Ziua Eroilor, sărbătorită cu măreție!
mai 18, 2018 | Administrator
Motto: „Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești!”.
Nicolae IORGA (1871-1940), istoric, scriitor, publicist și academician român
De aproape un secol (din anul 1920), cu prilejul Praznicului Înălțării Domnului (Ispasul, la 40 de zile după Paște), românii sărbătoresc și Ziua Eroilor, aducând un cuvios omagiu tuturor eroilor români căzuți, de-a lungul timpurilor, pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea țării și dreptate, pentru întregirea neamului și libertate. Totuși, România este prima țară care-i comemorează, în aceeași zi, pe eroii români și pe cei străini!
În acest context, joi, 17 mai 2018, Garnizoana Șimleu Silvaniei, Primăria și Consiliul Local au organizat activități adecvate pentru sărbătorirea Zilei Eroilor. Din nou, festivitățile au început înaintea prânzului, la Cimitirul Eroilor, unde se află mormântul sergentului Emil Barbu (1920-1944), din satul Ludișor, comuna Voila (județul Brașov, aproape de Făgăraș), decedat lângă orașul Șimleu Silvaniei, în timpul luptelor cu trupe hitleriste, în cel de-al Doilea Război Mondial. Remarc noua configurație a acestui mormânt (!), datorită implicării „materiale și spirituale” a Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Garnizoana orașului. Tot acolo sunt și 10 morminte ale unor soldați germani, căzuți în bătălia din zona șimleuană, în perioada 5 septembrie – 16 octombrie 1944, câd armata lor se retrăgea spre Carei. În prezența ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei, a col. Vasile Iftimi – comandantul Garnizoanei șimleuane și a unor cadre militare, a avut loc un ceremonial de pomenire și de cinstire a acestora, cu Gardă de Onoare, serviciu religios (preot militar Ioan Crâșmar – Biserica Garnizoanei, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință) și cu depuneri de coroane de flori.
Activitățile au continuat în jurul Sfintei Troițe din fața Bisericii Ortodoxe nr.1, unde, în dangătul clopotelor, se încheia Sfânta Liturghie oficiată întru sărbătorirea Înălțării Domnului. În fața asistenței (printre care mulți copii, elevi și tineri), pe fondul muzical al „Marșului de întâmpinare”, Garda de Onoare a dat onorul domnilor Septimiu Cătălin Țurcaș și Vasile Iftimi, care au salutat Drapelul de Luptă și au trecut în revistă Garda de Onoare. După intonarea Imnului de Stat al României, plt. Maria-Claudia Ungureanu, coordonatoarea întregii activități, a avut o alocuțiune, spunând:
„(…) Națiunea română, plămădită prin truda și jertfa celor mai demni fii ai săi, a asociat de-a lungul veacurilor, ca prinos de recunoștință față de aceștia, sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului cu Ziua Eroilor. (…) Suntem astăzi, aici, să aprindem lumânări de veghe, să depunem florile recunoștinței la mormintele și monumentele eroilor care și-au dat viața pe pământul patriei noastre, și să nu uităm de cuvintele născute pe câmpul de luptă: Pe aici nu se trece! (…)”.
Apoi, s-a desfășurat un Te Deum al unui sobor de preoți ai Bisericilor Ortodoxe și Greco-Catolice, cu săvârșirea parastasului de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă.
Invitat la microfon, Septimiu Cătălin Țurcaș, în discursul său, a spus:
„ Onorată asistență, astăzi, noi creștinii, sărbătorim Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos. Și nu cred că era o zi mai potrivită în calendar pentru a fi declarată ca Zi a Eroilor, pentru că așa cum Iisus Hristos, prin jertfa supremă și prin Înălțarea la Cer, a pornit această credință a tuturor oamenilor, a tuturor credincioșilor, sufletele eroilor neamului, prin jertfa lor supremă pentru libertatea și integritatea țării, s-au înălțat la Ceruri. Și este momentul în care ar trebui să ne aplecăm, cu respect, în fața tuturor eroilor neamului nostru. Evident că noi, civilii, în viața de zi cu zi, avem fiecare dintre noi eroii noștri, care sunt părinții noștri, sunt profesorii noștri, sunt oamenii de la care, în viața noastră, am avut ceva de învățat. Și este momentul ca, în această zi importantă, să ne amintim și să spunem o rugăciune pentru cei care au plecat, să ne aplecăm cu respect în fața acelora care trăiesc și care ne-au ajutat în formarea noastră profesională, ca oameni. Anul 2018 este un an foarte important pentru națiunea română. Este anul în care împlinim100 de ani de la crearea statului național unitar român, în granițele aproape normale. Spun aproape normale, pentru că, încă, România Mare, astăzi, nu este așa cum ne-am dorit mulți dintre noi. Ne-am propus în acest an să marcăm așa cum se cuvine această mare sărbătoare. Și este momentul în care aș vrea să mulțumesc, cu această ocazie, reprezentanților armatei din orașul nostru, tuturor celor care s-au implicat, începând cu preotul militar, care și-a exprimat dorința normală, ca eroul înmormântat în cimitirul din Șimleu, care a murit în 1944, Emil Barbu se numnește, să aibă un loc de veci așa cum se cuvine, și lucrul acesta s-a întâmplat în zilele trecute. Pentru prima dată ne-am bucurat, în urmă cu o oră și jumătate, că locul lui de veci este respectat de comunitatea noastră. Vă mulțumesc foarte mult pentru acest lucru! Fie ca în această zi să ne aplecăm fiecare și să ne rugăm pentru eroii care au căzut, și să ne bucurăm, fiecare dintre noi, alături de eroii noștri de zi cu zi!”.
În timpul intonării Imnului Eroilor (sonorizare asigurată de Romeo Oltean, de la Primăria șimleuană), au depus coroane de flori reprezentanți ai: Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei; Ministerului Apărării Naționale, prin oficiali ai unităților militare din Garnizoana șimleuană; Veteranilor de război, Cadrelor militare în rezervă și în retragere și Asociația Națională Cultul Eroilor (filiale șimleuane); Bisericilor Ortodoxe și Greco-Catolice; Colegiului Național „Simion Bărnuțiu”, Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” și Liceului Tehnologic „Ioan Ossian”; Școlilor gimnaziale; Partidului Social Democrat; Partidului Național Liberal; Uniunii Democrate a Maghiarilor din România; Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (filiale locale ale acestora); SC „SIMEX” SA Șimleu Silvaniei.
A urmat un program cultural-artistic al unui grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Horea”, sub conducerea profesorului octogenar Traian Albu (!) și acompaniamentul orchestral al cantautorului Petre Gliguța (Centrul Cultural Șimleu Silvaniei), cu poezii (Ziua Eroilor, Viața noastră, Veteranii, Eroii și Pe lespedea eroilor) și cântece (Biruitorii, Moartea vitează, Cântecul lui Ștefan, Sunt copil de Românie și Colind la Înălțarea Domnului), bucurându-se de aprecierile celor prezenți.
Ca de obicei, festivitatea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, sub comanda căpitanului Andrei Bala. Prin fața asistenței (în preajma Parcului Central al orașului, str. 1 Decembrie 1918) au trecut militari ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”, mare unitate din cadrul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, având în față Drapelul de Luptă al Regimentului 316 Asigurare Date „ Guruslău”. Aceștia au fost întâmpinați cu aplauze și cu flori aruncate asupra lor de mai multe persoane, printre care și copii.
În veci pomenirea Eroilor României!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei