea și promovarea folclorului din zona din care se trage (Barcăul).

La festivalul-concurs de la Târgu Mureș, tânăra interpretă a reușit să impresioneze juriul și publicul spectator, prezent în sală în număr foarte mare. În finalul concursului, Crinei Pop i s-a oferit Marele Premiu și Trofeul Festivalului ”Du-te dor cu Mureșul”. După cum au subliniat și membrii juriului, tânara solistă din Șimleu Silvaniei ”a strălucit” și a reprezentat ”marea surpriză a concursului”. I-au fost apreciate calitățile vocale (timbrul vocal aparte), repertoriul cu cântece în primă audiție din Valea Barcăului, costumul popular, ținuta scenică. Repertoriul prezentat a cuprins doina ”Mândră-i hora trăgănată” și cântecul ritmat ”Am un drăguț sălăjanu”.

Festivalul-Concurs și-a propus săpromoveze tinerii interpreți de folclor, cântecul și portul popular românesc autentic din diferite zone etnofolclorice. Probele de concurs au constat în interpretarea unui cântec doinit, fără acompaniament, și o melodie de joc, ritmată, cu acompaniament, precum și prezentarea costumului popular din zona din care provine interpretul. Cele trei probe au fost obligatorii pentru toți concurenții.

Cu această ocazie mulțumim părinților și profesorilor care o sprijină și îndrumă spre formarea și afirmarea ei în domeniul folclorului, îmbogățind, astfel, zestrea melosului popular românesc.

 

Sursa : www.salajulpursisimplu.ro