“O, ce veste minunată !” – Concert de colinde
decembrie 18, 2011 | Administrator
Casa de Cultură a oraşului, recent renovată şi inaugurată cu ocazia Zilei Naţionale a României, a devenit neîncăpătoare, duminică, 18 decembrie 2011, când şimleuanii au asistat la cea de-a XVII-a ediţii a Festivalului de colinde, atât de frumos denumită generic, “O, ce veste minunată !”.
Modernizată şi adusă la standarde europene, Casa de Cultură a fost inaugurată în prezenţa domnilor: senator, Fekete Szabo Andras, deputat, Lucian Bode, prefectul judeţului, ing. Alexandru Vegh, primarul oraşului, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, personalităţi de marcă ale judeţului şi oraşului, numeroşi şimleuani. Poate şi de aceea foarte mulţi locuitori ai oraşului de la poale Măgurii, au “luat cu asalt” instituţia culturală mai sus amintită, şi din curiozitate, la inaugurare neîncăpând în sală, dar şi mânaţi de acel lăuntric fior pe care ţi-l picură în suflet ascultarea străbunelor colinde.
Împodobită sărbătoreşte cu bradul uriaş care străjuia sărbătoarea şi împrăştia mirosul de brad şi de creştină pioşenie, pe scenă au evoluat nouă formaţii care au vrut să-şi aducă ofranda de credinţă şi smerenie măreţului praznic al Naşterii celui care S-a născut “să crească, să ne mântuiască”.
În deschiderea concertului de colinde, domnii: primar, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş şi prof. Dumitru Corbeanu, directorul Centrului Cultural, au subliniat semnificaţia momentului, implicaţiile colindatului asupra sufletului şi modus-vivendi al credincioşilor. Spicuiri din intervenţiile celor doi:
- cea care şi-a închinat toată viaţa credinţei şi slujirii Domnului, Maica Tereza spunea atât de plastic: “Fructul liniştii este rugăciunea, Fructul rugăciunii este credinţa”. Poporul român a fost, este şi va rămâne un neam credincios, indiferent de etnie sau cult religios. De aceea Dumnezeu l-a şi ajutat să treacă peste toate clipele de restrişte, greutăţi şi furtuni care s-au abătut asupra sa şi din păcate, nu au fost puţine, nici trecătoare.
- dragi şimleuani, fraţi creştini, ne-am adunat şi astăzi aici, spre a înălţa colinde şi cântece de slavă marelui miracol al naşterii Mântuitorului. Colindele, indiferent de limba în care se cântă, sunt porţi deschise ale inimii şi sufletului înspre Dumnezeu spre a putea intra harul sfânt, mirajul şi trăirea unică a muritorului în comuniunea sa cu Atotputernicul.
- la Crăciun cerurile sunt deschise, Dumnezeu aude rugăciunea omului corect, vede sufletul curat care este purificat în timpul postului, şi care acum are dreptul moral de a-I cere lui Dumnezeu clemenţă şi sprijin pentru îndeplinirea dorinţelor.
- acest concert de colinde se vrea a fi o rugăciune comună, a tuturor şimleuanilor, români, maghiari sau alte etnii, înălţată Domnului în semn de mulţumire pentru că
trăim, că suntem sănătoşi, pentru prosperitate, fericire şi bucurii trecute sau viitoare.
Şi cu această ocazie, ca de altfel şi în anii trecuţi, ne-au încântat şi ne-au luminat sufletele, încălzit inimile şi inălţat spiritul, corurile reprezentative ale principalelor culte religioase din oraş, care au avut un repertoriu variat, inedit şi s-au prezentat la o înaltă ţinută artistică şi interpretativă, reuşind să creeze momente de puternice trăiri artistice şi emoţionale. Evoluţiile corurilor prezente pe scena Casei Orăşeneşti de Cultură au fost în repetate rînduri aplaudate la scenă deschisă.
Iată corurile care au făcut ca cele peste trei ore de spectacol să ni se para că au trecut mult prea repede, în ordinea evoluţiei lor:
- Corul “TE LAUDAMUS” al Bisericii Greco-Catolice – dirijor ing. IOAN CHIOREAN
- Corul Bisericii Romano-Catolice – dirijor ing. OROSZ ZOLTAN
- Corul Bisericii Ortodoxe Nr. 2 – dirijor prof. TRAIAN ALBU
- Grupul “Chivot” al Bisericii Creştine Baptiste Cehei – dirijor Teodor Faina
- Corul Bisericii Ortodoxe Nr. 1 – dirijor IOAN DORU OLA
- Corul “BANFFY” al Bisericii Reformate – dirijor PAPP ILONA
- Corul Bisericii Baptiste Nr. 1 – dirijor DANIEL LUCUŢ
- Grupul de Muzică Medievală “Menestrelii” – dirijor prof. Felicia Man
- Grupul vocal “Acord ” – Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” – prof. Cornelia Neaga
- Ansamblul “Barcăul” al Clubului Copiilor – dirijor, prof. Cornelia Neaga
Din partea organizatorilor, corurilor care au evoluat li s-au oferit DIPLOME DE ONOARE pentru “prestaţia de înalt nivel artistic şi interpretativ, repertoriul inedit şi contribuţia deosebită adusă la organizarea şi realizarea concertului de colinde O, ce veste minunată, ediţia a XVII-a” iar dirijorilor DIPLOME DE APRECIERE “cu ocazia celei de a XVII-a ediţii a concertului de colinde O, ce veste minunată, pentru neobosita activitate pusă în slujba colectivităţii şimleuane, tactul, răbdarea şi priceperea dovedite în organizarea, instruirea şi selectarea repertoriului corului.”
Felicitări şi mulţumiri tuturor celor care s-au implicat la organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment major din viaţa colectivităţii locale, felicitări coriştilor şi mai ales neobosiţilor dirijori !