IN HONOREM SANCTAE TRINITATIS

noiembrie 14, 2010 | Administrator

272Dacă urbea de sub dealul Măgurii Şimleului este un exemplu de o mică cetate de cultură, de civilizaţie şi mod tolerant, fratinic, în care etniile pe care Domnul le-a creat şi aşezat pe pământ , ştiu şi îşi duc viaţa de secole împreună, s-a dovedit, dacă mai era cazul, duminică, 14 noiembrie 2010. Acum, când toţi încearcă să creeze disconfort etnic, cultural, sau pe te miri ce considerente, mica comunitate s-a adunat în jurul Primarului, a unor oameni de bine, de credinţă , cultură şi ataşament faţă de valorile perene ale cetăţii şi au sărbătorit cu mic, cu mare sfinţirea statuii Sfânta Treime din modernizatul parc central al oraşului.

O iniţiativă demnă de tot respectul cetăţenilor oraşului, a avut-o domnul profesor Erdelyi Ianos, cel care a propus, iniţiat şi ajutat de primarul oraşului, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, au demarat lucrările de recondiţionare a unui monument istoric, emblematic pentru oraş, Statuia Sfintei Treimi, aşa cum era cunoscută în colectivitatea şimleuană, vechiul şi în acelaşi timp enigmaticul obelisc din centrul oraşului pe care stă gravat: “IN HONOREM SANCTAE TRINITATIS ERECTA EST A.D.MDCCLXXII”.
4Duminică, 14 noiembrie, a.c. Parcul Mare a fost neîncăpător. Beneficiind şi de o zi de excepţie, o “vară târzie” cu soare cald, aidoma sufletului participanţilor, refăcut, recondiţionat, după 238 de ani, monumentul, ridicat în anul de graţie al Domnului 1772 a încântat din nou populaţia şimleuană. Istoria, cu documentele de rigoare, scrise şi orale sau anonime, confirmă faptul că în jurul anului 1770, zona aceasta şi împrejurimile, au fost bântuite de o boală cruntă numită ciumă, care a decimat populaţia fără a face deosebire între copil sau adult, tânăr sau bătrân. Singura aşezare care nu a înregistrat nici o victimă a acestei crunte şi neiertătoare boli, a fost Şimleul. Oameni cu frică de Dumnezeu, credincioşi, precum sunt şi astăzi, cei de la poalele Măgurii, au considerat acest lucru ca o aripă protectoare întinsă de Domnul peste colectivitate şi ca atare, au decis să glorifice în semn de recunoştinţă veşnică graţia Domnului şi grija pentru şimleuani.

Aşa s-a născut monumentul care mobilează atât de elegant, demn şi în acelaşi timp conferind oraşului o identitate şi unicitate deosebită, cunoscută sub denumirea de “SFĂNTA TREIME”.

3La iniţiativa şi la chemarea domnului primar, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, de a sfinţi şi în acelaşi timp a mulţumi bunului Dumnezeu pentru faptul că, existăm , am fost şi suntem feriţi de calamităţi, s-a organizat festivitatea de sfinţire a monumentului refăcut şi recondiţionat.
Spre marea satisfacţie a participanţilor, parcul central a fost , poate pentru prima data neîncăpător. Au răspunse prezent şi au adus omagiul lor, în specificul cultului religios pe care îl reprezentau biserica romano-catolică, biserica ortodoxă, biserica greco-catolică, biserica reformată şi biserica baptistă. Cuvinte din suflet, cuvinte din inimă, pentru toată suflarea şimleuană, rostite în limba română şi maghiară. De remarcat participarea Excelenţei Sale, Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Domnul, Szilagyi Matyas, care a transmis un emoţionant şi în acelaşi timp documentat salut celor prezenţi.
Mulţumind participanţilor, reprezentanţilor cultelor, primul edil al oraşului, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, a subliniat ideea ca Şimleul a fost, este şi va fi oraşul în care toate etniile şi-au găsit loc şi casă, că aici există o efervescentă viaţă spirituală, că fiecare etnie îşi trăieşte viaţa, cultura şi îşi duce mai departe datinile şi tradiţiile.

“Dumnezeu să binecuvânteze Şimleul şi pe trudnicii săi locuitori” a încheiat primarul oraşului.