Ziua SilvanÍEI

iunie 25, 2018 | Administrator

Motto: „Tradiția adevărată e singura merinde sufletească”.

Liviu REBREANU (1885-1944), prozator și dramaturg român

În portul popular românesc, ÍA este o bluză femeiască, ornamentată pe mâneci, piept și la gât, fiind confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Ea reprezintă piesa principală a costumului, fiind un simbol, o atestare istorică a existenței și continuității portului nostru popular, din vremuri îndepărtate și până astăzi. În urmă cu peste cinci ani (17 mai 2013), Institutul Cultural Român din New York a declarat ziua de 24 iunie, „Ziua Universală a Íei”. În aceasă zi este praznicul Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzâienele sau Drăgaica), sărbătoare asociată cultului recoltei, vegetației și fertilității, precum și Soarelui, care, la 21 iunie, se află la apogeu (solstițiul de vară). Potrivit unor legende, Sânzâienele/Drăgaicele sunt zâne bune care, îmbrăcate în cămăși albe și purtând coronițe din flori de sânzâiene, se prind în horă și joacă, transformând aceste flori și diferite buruieni în „plante de leac”, medicinale.

În acest context, Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, Biblioteca Orășenească „Alexandru Șterca-Șuluțiu”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Șimleu Silvaniei și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sălaj Plus, în parteneriat cu: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, familia Maria Borz și Corul „Dealul Țarinei” din Bădăcin, Cercul de Pictură „Silvan-Art” Șimleu Silvaniei și Asociația Profesioniștilor din Centrele de Informare și Promovare Turistică au organizat „Ziua SilvanÍEI” – prima ediție. Ținând cont de vremea neprielnică (ploaie și vânt), activitățile s-au desfășurat în Sala de Sport „Măgura” din Șimleu Silvaniei, vineri, 22 iunie 2018, în prezența multor șimleuani și sălăjeni, precum și a unor oaspeți din afara Sălajului.

 

Festivitatea a început cu intonarera Imnului Național al României. A urmat Imnul Íei „Te iubesc íe românească”, compus de poetul șimleuan George Mureșan, cântat de către Trupa „Teo și prietenii lui” (prof. ing. Teodor Pocola – LT „Ioan Ossian” și elevele Cristina Borz – Școala Gimnazială „Silvania” și Iasmina Lupou – CN „Simion Bărnuțiu”). Apoi, în aplauzele spectatorilor, George Mureșan a citit poezia sa tematică „Pieptul meu l-am făcut scut”.

După urarea de „bun venit!”, Elena Trif Cocoru – agent de turism la CNIPT Șimleu Silvaniei, a vorbit despre această sărbătoare inedită, despre modul de apariție a „Zilei SilvanÍEI”, în multitudinea activităților cultural-istorice și de altă natură, organizate în orașul Șimleu Silvaniei, zicând: „(…) Bluza noastră românească este, astăzi, un simbol național și internațional, care ne reprezintă cu mândrie țara și ne definește pe noi ca popor. (…) Ziua Universală a Íei este un eveniment global, marcat pe cinci continente, în peste 50 de țări și peste 150 de localități. Este unul dintre obiectele care ne reprezintă cu succes în afara granițelor. (…) Purtată de celebrități, ía românească face parte din revoluția culturală. (…) Se spune că íile au o încărcătură energetică datorită motivelor aplicate pe ele. Persoana care poartă ía preia energiile transmise prin culori și prin gândurile pozitive pe care le au persoanele care lucrează la ele. (…) Acest eveniment a fost gândit de către doamnele Paraschiva Pascu și Mihaela Pop de la Biblioteca Orășenească, împreună cu mine, Elena Trif Cocoru, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și cu Laura Chirilă de la ADI Sălaj Plus. (…) Acest lucru n-ar fi fost posibil fără ajutorul doamnei profesoare Maria Borz, care s-a implicat, în totalitate, în organizarea acestui eveniment.(…)”.

În continuare, Elena Trif Cocoru a nominalizat organizatorii, partenerii și sponsorii întregii activități, reliefând și contribuția echipelor de voluntari de la CNIPT Șimleu Silvaniei și de la Crucea Roșie Română- filiala Sălaj, mulțumindu-le pentru aportul la buna organizare și desfășurare a acestui eveniment. Printre sponsori s-au aflat: Podgoria „Silvania”, Siciliana (Iulia Cordiș), Cabana „Brădet”, Restaurantul „ Viața Nouă” și familiile: Valentin Vălcăuan (Bădăcin), Viorel Buboi, Aron Rus și Vereș (toate trei din Șimleu Silvaniei). În plus, au fost evidențiate locurile de prezentare și degustare a unor produse tradiționale românești, cu o remarcă pentru „Doamnele de la Bădăcin” (Corul „Dealul Țarinei”), referitoare la vestitele plăcinte de Bădăcin! Ca atare, cei prezenți au apreciat cum se cuvine calitatea produselor, etalate „din plin” de către fiecare sponsor!

