Inaugurarea expoziției Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

septembrie 13, 2018 | Administrator

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a fost inaugurat, în orașul Șimleu Silvaniei, în 11 septembrie 2005, în clădirea sinagogii. Acest lucru s-a datorat domnilor Adam Wapniak – arhitect american din New York și dr. Alex Hecht – născut în localitatea Nușfalău (Sălaj), cei care au inițiat lucrările de restaurare a sinagogii părăsite, aflată într-o stare avansată de degradare. Cei doi au pus bazale Fundației Moștenirii Arhitecturale Evreiești și, împreună cu Asociația Memorială „Hebraica” din Nușfalău, a fost salvată sinagoga abandonată, care a devenit primul Muzeu al Holocaustului. Scopul principal al muzeului este cel de comemorare a marilor pierderi de vieți omenești și de valori culturale, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel,  muzeul este un adevărat centru educațional, reprezentând o sursă importantă de informație și de istorie, prin mărturiile fotografice și video.

În acest context, la 13 ani de la darea în folosință a muzeului (marți, 11 septembrie 2018), a avut loc inaugurarea expoziției de la etajul acestuia, în prezența multor evrei șimleuani și sălăjeni, orădeni, americani și israelieni, oficialități locale și județene, precum și elevi.

La rugămintea drd. Daniel Stejerean – director al muzeului, festivitatea a început cu binecuvântarea de Havdalah, cu rugăciunea „Ieșirea din sărbătoarea de Anul Nou Evreiesc” (Rosh Hashanah), rostită pe o cupă cu vin (Kiduș). Aceasta a fost efectuată de către Dan Has – președinte al Comunității Evreiești Zalău- Sălaj, împreună cu membrii comunității și cu evreii invitați din America, Israel și Oradea.

Apoi, Daniel Stejerean a vorbit, pe cât de succint, pe atât de elogios despre noua expoziție a muzeului și despre comunitatea evreiască, cea care și-a adus contribuția la dezvoltarea orașului Șimleu Silvaniei. De asemenea, s-a referit la etapele de restaurare a sinagogii,  la inaugurarea muzeului și la ceea ce s-a realizat până acum. Printre altele, a reliefat: Proiectul European „ERASMUS”, sesiunile de formare a profesorilor în domeniul holocaustului, desfășurarea de acțiuni cultural-educative împreună cu Comunitatea Evreilor Zalău-Sălaj și proiectele de înfrățire dintre orașele Șimleu Silvaniei și Petach Tikva-Israel (din anul 2011) și dintre CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei și Liceul „Brener” din Petach Tikva(2012). Domnia sa, mulțumindu-i, l-a felicitat pe „artizanul” acestei expoziții interactive, șimleuanul Kukcsár Ferencz (Feri) – un veritabil designer, aplaudat de întreaga asistență. În plus, a evidențiat prezența la acest eveniment a doamnei Marina Belaustegui Keller din capitala Argentinei, Buenos Aires, al cărei bunic s-a născut în orașul Șimleu Silvaniei.

În continuare, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei a avut un discurs pertinent, amintind de tragediile îndurate de evrei în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, mai ales în lagărul de concentrare și de exterminare de la Auschwitz. A vorbit despre inaugurarea muzeului, în condițiile anului 2005, când era tânăr primar(!) și despre faptul că, acum, acest muzeu este „singurul muzeu al holocaustului, funcțional, din România”. A amintit de implicarea majoră a dr. Alex Hecht, a lui Feri Kulcsár și a întregii echipe, mulțumindu-le și, în același timp, felicitându-i. De asemenea, a vorbit despre prezența doamnei Marina Keller, care, vizitând orașul, se simte șimleuancă! Septimiu Cătălin Țurcaș a scos în evidență înfrățirea dintre orașele Șimleu Silvaniei și Petach Tikva, precum și dintre CN „Simion Bărnuțiu” și Liceul „Brener”, prin care, în urma schimburilor de experiență anuale, s-au legat prietenii adevărate, cu învățăminte multiple și cu mult doritul respect reciproc. În final, a spus:

„Eu vă mulțumesc tuturor pentru ce faceți ca acest edificiu să fie unul viu! Mă bucur de fiecare dată când trec pe aici și văd turiști că vizitează muzeul și sperăm ca într-un viitor nu prea îndepărtat, în momentul în care Șimleul va deveni, cu adevărat, un oraș turistic, pentru că mai avem de lucru până în acel moment, să ne întâlnim și să-i primim ca adevărate gazde, așa cum știu șimleuanii să fie, pe mulți oaspeți dragi ai orașului nostru. Încă o dată vă mulțumesc pentru tot ce-ați făcut și mă înclin, cu mult respect, în fața dumneavoastră!”.

După o proiecție video despre „istoria” comunității evreiești locale, a vorbit dr. Alex Hecht (traducere în limba română, Daniel Stejerean), cel care a mobilizat comunitatea evreiască locală și nu numai, pentru realizarea acestei expoziții. Mulțumind acestei „echipe de vis”, i-a nominalizat pe: Feri Kulcsár, Tomi Vida, Rudi Reinbold, Vida János, Dan Stejerean și Dan Has.

Invitată să vorbească, doamna Marina Belaustegui Keller – producătoare de filme în Buenos Aires, a relatat (traducător din engleză, Daniel Stejerean), pe îndelete și cu mult patos, de ce și cum a ajuns în Șimleu Silvaniei. A fost impresionată de imaginile văzute, realizând că ele fac parte din trecutul său. A aflat, acum trei ani, că bunicul acesteia, dr. Iván von Keller, s-a născut în acest oraș, fapt pe care i l-a confirmat și Septimiu Cătălin Țurcaș, prin corespondență. Iván von Keller a avut un frate, Adalbert Keller (decedat în anul 1990), care era tatăl Ecaterinei Fabian Keller și al lui Vladimir Keller. Anul trecut a aflat de la Ecaterina ce s-a întâmplat cu familia bunicului ei, Iván Keller, și, de-atunci, aproape totul s-a schimbat în viața acesteia, aflând „rădăcinile” familiei sale. Ca atare, a venit în Șimleu Silvaniei pentru a cunoaște locul de baștină al bunicului ei și pentru a face un documentar despre întreaga „poveste”.

Vizitând expoziția de la etajul muzeului, împreună cu ceilalți participanți, am fost puternic impresionat de numărul mare de „postere” tematice, realizate și prezentate/fixate impecabil, însoțite de monitoare video, oarecum după modelul Memorialului Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim (Israel), fapt care dă expoziției un caracter interactiv.

Activitățile s-au încheiat cu rugăciunea de seară, MAARIV sau ARVIT, cu versete din Psalmi și cu binecuvântări rostite de Dan Has, precum și cu nelipsitele fotografii de grup.

 

                                                                                                                Prof. Marin ȘTEFAN,

                                                                                                       Publicist, Șimleu Silvaniei