Festivalul folk-rock „TÂNĂR ȘI LIBER” – Ediția I
mai 1, 2018 | Administrator
Motto: „ Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine ”.
Abraham LINCOLN (1809-1865), om politic, luptător pentru abolirea sclaviei negrilor și președinte al Statelor Unite ale Americii (1861-1865)
Suntem în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ne apropiem de jumătatea lui 2018 și constat că instituțiile cu atribuții în domeniul cultural-istoric, și nu numai ele, se implică în mod serios în organizarea și desfășurarea de activități întru sărbătorirea, cum se cuvine, a acestui important eveniment din istoria României. Rolul de informare și de formare a cetățenilor, cu precădere a tinerilor, de îmbogățire a cunoștințelor și de „terapeutică” a spiritului acestora, completându-le și îmbogățindu-le viața sufletească, este din ce în ce mai pregnant.
În acest context, vineri, 27 aprilie 2018, la Casa Orășenească de Cultură din Șimleu Silvaniei s-a desfășurat prima ediție a Festivalului folk-rock „TÂNĂR ȘI LIBER”. Acest inedit eveniment cultural-artistic a fost organizat de Primăria orașului Șimleu Silvaniei în parteneriat cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) din Șimleu Silvaniei, întregind activitățile dedicate Marii Uniri. Scopul principal al acestui festival este cel de promovare a elevilor și tinerilor șimleuani, fete și băieți, cu aptitudini muzicale deosebite, mai cu seamă spre folk și rock. Este vorba de cei pregătiți (voce și chitară), de-a lungul timpului, de cantautorii Ilie-Uță Oros și Petru Gliguța.
Timp de peste două ore, publicul spectator, printre care mulți elevi și tineri (Nota Bene!), a fost entuziasmat de melodiile cântate de cei 21 de artiști șimleuani. Aceștia au reactualizat multe piese muzicale cu mesaje patriotice și de pace, de solidaritate și de iubire, de tinerețe și de libertate, fiind ovaționați îndelung de întreaga asistență. Faptul, în sine, a constituit o adevărată lecție educativă, una de mare ținută artistică, cu un înalt și mobilizator grad de patriotism românesc.
Deschiderea festivalului a fost una surprinzătoare, direct cu interpretarea cântecului „România” de către Gabriel Mirghiș, acompaniat de Ilie-Uță Oros. Apoi, întregul spectacol a fost coordonat de Alexia Hosu și Alin Balteș, elevi ai Colegiului Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei. Prima trupă prezentată a fost formată din Ștefania Pătălău (voce), Marcus Tamaș și Alex Panc (ambii la chitară). Au urmat: Iasmina Lupou și Petruț Sălăjean; Daria Torkos; Iulia Bob; Balogh Raul; Julia Cavaler; Gabriel Mirghiș. Fiecare a interpretat două cântece, cu acompaniament propriu și al lui Ilie-Uță Oros. Printre melodii s-au aflat: Roza vânturilor; Liberi; Amintire cu haiduci; Dragoste pentru părinți; Te salut, generație în blugi!; Cât trăim pe acest Pământ; Clopotul reîntregirii; Fii tu, România!
În partea a doua, cu acompaniament propriu și cel al lui Petru Gliguța, au evoluat: Carla Ruțaș și Andreea Budai (Trupa „AKA”); Daria Pop și Eduard Man (Trupa „Lords of The Strings”), cântând câte două melodii, fiecare. Trupa „AKA” a impresionat asistența cu: Fata din vis și Ploaia care va veni. Au urmat: Andreea Rus, Ioana Gale, Larisa Dănilă, Octavia Trif, Diana Moisi, Rareș Oltean și Tudor Dragoș, cântând și încântând spectatorii cu melodiile: Imnul lui Iuliu Maniu; Țara lui leru-i ler; Marșul Ardealului; Țara de unde vin călător; Să ne iubim; Tu, Ardeal!; Avram Iancu; Cântec pentru libertate; Toți; Tânăr și liber; Fie să renască!
În final, alături de toții interpreții, în aplauzele spectatorilor, au urcat pe scenă membrii staff-ului tehnic: Camelia Crișan, Miruna Mureșan, Cătălina Ilea, Marius Vidrean, Alexandru Radu și Marius Oprea. Acestora li s-au alăturat ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei și drd. Daniel Stejerean – directorul CNIPT Șimleu Silvaniei. În alocuțiunea sa, Septimiu Cătălin Țurcaș a spus:
„ (…) Ceea ce ne-ați prezentat voi astăzi este mult, mult peste așteptările noastre. Vă mulțumim din suflet! Odată începute lucrurile sunt extrem de importante, de Anul Centenarului, de unitate. (…) Ceea ce ați arătat voi, aici, înseamnă, cu adevărat, unitate. Este cel mai important spectacol pe care eu, de când sunt primar, de 14 ani, l-am văzut organizat de tineri și vă mărturisesc că sunt foarte, foarte mândru de voi că ați făcut acest lucru. Să știți că dacă era Cenaclul Flacăra avea probleme, pentru că foarte mulți dintre voi trebuia să mergeți acolo. V-ați angajat la ce v-am spus, că e prima ediție. Să nu uitați că întotdeauna când porniți pe un drum trebuie să-l continuați, și voi fi foarte bucuros să fiu prezent și la anul, la a doua ediție. Vă felicit din tot sufletul și vă iubesc! (…)”.
Așadar, folk-ul și rock-ul șimleuan au pornit, din nou, pe drumul cel bun. Da, pentru că în urmă cu destui ani cei doi cantautori, Petru Gliguța și Ilie-Uță Oros, foarte buni orchestratori și instrumentiști, au pregătit și alte talente autentice șimleuane, printre care: Ana Maria Georgescu (cucerirea Marelui Trofeu al Festivalului de Muzică Ușoară „Mamaia 2001”), Alexandra Melania Oros (la TVR1, emisiunea compozitorului Horia Moculescu „Atenție, se cântă!” – 2002), Paula Tărău (locul II, la Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Voci Tinere”, Caracal – 2006) și Delia Ivan (locul II, la Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Voci Tinere”, Caracal – 2009). Calitățile vocale și interpretative, precum și prezența scenică, în acompaniament propriu la chitară sau susținut de altcineva, sunt argumente solide pentru ca elevii și tinerii șimleuani să urce, în viitorul apropiat, pe treptele podiumurilor de premiere ale diferitelor festivaluri și concursuri de muzică folk și rock.
De menționat că, acest spectacol va fi reluat cu prilejul sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie 2018.
TUTUROR, succes deplin!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei