Comemorare şi înfrăţire de Ziua Holocaustului la Şimleu Silvaniei
ianuarie 31, 2011 | Administrator
Nu întâmplător se spune că oraşele mici au destine mari. Iată că la nici un an, oraşul de sub Măgura Şimleului a beneficiat de o vizită la nivel înalt, Excelenţa sa, domnul, DAN-BEN ELIEZR, Ambasador al statului Israel la Bucureşti, a fost pentru trei zile oaspetele oraşului. Vizita a fost prilejuită de transpunerea în fapte a unui proiect de înfrăţire a Şimleului cu un oraş din Israel. Delegaţia oraşului Petach Tikva, condusă de Domnul ŞAALOM KOTLER – Preşedintele Consiliului Local al oraşului Petach Tikva, care a venit în locul domnului ITZAK OHAYON – primarul oraşului care nu a putut face deplasarea din motive de sănătate, a cuprins alături de Domnul rabin ZVIKA KFIR, cel care a facut legătura cu Şimleul, consileri şi supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste.
În preambulul semnării acordului de înfrăţire, colaborare şi cooperare, oraşul a fost gazda unui simpozion si a unei mese rotunde prilejuite de Comemorarea Zilei Interanţionale a Holocausului.
În prezenţa unei numeroase asistenţe, după alaiul de bun venit adresat de către primarul oraşului, domnul ing. SEPTIMIU CĂTĂLIN ŢURCAŞ, domnul prof. DUMITRU CORBEANU, directorul Centrului Cultural Şimleu Silvaniei, a fost moderatorul unui simpozion legat de Ziua Internaţională a Holocaustului unde au avut intervenţii deosebit de emoţionante, pertinente şi documentate: Excelenţa sa, Domnul ambasador, Domnul ŞAALOM KOTLER, rabinul ZVIKA KFIR, domnul AUREL VAINER – Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, – domnul ISRAEL SABAG – Directorul J.O.I.N.T România, D-nul ALEX HECHT – Fondatorul Muzeului Holocaustului, domnul Deputat NICOLAE LUCIAN BODE, – domnul ALEXANDRU VEGH – Prefectul judeţului Sălaj, Domnul TIBERIU MARC – Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Doamna ing. DOINA COCIŞ – Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Prof. Univ. Dr. Doc. IOAN PUŞCAŞ, domnul ANDREI SAIDLER, Directorul Centrului Comunitar Oradea şi Domnul NICOLAE DECSEI, Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare. Cu această ocazie, în semn de apreciere a activităţii depuse şi pentru implicarea în organizarea de activităţi de cercetare şi cunoaştere a problematicii Holocaustului, domnii ing. SEPTIMIU CĂTĂLIN ŢURCAŞ, Dr. Doc. IOAN PUŞCAŞ şi prof. DUMITRU CORBEANU au fost distinşi cu MEDALIA DE ONOARE “IUBITOR DE PACE ŞI IUBITOR DE OAMENI”.
În partea a doua a manifestărilor, moderată de domnul DANIEL STEJERAN – Directorul Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei, şi unul dintre iniţiatorii activităţii, au vorbit supravieţuitori ai holocaustului, artista plastică druză, BOTHANIA HALABI, cercetătorul TIBERIU VIDA din Cluj-Napoca, domnul CRISTIAN CONTRAŞ – Secretar al Asociaţiei de Prietenie România-Israel Filiala Sălaj, domnul consilier IANOS VIDA şi alti cercetători şi invitaţi din ţară. A fost vizitat Muzeul Holocaustului unde s-a ţinut un Kaddish în memoria celor peste 6 milioane de victime ale furiei oarbe a fascismului şi s-a vizitat locaţia unde a fiinţat lagărul de la Cehei.
În şedinţa Consiliului Local de vineri, în prezenţa unei numeroase asistenţe, s-a semnat protocolul de înfrăţire dintre cele două oraşe, care va pune bazele unei lungi şi fructuoase colaborări reciproc avantajoase dintre cele două oraşe, după care delegaţia oaspete a vizitat Muzeul de Artă din Zalău şi Grădina Botanică din Jibou. În programul vizitei delegaţiei oraşului Petach Tikva au mai figurat o excursie de documentare în Maramureş cu care ocazie s-a vizitat Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul Elie Wieser şi Muzeul Memorial de la Sighetul Marmaţiei, pârtia de ski de la Cavnic, Cimitirul vesel de la Săpânţa şi splendida zonă turistică a Maramureşului. Au fost organizate vizite la intreprinderi din oraş, Simex, Stoher, în scopul cunoaşterii câtorva activităţi economice ale comunităţii şimleuane, precum şi spectacole folclorice.
Delegaţia a părăsit oraşul, nu înainte de a-şi exprima în nenumărate rânduri bucuria de a cunoaşte oraşul, renumita ospitalitate românească, minunatele gazde şimleuane care le-au oferit clipe minunate în cadrul şederii în oraşul de la poalele Măgurii, reînnoind invitaţia ca o delegaţie şimleuană să viziteze oraşul din Israel, nou înfrăţit cu urbea noastră.
Felicitări organizatorilor, Primăria şi Consiliul Local al oraşului şi Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei, tuturor celor care şi-au adus aportul la reuşita acestei acţiuni cu largi şi pe termen lung implicaţii în viaţa economică, socială şi cultural-sportivă a colectivităţii şimleuane. Iată că acolo unde există preocupare, interes şi seriozitate se pot face lucruri mari care vizează binele, progresul şi prosperitatea semenilor.