La Șimleu Silvaniei: lansare de carte – ISTORIE TRĂITĂ
noiembrie 22, 2018 | Administrator
Motto: „Istoria este trecerea în revistă a amintirilor”. (Marin ȘTEFAN)
În mijlocul frumoasei toamne a anului 2018, în orașul Șimleu Silvaniei a fost lansată cartea „ISTORIE TRĂITĂ”, scrisă de către preotul Gheorghe ȚURCAȘ – vicar foraneu al Silvaniei, cel hirotesit spre a purta EPIGONATUL, în 19 septembrie 2010. Aceasta a apărut cu binecuvântarea P.S. dr. Virgil Bercea – episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, la Editura Surorilor Lauretane Baia Mare, 2018. Redactarea, grafica și îngrijirea ediției aparțin preotului șimleuan Florin Mărincean, iar coperta lui Paul Mărincean – student la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea. Acest eveniment editorial inedit a avut loc, în duminica a 19-a după Rusalii, la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime”, după săvârșirea Sfintei Liturghii, cu „Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor”, susținută de Gheorghe Țurcaș. Prezentarea cărții a fost făcută de către protopopul Nicolae Bodea, care a vorbit pertinent, elogiind și felicitând autorul, fiindcă preotul Țurcaș a avut o mare contribuție la construcția acestei biserici, un sanctuar important în viața spirituală a șimleuanilor și nu numai. În plus, Gheorghe Țurcaș a fost lăudat și felicitat de către cei 140 de enoriași, care au primit cartea, chiar din mâinile autorului, în mod gratuit!
Gheorghe Țurcaș (născut la 3 martie 1940, în comuna Horoatu Crasnei, Sălaj), absolvent licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, este un cetățean cu faimă, o personalitate de seamă în lumea spirituală a urbei de la poalele Măgurii Șimleului, care și-a îndeplinit și își îndeplinește, încă, această misiune creștinească cu deplin devotament și înaltă integritate morală. Preot cu vocație, înțelegător al rostului său în biserică, cu mintea bună și cugetul curat, Ghiță Țurcaș (cum îi spun prietenii), poartă cititorii prin „labirintul” istoric al vieții lui, în cele 350 de pagini ale cărții sale, chiar dacă, din „start”, spune: „Dedic această carte celor cinci nepoți ai mei, spre aducere aminte”, adică (spun eu): George Cătălin, Adrian Dan, Maria, Ana și Luca.
După un edificator „CUVÂNT ÎNAINTE” al lui Virgil Bercea și motivarea scrierii acestui volum în „CUVÂNTUL AUTORULUI”, cartea prezintă, cronologic, o serie de fapte și de date autentice, care reliefează viața și activitatea lui Gheorghe Țurcaș.
Astfel, în primele capitole ale cărții, autorul prezintă, pe cât de succint, pe atât de atractiv și de convingător: Șimleul greco-catolic, copilăria, anii de școală, primii ani de muncă și colectivizarea agriculturii. Sunt amintite activități despre Vicariatul Foraneu al Silvaniei (în septembrie 2010 a împlinit 200 de ani de existență), întâmplări adevărate petrecute în copilăria sa, modelele sistemului de învățământ din acea perioadă și profilul funcțiilor pe care le-a avut, până când a absolvit facultatea: tehnician agronom, profesor suplinitor, militar și director de cămin cultural. La „colectivizarea agriculturii” se referă la comuna sa natală (cu o „gospodărie agricolă colectivă” între primele șapte înființate în România!), aratând și metodele de „convingere”, folosite de „lămuritorii” guvernanți comuniști pentru constituirea acestora. În plus, evidențiază elogios „calea” și, apoi, căsătoria sa cu Florica (născută Fodoca) – profesoară de limba și literatura română (acum, pensionară). Spre fericirea lor, în 6 aprilie 2017, joia dinaintea Praznicului Floriilor (!), și-au sărbătorit „Nunta de Aur”, într-un cadru festiv, alături de alte 23 de cupluri familiale șimleuane.
Urmează capitolele despre: studiile teologice și începuturile pastorației, începutul calvarului Bisericii Greco-Catolice, viața pusă în slujba bisericii și începutul eliberării Bisericii Greco-Catolice. Ghiță Țurcaș arată cum a „ajuns” la Facultatea de Teologie de la Sibiu – curs de zi (după ce a abandonat Facultatea de Științe Naturale din Baia Mare?!), vorbind de consimțământul soției sale, în seama căreia rămânea creșterea celor doi copii : Septimiu Cătălin ( trei ani) și Simona Florica (un an), precum și de anii studenției, când (în anul I) era coleg cu fratele său, Florian (anul III), mai mic cu nouă ani!! Sunt prezentate efectele nefaste ale Decretului 358/1 decembrie 1948, prin care Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii, pierzându-și orice fel de proprietate, iar ierarhii acesteia au ajuns în pușcării, unde mulți dintre ei au murit. Autorul volumului se referă, cu detalii punctuale, la activitățile desfășurate, ca preot-paroh, în: localitatea Supuru de Sus (județul Satu Mare), satul Bădăcin (comuna Pericei, Sălaj) și orașul Șimleu Silvaniei, la Parohia Ortodoxă nr.1 (unde a fost încadrat prin concurs); la vrednicii înaintași, demni slujitori ai bisericii; dar și la inerentele „șicane” venite dinspre unii preoți ortodocși, dirijați de securitatea regimului communist. De asemenea, prezintă acțiunile de organizare a Parohiei Greco-Catolice, ca urmare a Legii nr.9/31 decembrie 1989, prin care s-a abrogat Decretul 358 din 1 decembrie 1948. În același timp, reliefează și interesantul„traseu” didactic al soției sale, la școlile din localitățile respective.