Învitat să vorbească, în aplauzele asistenței, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei a spus: „Mulțumesc, Elena! Sărut mâna doamnelor, domnișoarelor! Bună ziua domnilor! Atunci când mai multe persoane doresc să facă ceva frumos, fiind de data asta expirată pe data de 24 iunie, ziua íei naționale, și dacă își doresc cu adevărat, se pare că și reușesc. Vreau să vă mulțumesc pentru că acum, aici, eu și nu numai eu, cred că mulți șimleuani, în afară de sentimentul acesta de bucurie pe care-l avem, avem și un sentiment de mândrie. Vreau să vă mulțumesc tuturor acelora care v-ați implicat și ați făcut ca acest eveniment să se întâmple, chiar dacă timpul n-a ținut cu noi. Sper să nu uit pe cineva, vă iau de la stânga la dreapta: mulțumesc, în primul rând, Familiei Borz, care a fost cea mai importantă în crearea și dezvoltarea acestui eveniment, pentru că a fost cea care a legat pe toți pe care îi vedeți aici, și mă bucur că se întâmplă ce se întâmplă astăzi; Grupului de la Bădăcin; producătorilor locali, care sunt aici; Grupului Silvan-Art; Grupului de Voluntari; tuturor acelora care au ales, astăzi, să fie aici. Eu vă mulțumesc din suflet, și iată că această mândrie de a fi român se poate exprima, astăzi, în orașul nostru. Vă felicit pe toți aceia care ați ales să veniți îmbrăcați în straie populare sau în ía noastră strămoșească! Mulțumesc și mult succes tuturor!”.

Programul cultural-artistic a debutat cu Trupa „Teo și prietenii”, care, în trei apariții, a cântat: Mociriță cu trifoi; Rău mă dor ochii, mă dor; Bade, pălărie nouă; Hei, tramvai; Amintire cu haiduci; Jurăm pentru Ardeal; Cântec de țară. Spre final, Imnul lui Iuliu Maniu a fost cântat de Teodor Pocola, Cristina Borz și Ioana Gale – reporter la „Sălăjeanul TV”, laolaltă cu cei de la Bădăcin, dar și cu alții, care știau acest imn, după poezia bădăcinanului Ioan Pop (zis „Poetu”), scrisă în anul 1986. A urmat eleva Giulia Cavaler (clasa a V-a C, Școala Gimnazială „Silvania”, pregătită de cantautorul Ilie-Uță Oros), care, în două rânduri, a interpretat cântecele: Cât trăim pe acest pământ; Te salut, generație în blugi!; Și totuși există iubire; Ci sarà (al italienilor Al Bano și Romina Power). Apoi, Corul „Dealul Țarinii” din Bădăcin, în trei prezențe, a interpretat melodiile: Rău îi pare codrului; Râtule cu iarba rară; Când vii bade-n șezătoare; Mergând seara pe uliță; Zis-o mama către mine, cu recitarea poeziei „Țara mea și mândra mea” (a maestrului Dumitru Fărcaș – renumit taragotist) de către Patriță Mureșan, sub coordonarea profesoarei Maria Borz. Grupul Sânzâienelor (Luisa Șamșodan, Daria Țîrlea și Adelina Vedinaș – eleve la CN „Silvania” din Zalău) a dansat și a cântat un „dans de sânzâiene”. Elevul Bogdan Perșe (LT „Ioan Ossian”) a interpretat melodiile: În umbra marelui URSS și Cântec șoptit, iar împrună cu Teodor Pocola: Cântece de oameni, Vinovații fără vină și Mare e lumea. În continuare, Oana Silvana Pocola (din comuna Vârșolț, studentă la Cluj-Napoca) a interpretat, din repertoriul său, melodiile: Am venit să cânt cu drag, Te duci Ioane în sat la mândre și Badea-l meu floare de dor. În același timp, o parte dintre cei prezenți, iubitori ai cântecului și dansului popular românesc, s-au „prins” într-o veritabilă horă românească! De asemenea, în program, au evoluat și frații Silaghi, Paul și Alex (elevi la CN „Simion Bărnuțiu”), interpretând cântecele: Polcă și Pe picior. Toți interpreții s-au bucurat de atenția „privitorilor”, fiind aplaudați cu generozitate. Întreaga sonorizare a fost asigurată de Romeo Oltean – de la Primăria șimleuană.

De remarcat că, a fost amenajată o expoziție de pictură cu tablouri diverse ale elevilor de la Cercul „Silvan-Art” și alta cu diferite modele de íi și de costume populare românești, ambele atrăgând numeroși participanți. De asemenea, au fost organizate două „șezători”, urmărite cu un vădit interes de asistență: una a cursantelor de la clasa de cusut-țesut a Școlii Populare de Arte și Meserii din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și alta a Grupului de la Bădăcin, realizându-se cusături tradiționale românești. În plus, Florica Pop – manager al Bibliotecii Sălăjene „Ioniță Scipione Bădescu” din Zalău a oferit, unor participanți, insigna omagială „100 ROMÂNIA , 1918-2018. Sărbătorim împreună”, iar organizatorii au înmânat protagoniștilor câte un „POPTIRUȘ die MULȚĂMIRE” (prin țidula aiasta-i forte mulțămim Nanei/Baciului… că s-o strofocat și la Șimleu Silvaniei, Ziua SilvanÍEI-100 ROMÂNIA s-o înființat. Și la anu ce-o să vie, ne-om videa cu bucurie).

La final, drd. Daniel Stejerean – director al CNIPT Șimleu Silvaniei mi-a declarat: „Ziua SilvanÍEI din Șimleu Silvaniei, aflată la prima ediție, este un eveniment de promovare a valorilor identitare românești, cum este ía noastră mândră. În anul Centenarului Marii Uniri, astfel de evenimente ne fac mai uniți și etalează acest spirit minunat al românului frumos”.

Prof. Marin ȘTEFAN,

Publicist, Șimleu Silvaniei