Cea de a XIX – a ediţie a Zilelor Bathory
septembrie 25, 2011 | Administrator
Ca în fiecare an sfârşitul lui septembrie aduce în oraşul de la poalele Măgurii zile de sărbătoare pentru întreaga comunitate. Înfiinţată cu peste 19 ani în urmă, fundaţia Bathory Istvan şi-a diversificat an de an paleta de acţiuni, ajungând la ora actuală să fie un adevărat for cultural, ştiinţific şi sportiv. Şi în acest an, cea de a XIX -a ediţie a “Zilelor Bathory” s-a desfăşurat, ca de altfel pecum cele precedente, pe parcursul a trei zile, cuprinzând o gamă largă de acţiuni şi activităţi din toate domeniile şi vizând toate categoriile socioprofesionale ale oraşului. Câteva dintre cele mai semnificative activităţi din programul pregătit pentru aceste zile au fost: o prestigioasă şi de înaltă ţinută ştiinţifică, conferinţă medicală, cu o largă participare intrenaţională, consfătuire pe teme pedagogice, efectuarea de audiograme gratuite pentru populaţia oraşului, concurs intrernaţional de şah, decernarea de diplome de onoare şi de merit, concert de ţitere cu formaţia “Szederinda”, expoziţia de grafică si fotografie a artistului plastic, dr. Hajdu Attila, prezentări şi recenzii, recitaluri de versuri realizate de actorul Teatrului Maghiar din Oradea, Meleg Vilmos, etc.
Duminică, 25 septembrie, a avut loc o recepţie la Primăria oraşului Şimleu Silvaniei unde au participat delegaţii ale oraşelor din Ungaria înfrăţite cu urbea noastră: Albertirsa, Nyirbator şi Sarvas, Consulul General al Ungariei la Cluj, domnul Szilagyi Matyas, domnul senator Fekete Szabo Andras, Domnul prof. Dr. Kellermayer Miklos, preşedintele Societăţii Maghiare de Sănătate, prof. Dr.Gyurkovits Kalman, din partea Universităţii de Medicină din Szeged, dr. Szutrely Peter din Germania, dr. Vass Vilmos din Slovenia, Dr. Balogh Karoly din partea Universităţii de Medicină din Boston (SUA), dr. Kvarda Attila şi o delegaţie din oraşul Kesthey din Ungaria, delegaţi din Slovacia, primari din judeţ, consilieri locali, manageri de firme şi instituţii, cetăţeni. Directorul Centrului Cultural Şimleu Silvaniei, prof. Dumitru Corbeanu, a urat tuturor participanţilor bun venit pe străbunele meleaguri silvane atât din partea domnului Primar , ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş (plecat în fruntea unei delegaţii în Ungaria la aniversarea oraşului Albertirsa), cât şi din partea Consiliului Local şi al comuntăţii şimleuane.
S-a subliniat faptul că Şimleul este un exemplu de convieţuitre multietnică, o pildă de multiculturalism, fiind un adevărat creuzet etnic al Transilvaniei. Atât domnul Consul General al Ungariei la Cluj, domnul Szilagyi Matyas, cât şi delegaţii oraşelor înfrăţite, domnul senator, ceilalţi vorbitori au subliniat legăturile trainice de prietenie dintre populaţia de etnie maghiară şi ceilalţi membri ai comunităţii locale, drumul ascendent în dezvoltarea oraşului precum şi marile, dar mai ales vizibilele transformări în bine pe care le înregistrează batrâna urbe silvană.
După slujba religioasă ecumenică, desfăşurată la biserica romano-catolică, în prezenţa unei largi asistenţe, cei prezenţi au asistat la o emoţionantă depunere de coroane la bustul marelui Principe al Transilvaniei şi Rege al Poloniei – Bathory Istvan. Şi cu această ocazie domnul dr. Szeman Peter, Preşedintele fundaţiei, Consulul General al Ungariei la Cluj, domnul Szilagyi Matyas şi domnul senator Fekete Szabo Andras au reiterat ideea convieţuirii paşnice, a istoriei comune şi a multiculturalismului acestui oraş transilvan.
Aşteptată cu mult interes, Fanfara din Nyirbator, a încântat timp de peste o oră populaţia Şimleului venită cu mic, cu mare la scena de la Parcul central, unde cei peste 50 de membri ai formaţiei de suflători s-au întrecut pe sine, recoltând numeroase aplauze la scenă deschisă.
Se poate afirma, fără teama de a greşi, acum când s-a tras cortina peste cea de a XIX-a manifestare devenită sărbătoare a oraşului, că şi această ediţie a “Zilelor Bathory” a fost o reuşită deplină, că cei care s-au implicat în organizarea lor nu au făcut economie de efort, iniţiativă, imaginaţie şi mai ales loialitate faţă de oraş şi locuitorii lui.