În continuare, 38 de pagini sunt „alocate” construirii actualei Biserici Greco-Catolice și acțiunilor de reactivare a parohiilor din Vicariatul Silvaniei. Autorul cărții relatează despre multiplele demersuri făcute pentru primirea terenurilor bisericii (avute înainte de anul 1948) și despre etapele construirii actualei biserici, începând cu sfințirea locului (25 iunie 1995, de către Preasfințitul Vasile Hossu – episcopul greco-catolic al Oradei), până la consacrare. Sfințirea acesteia s-a săvârșit în duminica din 4 iulie 2004, de către Episcopul Virgil Bercea, împreună cu: Nunțiul Apostolic la București, Excelența Sa Jean Claude Perisset, Înaltpreasfințitul George Guțiu – Arhiepiscop de Cluj-Gherla, Preasfințitul Ioan Șișteanul – Episcop de Maramureș, Preasfințitul Alexandru Mesian de la Lugoj și un sobor de aproape 65 de preoți, în prezența celor peste 4.000 de credincioși!! Gheorghe Țurcaș evidențiază faptul că, în paralel cu lucrările de construire a bisericii, a predat și religia greco-catolică, la opțiunea celor 120 de elevi din Școlile Gimnaziale „Silvania” și „Horea”, precum și la cei 30 de elevi din Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”. Apoi, semnatarul acestui volum redă, destul de aprofundat și în mod cucernic, acțiunile pe care le-a desfășurat pentru reactivarea fostelor parohii greco-catolice din Vicariatul Șimleu : Șumal, Valcău de Sus, Drighiu, Plopiș, Sâg, Fizeș, Sici, Bădăcin (acolo a slujit nouă ani, având titlul de „Cetățean de Onoare”), Porț, Marin, Câmpia, Sălăjeni, Bocșa, Hereclean, Gârcei, Bapța, Racova, Meseșenii de Sus și Ip.
În patru pagini ale cărții, se regăsesc cuvintele de mulțumire și recunoștință ale preotului Gheorghe Țurcaș , adresate celor care l-au ajutat în viață, i-au dat curaj și imbold în toate activitățile sale, fără a-și uita marea și frumoasa familie, precum și pe Bunul Dumnezeu, cel care i-a dat sănătate și înțelepciune, călăuzindu-i pașii în minunata viață pământeană!
Partea a doua a cărții (158 de pagini) cuprinde anexele. Sunt etalate fotografii și documente inedite care privesc toate capitolele evidențiate anterior. Adresele, referatele, tabelele nominale, procesele-verbale, articolele din ziare și reviste, chitanțele, tablourile, pozele, diplomele, scrisorile de mulțumire și felicitare, cuvântările și dosarul de urmărire informativă de la securitate (planuri de măsuri, rapoarte, note informative etc) captivează atenția cititorului, făcându-l să înțeleagă „de ce și cum” s-au petrecut faptele istorisite de autor, cu atâta detașare, fără ranchiună, la frumoasa-i vârstă de 78 de primăveri!
Drept argument pentru această prezentare, redau o parte din concludentul „CUVÂNT ÎNAINTE” al lui Virgil Bercea, care spune : „Părintele Gheorghe Țurcaș și-a așternut pe hârtie memoriile, a mărturisit despre aspecte trăite și percepute de Sfinția Sa, expune frânturi din istoria unui timp, a unui neam, a unei Biserici. Rămâne în sarcina fiecărui cititor în parte să descopere aspectele spirituale din spatele evenimentelor, luminile și umbrele, voința lui Dumnezeu și încercările lumii potrivnice acesteia de a zădărnici planul divin”.
Așadar, cartea „ISTORIE TRĂITĂ” este binevenită și merită citită, acum, când suntem în Anul Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Preotul Gheorghe ȚURCAȘ – vicar foraneu al Silvaniei face, deopotrivă, „radiografia” vieții sale și a Bisericii Greco-Catolice, întrucât, ca ctitor și slujitor de seamă al acesteia, a avut și are o contribuție importantă în păstrarea și menținerea identității naționale și spirituale a poporului român.
Cartea poate fi cumpărată (15 lei) de la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” Șimleu Silvaniei.
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei