Recepție Oficială
septembrie 17, 2018 | Administrator
Motto: „Faceți ceea ce puteți, cu ceea ce aveți, acolo unde sunteți”. Theodore ROOSEVELT (1858 -1919), om politic și președinte al Statelor Unite ale Americii (1901-1909)
După două zile de activități frumoase și instructive din cadrul „BÁTHORY FEST” – ediția a III-a , duminică, 16 septembrie 2018, în Sala Mare a Primăriei șimleuane, s-a desfășurat Recepția Oficială a acestui eveniment, în prezența oficialităților: membri ai Primăriei și ai Consiliului Local, în frunte cu ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului, col. Jerzy Jankowski – atașat militar al Ambasadei Poloniei în România, Mihai Furculiță – secretarul Preturii din Rîșcani – CHIȘINĂU (Republica Moldova), Németh Attila – viceprimarul orașului Nyírbátor, conducătorul delegației Ungariei, Bártek Siedlár – reprezentantul delegației Poloniei, membri ai Fundației „Báthory István” Șimleu Silvaniei, invitați, presa locală și județeană.
După salutul de „bun-venit!”, Septimiu Cătălin Țurcaș a vorbit despre caracterul acestei recepții și despre faptul că, în partea a doua, se va acorda titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Șimleu Silvaniei” domnului prof. Balogh Alexandru – veteran de război. În discursul său, primarul orașului a evidențiat ceea ce a însemnat și înseamnă „BÁTHORY FEST”- ediția 2018, pentru urbea de la poalele Măgurii Șimleului și nu numai, atât în plan istoric și geografic, cât și social, cultural și turistic (traducător în limba maghiară, prof. Berek Ștefan). În același context, au avut alocuțiuni pertinente: col. Jerzy Jankowski (traducere din limba engleză, drd. Daniel Stejerean – director al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei – CNIPT) și Németh Attila (traducere în limba română, prof. Berek Ștefan).
Apoi, Septimiu Cătălin Țurcaș a argumentat, elogios și cu bunăvoință, „determinarea ” Comisiei de Educație, Cultură și Sănătate a Consiliului Local Șimleu Silvaniei cu privire la conferirea titlului de „Cetățean de Onoare al orașului Șimleu Silvaniei” domnului prof. Balogh Alexandru.
În această circumstanță, Elena Trif Cocoru – agent de turism la CNIPT Șimleu Silvaniei a citit acest „laudatio”: „ Domnul Balogh Alexandru s-a născut la data de 14 decembrie 1927, în localitatea Pericei, județul Sălaj. A absolvit cursurile Școlii Primare de Stat, după care a început studiile medii la Liceul „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, continuând la Liceul cu limba de predare maghiară. În perioada 1 octombrie 1942 – 1 august 1945 a efectuat serviciul militar, iar în perioada 26 martie 1945 – 1 mai 1945 a luptat pe front. Începând cu data de 2 mai 1945, până în data de 31 iulie 1945, a fost prizonier de război în Austria. După eliberare, în data de 13 august 1945, s-a întors acasă, la Șimleu Silvaniei. În anul 1946 s-a înscris la Facultatea de Drept și Științe Economice din cadrul Universității „ Bolyai ” din Cluj-Napoca, susținând examenul de stat în anul 1950. S-a căsătorit cu Fodor Elena (decedată în anul 2015). Împreună s-au bucurat de cele trei fiice: Maria-Magdalena (decedată în anul 2016), Ilona și Imola. Are șase nepoți și trei strănepoți. Până în anul 1952 a fost profesor la fosta „Școala Tehnică de Administrație Economică”, iar începând cu anul școlar 1952-1953, până în anul 1966, a predat la „Școala Profesională” din Șimleu Silvaniei. În anul 1966 a fost transferat la Liceul Agricol, unde a predat disciplina de profil economic, până în anul 1988, când s-a pensionat. În cursul activității la catedră, a elaborat: Monografia social-economică – localitatea Ciucea, județul Cluj; Metodica predării statisticii teoretice; Metodica predării disciplinei „Organizarea întreprinderilor agricole”. A fost membru fondator și primul președinte al Fundației „Báthory István”. Începând cu anul 1966, până în prezent, este vicepreședintele Subfilialei Veteranilor de Război din zona Șimleu Silvaniei. În cursul anilor a fost distins cu următoarele ordine și medalii: Ordinul „Sárkányfog” gradația de aur; Diploma de Onoare „Szilágysági Magyarok”; Medalia „Ezüstgyopár”, acordată de Asociația Cadrelor Didactice Maghiare din România. În cei mai grei ani de dictatură a fost marginalizat, evacuat abuziv din locuința sa, care, ulterior, a fost naționalizată. Cu toate acestea, s-a bucurat de o apreciere pozitivă din partea superiorilor săi direcți, de respect și stimă din partea colegilor și elevilor”.
A urmat oficierea conferirii titlului de „Cetățean de Onoare al orașului Șimleu Silvaniei”. Sub privirile întregii asistențe și emoția evidentă a domnului prof. Balogh Alexandru (!), Septimiu Cătălin Țurcaș a citit conținutul Diplomei („pentru merite deosebite obținute de-a lungul timpului și pentru contribuția și meritul de care a dat dovadă, apărându-și cu devotament și dăruire țara. Toate acestea îi înnobilează ființa umană și îi conferă înmânarea binemeritatului titlu”.), înmânând-o, protocolar, prof. Balogh Alexandru, alături de nelipsita felicitare și strângerea de mâini, în aplauzele tuturor! În același cadru, Rodica Tala – președinte al Comisiei de Educație, Cultură și Sănătate” a oferit medalia „Cetățean de Onoare al orașului Șimleu Silvaniei”( personalizată), iar Dan Pop Silvășan – consilier, „cheia orașului Șimleu Silvaniei”.
Despre prof. Balogh Alexandru – veteran de război și activitatea sa, au vorbit, pe cât de frumos, pe atât de convingător: ing. Balogh Imola – fiica domniei sale și prof. Berek Ștefan – fost viceprimar al orașului Șimleu Silvaniei (ambii, atât în limba română, cât și în limba maghiară).
Cu prilejul acestui frumos eveniment, cei prezenți au „închinat” câte un pahar cu șampanie, cu felicitările de rigoare și s-au făcut „poze de grup”.
Apoi, activitățile au continuat cu o slujbă religioasă la Biserica Romano-Catolică și cu depunerea de coroane de flori și jerbe la Bustul lui Stephánus Báthory, într-o atmosferă sărbătorească.
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei