1 Decembrie, Ziua Națională a României
decembrie 3, 2019 | Administrator
Motto: „Îmi iubesc pământul natal, nu pot sta nicăieri, printe străini, mai mult de două luni, pașii mei pornesc singuri înapoi spre țara mea de care mi-e dor, mi-e dor”.
George ENESCU (1881-1955), compozitor, violonist, pianist și dirijor român
Ziua de 1 Decembrie este o zi mare, unică, pentru că este ziua în care s-a desăvârșit cel mai măreț act din istoria României, unirea provinciilor locuite de români. Acest fapt, MAREA UNIRE, s-a petrecut în urmă cu 101 ani, la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Ca atare, la 1 Decembrie (Legea nr. 3/31 iulie 1990) se sărbătorește ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.
În acest context, duminica din 1 Decembrie 2019, a fost o zi de mare sărbătoare pentru șimleuani, și nu numai. După ora 9:00, în jurul Memorialului „Iuliu Maniu”, pe o vreme minunată, dar rece, s-a desfășurat o frumoasă ceremonie de sărbătorire a Zilei Naționale a României. Printre cei prezenți s-au aflat: oficialități locale, județene și naționale, militari activi, în rezervă și în retragere, urmași ai veteranilor de război, cetățeni ai orașului Șimleu Silvaniei și din împrejurimile acestuia, invitați și reprezentanți mass-média. Întregul ceremonial a fost coordonat de către maistru militar Nicoleta Sîrca – Garnizoana șimleuană, iar sonorizarea a fost asigurată de către Romeo Oltean – Primăria șimleuană.
Pe un „marș de întâmpinare”al Fanfarei „Promenada” Zalău (dirijor, plt. maj. rz. Lucian Pop), ing. Lucian Bode – ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, ing. Alexandru Végh – subprefect cu atribuții de prefect al Sălajului, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei și col. George Sas – comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”, au primit onorul din partea Gărzii de Onoare. Aceștia s-au înclinat în fața Drapelului de Luptă și, trecând în revistă Garda de Onoare, au salutat-o protocolar. După intonarea Imnului Național al României de către eleva Alexandra Bianca Ribar – Școala Gimnazială „Silvania” (clasa a II-a B, învățătoare, Sanda Rusu), a urmat un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți din partea Bisericilor Ortodoxe și Greco-Catolice, făcându-se și parastasul de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării și întregirea neamului românesc.
Ministrul Lucian Bode a citit Mesajul premierului României, Ludovic Orban:
„Sărbătorim, în acest an, Ziua Națională a României cu împlinirea faptului că am reușit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului. Marea Unirea de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, a însemnat pentru făuritorii ei împlinirea visului de veacuri, a visului de aur al României, așa cum minunat descria acest moment al istoriei Regina Maria. Astăzi, la o distanță de 101 ani, în care soarta României nu a fost lipsită de suferință, în anii de război, în anii de comunism și chiar în istoria foarte recentă, sărbătorim Ziua Națională cu sentimentul adevăratei noastre eliberări și cel al împlinirii unui nou vis al românilor. Avem acum șansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o țară democratică, în care instituțiile statului să servească cetățeanul, iar legea să fie aplicată pentru toți, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România Europeană, care să garanteze cetățenilor săi drepturile și libertățile fundamentale și în care să se regăsească toți românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim, împreună, un drum ireversibil al României către stabilitate socială și economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect tratați în România. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului și meritocrației, în care competența să fie recunoscută și apreciată. Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această șansă și, prin noi înșine, români din țară sau din alte colțuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toți cetățenii. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români din țară și din afara granițelor!”.
Apoi, în alocuțiunea sa, Lucian Bode a zis :
„(…) Sunt onorat și, în egală măsură, bucuros să fiu alături de dumneavoastră, în calitate de ministru în Guvernul României, să celebrăm împreună o zi de mare însemnătate pentru întreaga națiune română. Ziua Națională este ziua care ne reamintește de sacrificiul celor care nu mai sunt și de datoria pe care o avem față de viitor. Nu trebuie să uităm că unitatea și solidaritatea reprezintă cele mai importante instrumente pentru desăvârșirea unui viitor mai bun pentru România. Dragii mei, ieri l-am cinstit pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Luna decembrie debutează cu acest moment aniversar pentru România și români și se sfârșește cu sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou. În acest moment solemn, vă doresc să fiți alături de cei dragi, să vă bucurați din plin de aceste momente de sărbătoare și să aveți parte de împliniri și bucurii! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi sălăjeni! La mulți ani, dragi șimleuani!”.
În discursul său, Septimiu Țurcaș a spus :
„ (…) Fiecare nație are, de-a lungul unui an, o zi în care sentimentul de recunoștință se transformă într-un sentiment de bucurie. Pentru noi, românii, ziua de 1 Decembrie este ziua în care ne aplecăm, cu recunoștință, în fața tuturor acelora care au luptat pentru ca astăzi noi, românii, să fim liberi, în fața tuturor acelora care au luptat ca națiunea română să fie una aproape întreagă. Și când spun aproape întreagă, mă uit la Iuliu Maniu și la harta României Mari pe care o am în fața mea și, din păcate, încă, națiunea română are o bucățică care nu este în România. Este momentul în care trebuie să ne aplecăm, cu respect, în fața eroilor noștri, care nu mai sunt printre noi și în fața eroilor noștri care sunt printre noi și, în marea lor majoritate, sunt necunoscuți. Și prin tot ceea ce ei fac de-a lungul timpului, de-a lungul anilor, fac ca oamenii care trăiesc în jurul lor să aibă o viață mai frumoasă. Vreau să mulțumesc, cu această ocazie, tuturor șimleuanilor care se implică activ în orașul nostru și ne ajută pentru a crea un confort din ce în ce mai bun. Vreau să vă doresc tuturor, în această zi minunată, să fiți sănătoși, să aveți parte de oameni buni alături și să petreceți sărbătorile care urmează așa cum se cuvine, în stilul nostru românesc, alături de oamenii dragi! La mulți ani, România! La mulți ani, Șimleu!”.
În timpul intonării „Imnului Eroilor”, s-au depus jerbe și coroane de flori din partea: Guvernului României; Instituției Prefectului Județului Sălaj; Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei; Unităților Militare din Garnizoana șimleuană; Cadrelor militare în rezervă și retragere, Asociației „Cultul Eroilor” și a veteranilor de război; Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Șimleu Silvaniei; Partidului Social Democrat; Partidului Național Liberal; Uniunii Democrate a Maghiarilor din România; Partidului Național Țărănesc „Maniu-Mihalache” Șimleu Silvaniei; PLUS Șimleu Silvaniei; Uniunii Salvați România; Colegiului Național „Simion Bărnuțiu”, Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceului Tehnologic „Ioan Ossian” și Centrului Școlar de Educație Incluzivă; Școlilor Gimnaziale; SC „SIMEX” SA Șimleu Silvaniei, Bisericilor Ortodoxe și Greco-Catolice, precum și a Serviciului Fiscal Șimleu Silvaniei.
Ca de obicei, în aplauzele binemeritate ale asistenței, un grup de elevi (fete și băieți) de la Școala Gimnazială „Horea” (director, prof. Cosmin Porcar) a prezentat un program cultural-artistic adecvat, sub coordonarea prof. Traian Albu și în acompaniamentul orchestral al cantautorului Petre Gliguța – de la Centrul Cultural Șimleu Silvaniei. Au fost recitate poeziile: O zi sfântă, mare (Delia Șandor); Uniți, suntem! (Antonia Mag); 1 Decembrie (Andreea Vlad și Antonia Mag); Floarea cu trei petale (Gabriela Mercaș). Alternativ cu acestea, s-a cântat: Uniți, am fost!; Frați creștini; Hai, să-ntindem hora mare!; Imnul Centenar.
În continuare, a avut loc parada militară, cu defilarea detașamentelor din cadrul structurilor care compun Sistemul Național de Apărare, sub deviza „România, de ziua ta, militarii îți prezintă onorul!”. Astfel, Detașamentul de Onoare a fost comandat de către lt.col. Ioan Suciu, ofițer veteran în teatrele de operații, iar Plutonul Ministerului Apărării Naționale era comandat de către lt. Alexandru Bălaj, fiind constituit din militari ai Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu”. În față a fost Drapelul de Luptă al Batalionului 316 Asigurare Date GURUSLĂU”, drapel decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, având comandant pe lt. Cristinel Mareși. Detașamentul Inspectoratului de Jandarmi „Menumorut Voievod” Sălaj a fost comandat de către mr. Claudiu Bogdan, fiind constituit din militari jandarmi ai Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, angrenați în misiuni de ordine și siguranță publică. Plutonul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „POROLISSUM” Sălaj, constituit din subofițeri ai comandamentului unității, a fost conduș de către mr. Ioan Mălan, iar Detașamentul Serviciului Județean de Ambulanță Sălaj, comandat de către ambulanțier Dănuț Santavan, a fost format din personal al Serviciului de Ambulanță. Defilarea acestor structuri s-a încheiat cu Detașamentul de Voluntari ai Crucii Roșii Sălaj, condus de către Andreea Teodora Ardelean.
A urmat defilarea tehnicii militare. Primul, a fost Detașamentul de tehnică grea de artilerie și de comunicații, cu: două autocamioane DAC 665 T, tractând tunuri obuzier calibru 152 mm, care distrug ținte ale inamicului până la 24 km, în orice condiții de vreme, ziua și noaptea; Autostația Radio PANTHER 2000 V, care asigură transmiterea și recepția datelor. Detașamentul de Tehnică al Inspectoratului de Jandarmi Sălaj a fost constituit din: o autospecială de patrulare și intervenție pe șasiu de autoturism Dacia Logan pentru ordinea publică, una pe șasiu de autoturism Dacia Duster pentru mediul urban și rural și alta pe șasiu de autoturism Ford Transit, destinată efectivelor de acțiuni speciale și antiteroriste.
Blocul de defilare al pompierilor a fost compus din: autospecială de stingere cu apă și spumă, Ambulanță SMURD – tip B2 pentru prim ajutor medical calificat și transport victime, autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, autospecială pentru munca operativă și ambarcațiune navală, dotată cu sonar.
Detașamentul de tehnică al Poliției Șimleu Silvaniei a fost constituit din: Autospeciala VW Passat a Poliției Rutiere pentru monitorizarea traficului rutier, Autospeciala Dacia Logan a Poliției de Ordine Publică și Autospeciala Mercedes Vito a Serviciului pentru acțiuni speciale.
Detașamentul de tehnică al Serviciului de Ambulanță Sălaj a fost format din: o ambulanță de consultații la domiciliu și două autospeciale pentru prim ajutor și transport de persoane bolnave sau accidentate spre locurile de tratament și unitățile de primiri urgențe.
Ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României s-a încheiat cu onorul prezentat de Fanfara „Promenada”, în aplauzele celor prezenți.
La mulți ani, ROMÂNIA!
La mulți ani, români de pretutindeni!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei